Jelena Välben ja Juha Miedon välille syntyi ”sielunyhteys” 30 vuotta sitten – ”Kaikki tiesivät, että olin hulluna häneen”

Jäyhiin neuvostourheilijoihin tottunut Juha Mieto yllättyi nähtyään ensimmäistä kertaa reippaan ja rempseän Jelena Välben.

Juha Mieto oli aktiiviaikoina Jelena Välben suuri idoli. Välbe hehkuttaa edelleen ihastustaan ”komeaan suomalaiseen”. Kaksikko kohtasi lämpimissä tunnelmissa Lahden MM-kisoissa 2017.

26.12.2018 6:50

Lahden MM-kisat 1989 ovat yhä erityisen hyvin venäläisen hiihtolegendan Jelena Välben, 50, muistissa.

Yksi Venäjän kaikkien aikojen menestyneimmistä talviurheilijoista saavutti Lahdessa ensimmäisen aikuisten arvokisavoittonsa. Välbe nappasi MM-kisoissa 1989 kaksi henkilökohtaista kultaa (10 ja 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailut) ja viestihopean.

Ehkä jopa mitalisadetta paremmin jäi mieleen tapaaminen pitkäaikaisen esikuvan ja ihastuksen kanssa.

– Kaikki tiesivät, että olin hulluna Juha Mietoon. Teini-iässä keräsin leikekirjaa hänen kuvistaan. MM-kisoissa 1989 hän jakoi meille palkinnot ja antoi minulle pusun. Sanoin, etten enää ikinä pese kasvojani, Välbe kertoi taannoin Ilta-Sanomille.

Huippu-urheilu-uransa 1980-luvun puolivälissä päättänyt Mieto, 69, muistaa itsekin kohtaamisen Venäjän joukkueen väriläiskän kanssa. Tuolloin 20-vuotiaan Välben rempseä ja avoin olemus yllätti moninkertaisen arvokisamitalistin.

Mieto oli tottunut monen länsimaalaisen tavoin, etteivät kivikasvoiset neuvostoliittolaiset ottaneet kontaktia ulkomaalaisiin kilpakumppaneihinsa. Kaikkia kisa-alueella ennakkoluulottomasti tervehtivä Välbe oli tässä räikeä poikkeus.

Jelena Välbe hurmasi hiihtoväkeä vuoteen 1998 jatkuneen urheilu-uransa aikana.

– Muistan oman aikani neuvostoliittolaisia huippuja kuten (Galina) Kulakovan ja (Raisa) Smetaninan. Välbe oli heihin verrattuna kuin yö ja päivä. En tiedä, mikä lie ollut syynä, Mieto sanoo IS:lle.

Välbe ei salaillut ihastustaan Mietoon, mutta suomalaisässä sai tietää olleensa venäläisurheilijan idoli vasta paljon myöhemmin.

– En tiennyt ollenkaan, että olin hänen esikuvansa. Meillähän on hirvittävä ikäero (19 vuotta), mutta kun tapasimme kasvotusten, näin hänessä sellaista aivan kerta kaikkiaan loistavaa iloisuutta, Mieto sanoo.

Vekkulimaista toimintaa

Mieto on ollut aina hyvää pataa itänaapurista tulevien urheilijoiden kanssa. 1970-luvun puolivälissä suomalainen leireili Neuvostoliiton hiihtäjien kanssa Georgian Bakurianissa.

Kurikkalainen korostaa, että omissa piireissään Neuvostoliiton urheilijat olivat ”aivan kuten kaikki muutkin”.

– Olimme Bakurianin leirillä ensimmäisinä länsimaalaisina Hiihtoliiton koulutuspäällikön Heikki Kantolan kanssa. Huomasin jo siellä, kuinka iloista porukkaa venäläiset olivat. Keskenään heillä oli avoin, lämmin ja kikattava meininki. Naiset olivat naisia ja miehet olivat miehiä.

Juha Mieto saavutti urallaan viisi olympia- ja neljä MM-mitalia. Kuvassa ”Mietaa” vuonna 1986.

Kisoissa meininki muuttui.

– Heille oli varmaan annettu ymmärtää, ettei sivuille pidä paljoa vilkuilla tai kommunikoida iloisesti. Välben sukupolvi oli jo avoimempi. Siellä oli vekkulimaista toimintaa.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajana toimiva Välbe ja eläkepäiviään viettävä Mieto ovat kohdanneet lukuisissa tapahtumissa, viimeksi Lahden MM-hiihdoissa 2017.

– Meillä on aina ollut Jelenan kanssa eräänlainen sielunyhteys, missä ikinä näemmekin, Mieto kuvailee.

Välbe tunnetaan nykyäänkin hiihtomaailmassa räiskyvänä persoonana, joka kulkee omia polkujaan. Välitön asenne on tehnyt vaikutuksen myös Mietoon.

– Kun hän lopetti urheilun, hän päästi vähän kilojakin tulemaan. Välbe nauttii olemassaolostaan eikä pingota. Hänestä paistaa avoimuus ja ihmisläheisyys.

Jelena Välbe ihasteli Lahden MM-kisoissa 2017 Juha Miedosta tehtyä pahvikuvaa...

...kunnes paikalle saapui aito ja oikea Mieto. Kaksikon jälleennäkeminen oli iloinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?