Maastohiihto

Tällainen on olympiavoittaja Iivo Niskasen joulu – paljasti myös ikimuistoisimman saunasessionsa

Julkaistu:

Maastohiihto
Ilta-Sanomat haastatteli joka päivä saunovan olympiavoittajan lauteilla.
OLYMPIAVOITTAJA Iivo Niskanen on pitänyt Ilta-Sanomien haastattelupyynnössä esitettyä löylykutsua vitsinä, kunnes toteaa tilanteen kuopiolaishotelli Atlas Scandicin saunan pukuhuoneessa.

– Eli haastattelu lauteilla? Niskanen naurahtaa.

Saunassa hän rentoutuu muutenkin joka päivä, niin myös jouluna.

– Akselilla Kuopio–Vieremä–Ristijärvi (vaimon kotipaikka) on viime vuodet pyöritty. Vieremällä jouluun kuuluu pitkä rauhallinen hiihtolenkki ja sauna ennen ruokailua. Mikkosen Juho (isosisko Kertun elämänkumppani) on usein lähtenyt lenkkikaveriksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niskanen selvästi nauttii olostaan saunassa.

– Saunon käytännössä joka päivä, kun vain mahdollista. Saunomisella on oikeasti ollut iso vaikutus uraani. Monta kertaa ajatus saunasta on motivoinut lenkillä, ja kun on kiskonut kuivaa pakkasilmaa tuntikausia, kosteus tekee hengitysteille hyvää.


SOTSHIN tai Pyeongchangin olympiakylissä Niskanen ei päässyt olympiavoittajana nautiskelemaan löylyihin, mutta Lahden MM-kylässä Vierumäellä 2017 hän pääsi, 15 kilometrin (p) voittajana.

– Se on ehkä ikimuistoisin saunasessio, urheilumielessä. ”Mustin” (Sami Jauhojärvi) kanssa katsottiin kisa uudestaan ja istuttiin pitkään lauteilla. Jos komeinta saunamiljöötä mietin, niin Ponssen (metsäkonevalmistaja, Niskasen sponsori) kivestä tehty edustussauna Vieremällä on käsittämättömän hieno, Vuoden urheilija -suosikki kertoi.

Niskanen ei lähde Tour de Ski -kiertueelle vaan harjoittelee Suomessa, runsaita määriä melko matalilla tehoilla. Se antaa hieman joustoa joulunviettoon mutta tietyin hyviksi koetuin rutiinein.

– Ihmismassoja, kuten joulukirkkoa, vältän, etten tule kipeäksi. Kylään ei mennä paikkoihin, joissa väki on ollut sairaana. Syön aika vapautuneesti mutta järki päässä. Söisin runsaasti, vaikka lähtisin Tourillekin. Kokemuksesta tiedän, että siellä on oltava energiatankit täynnä.


ALKOHOLIA välttelevä hiihtäjä ei kieltäydy, jos joulusaunan päälle käteen tarjotaan oluttölkkiä.

– Yksi olut ei ole ongelma, jos siitä ei ehdoin tahdoin tee itselleen ongelmaa. Sama koskee joulun syömisiä. Jos urheilijan perusarjen tavat ovat kurinalaiset, tuollaisilla ei ole mitään merkitystä.

Joululahjaostoksilla Niskanen on päässyt vähällä. Hän on hankkinut puolenkymmentä lahjaa.

– Saanan (vaimo) kanssa on esimerkiksi sovittu, ettei osteta toisillemme lahjoja. Katrin (isosisko) lapselle ostamme tietysti, samoin kummilapsille.

Jouluna Niskanen irrottaa ajatuksiaan hetkeksi myös huippu-urheilusta, mutta Ilta-Sanomien kanssa hän kävi vielä läpi kulunutta kauttaan. Maailmancupissa on toistaiseksi tullut parhaimmillaan kaksi 7. sijaa ja viime viikonloppuna Davosissa 13. sija yhdellä miehen kaikkien aikojen vapaan tekniikan hiihdolla.

– Pitkä luisteluhiihtoprojekti otti Davosissa loikan. Se oli vedenjakaja. Jos olisi tullut floppi, olisi tällä kaudella enää mietitty vain perinteistä ja pääasiassa helmikuun 27. päivää.

Silloin hiihdetään Seefeldin MM-kisoissa 15 kilometrin (p) väliaikalähtö, Niskasen kauden pääkilpailu.

– Alkukauden perusteella Aleksandr Bolshunov ja Emil Iversen ovat suurimmat suosikit. Mutta varmasti kuulun yhä siihen ehkä 6–8 hiihtäjän porukkaan, joka pystyy voittamaan.

Iivo Henrik Niskanen

Syntynyt 12.1. 1992 Oulussa, 26-vuotias. Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Vieremällä ja urheilulukiossa Sotkamossa. Asuu Kuopiossa vaimonsa Saana Niskasen (o.s. Kemppainen) kanssa.

Edustaa Puijon Hiihtoseuraa, aiemmin Vieremän Koittoa ja Vuokatti Ski Team Kainuuta.

Valmentaja: Olli Ohtonen, aiemmin Esko Paavola.

Mieliharrastuksena raviurheilun seuraaminen. Isosiskoista Kerttu on moninkertainen maastohiihdon arvokisamitalisti ja Katri maan tunnetuimpia pukusuunnittelijoita.

Saavutuksia:
 • pariviestin (p) olympiakultaa Sami Jauhojärven kanssa 2014.
 • 50 km:n (p) olympiakultaa 2018.
 • 15 km:n (p) MM-kultaa ja pariviestin (p) MM-pronssia (Jauhojärven kanssa) 2017.
 • Alle 23-v MM-kultaa 15 km:llä (p) 2014.
 • Vuoden urheilija 2014 (Jauhojärven kanssa) ja 2017. Kaikkien aikojen nuorin suomalainen maastohiihdon olympiavoittaja. Maailmancupissa kaksi osakilpailuvoittoa ja kuusi palkintosijaa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt