Maastohiihto

Mikä on suomalaishiihtäjien motivaatio Tour de Skillä? ”Rehellisyyden nimissä Tourille lähti pärjäämään vain Krista”

Julkaistu:

hiihto
Tour de Skin suomalaissijat 42–78 saavat Ilta-Sanomien asiantuntijan Harri Kirvesniemen mietteliääksi.
Sprinttipäivä Dario Colognan kotinurkilla Sveitsin Val Müstairissa ei tuonut uudenvuodenpäivänä valoa Suomen hiihtomaajoukkueen tupaan seuraavaksi Saksan Oberstdorfiin siirtyvällä Tour de Skillä.

Naisista paras oli Krista Pärmäkoski (15:s) ja miehistä Ristomatti Hakola (26:s). Finaalitaso oli suomalaisilta todella kaukana.

Pärmäkoskea lukuun ottamatta suomalaisten kokonaissuoritus Tourilla on historiallisen huono: jos kokonaiskilpailua 7. sijalta jatkava Pärmäkoski jätetään laskuista, muiden kiertuetta jatkavien sijoitukset ovat: 42, 46, 52, 61 ja 78.

Matti Heikkinen ja Mari Eder heittivät jo leikin kesken. Näin heikosti suomalaisella maastohiihdolla on maajoukkueena kansainvälisessä katsannossa mennyt viimeksi kaudella 2001–2002, jolloin syy oli selvä eli kuuden kärkihiihtäjän joutuminen kilpailukieltoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun ajattelee, miten vähän esimerkiksi naiset ovat kilometreissä hiihtäneet kilpaa, niin ovathan nuo erot kärkeen varsin tavattomia, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi pohtii.

– On itse asiassa aika hyvä kysymys, miten porukka pystyy motivoimaan itsensä jäljellä oleviin kilpailuihin, kun ei siellä tunnelissa paljon valoa pilkistä.


Kirvesniemi muistuttaa toki myös lähtökohdista, jotka olivat vaikeat. Iivo Niskanen ei halunnut Tourille, jolle pitkäaikaisista vakiokasvoista tai muista maajoukkueen urheilijoista tarjosivat kylmää kättä myös mm. Kerttu Niskanen, Johanna Matintalo, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen.

Osalle syy oli MM-kisasuunnitelma, osalle oma heikko vireystila, osalle Tourin tämänvuotinen kritisoitu ohjelma.

– Kyllähän tuosta sellainen mielikuva syntyy, että osa urheilijoista on paikalla ikään kuin ylipuhuttuina. Silloin ei tuloskaan voi olla kaksinen, mutta kyllähän tämä siitä huolimatta on tähän asti Kristaa lukuun ottamatta mennyt hyvin alavireisesti. Rehellisyyden nimissähän pärjäämään tämänkertaiselle Tourille lähti vain Krista.

Kirvesniemi uskoo, että Pärmäkoski nousee kamppailemaan kokonaiskilpailun palkintosijoista, mutta tuskin voitosta.

– Hänen päähaastajikseen tiedetyt urheilijat kuten Ingvild Flugstad Östberg tai Jessica Diggins ovat kaikki edellä, ja kaikkien ohittaminen on vaikeaa. Bonussekunneista Kristan täytyy jatkossa hiihtää riskilläkin, ja riskinottohan voi vaikuttaa lopputulokseen myös heikentävästi.

Legendan suosikki naisten kokonaiskilpailun voittajaksi on Östberg.

– Hän on niin monipuolinen hiihtäjä, että se kallistaa vaakaa hänen suuntaansa. Kristasta en ole huolissani. Hiihto on jo sen näköistä, että hyvin pian se kilpailujen loppukin tulee kansainvälistä eliittivauhtia.

Oberstdorfissa aloitetaan keskiviikkona Tour-kisailut hiihtämällä suomalaisille sinänsä sopiva 10 km:n (naiset) ja 15 km:n (miehet) massalähtö perinteisellä tyylillä. Rata on kuitenkin helppo ja tuskin keikuttaa kokonaistilannetta dramaattisesti.

Miesten puolella Kirvesniemi on odottanut selvästi enemmän Hakolalta, jolle sprintin finaali- ja välierätaso ovat hyvän alkukauden jälkeen olleet liikaa.

– Kun näyttää, ettei häneltä mikään tällä hetkellä kulje. Ei näytä löytyvän vauhtireserviä edes aika-ajovaiheessa. Arvelen, että terveyshaasteita on ollut, koska harjoituskausi onnistui ja kaikki merkit olivat hyvät. Kirves ei Hakolan suhteen ole vielä kaivossa.


Palkintosijaa sprintissä Kirvesniemi ei kuitenkaan Hakolalle, viime kauden vakiofinalistille, tälläkään kaudella ennusta.

– Tuo miesten kärkitaso Johannes Hösflot Kläbon, Federico Pellegrinon ja Sergei Ustjugovin johdolla on aivan jäätävä. Ja jos mennään vapaalla, noiden lisäksi tulee vielä esimerkiksi kovia ranskalaisia.

Seefeldin MM-kisojen hiihtokuninkaaksi Kirvesniemi ennustaa olympiakisoista sivuun pantua venäläistä, joka saavutti Lahdessa 2017 kaksi MM-kultaa ja kolme -hopeaa.

– Ustjugov on saanut jo nyt pakettinsa sellaiselle mallille, että on kyllä rautaa Seefeldissä.

Tour de Skin neljäs etappi hiihdetään keskiviikkona Oberstdorfissa. Naisten 10 kilometrin yhteislähtö alkaa kello 13, miesten 15 kilometriä kello 15.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt