Maastohiihto

Mika Myllylä arvostettiin sijalle 10 – tässä ovat kaikkien aikojen kovimmat mieshiihtäjät!

Julkaistu: , Päivitetty:

Hiihto
Petter Northug lopetti menestyksekkään uransa. Ilta-Sanomat laati sen kunniaksi oman listansa kaikkien aikojen parhaista mieshiihtäjistä.
Kun peräti 15 arvokisavoittoa haalinut Petter Northug ilmoitti keskiviikkona lopettavansa hiihtouransa, käynnistyi saman tien keskustelu siitä, miten hän sijoittuisi, jos laaditaan lista kaikkien aikojen parhaista mieshiihtäjistä.

Tehtävä on vaativa, sillä hiihtourheilu on kaikilla tavoilla mullistunut niistä ajoista, kun Veikko Hakulisen kultahiihtoja kuunneltiin rahisevasta putkiradiosta ja puhe pohjoismaisista hiihtolajeista oli myös maantieteellistä konkretiaa. Eteenpäin on menty kaikessa: olosuhteissa eli kilpailuradoissa, välineissä, harjoittelun ammattimaisuudessa, vauhdeissa, dopingvalvonnassa, taloudellisessa kannattavuudessa ja mediaseurannassa.

Ilta-Sanomat laati oman listansa, jossa kutakin seulan läpäissyttä verrataan sekä oman aikakautensa muuhun parhaimmistoon että koko lajihistorian perspektiiviin.

Tälläkin listalla kärkinimi tulee lajin kotimaasta Norjasta. Mutta hän ei ole Petter Northug, vaan mies, jonka lopettaessa uransa Northug oli vasta varhaisteini.

1. Björn Dählie, 51, Norja: kiistaton ykkönen. Dählien uransa jälkeen kasvattamaa miljoonabisnestä siivitti huikea ura ja peräti 17 kultamitalia arvokisoissa 1991–1999. Kahdeksasta olympiakullasta kuusi tuli henkilökohtaisista kilpailuista. Todennäköisesti kaikkien aikojen suurin hapenottokyky lajissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Gunde Svan, 56, Ruotsi: Svan lopetti yllättäen jo 1991, vain 29-vuotiaana, mutta jo 21-vuotiaana alkaneen huikean ilotulituksen jälkeen. Voitti neljän olympia- ja seitsemän MM-kullan lisäksi vielä muotoaan hakeneen maailmancupin viidesti. Ei huippukunnossa vain arvokisoissa, vaan marraskuusta maaliskuulle.

3. Sixten Jernberg (1929–2012), Ruotsi: Jernbergin ja Veikko Hakulisen kaksintaistelu maailman hiihtokuninkuudesta oli 1950-luvun ikoninen urheilutarina. Ja suomalaisten pettymykseksi Jernberg veti pidemmän korren. Vuosina 1956–1964 viidellä yrityksellä neljä olympia- tai MM-kultaa 50 kilometrillä.

4. Dario Cologna, 32, Sveitsi: yllätysvalinta näin korkealle, mutta perustelu kestää päivänvalon. Cologna on voittanut olympiakisojen ainoan – ja siksi urheilijoiden suurta arvostusta nauttivan – väliaikalähtöisen kilpailun kolme kertaa peräkkäin 2010–2018. Ja 2014 nilkkavaivaisen miehen kilpailukausi alkoi vasta aivan olympiakisojen alla.

5. Veikko Hakulinen (1925–2003), Suomi: voitti olympia- tai MM-kultaa kaikilla aikanaan tarjolla olleilla matkoilla eli 15:llä, 30:llä ja 50 kilometrillä sekä viestissä. Ikimuistoisimmat kilpailut Oslon olympiakisojen 50 kilometriä 1952, ennen kaikkea loppuaika 3.33.33, ja kultaviestin dramaattinen ankkurointi Squaw Valleyssä 1960.

6. Thomas Wassberg, 62, Ruotsi: alkuvoimaa ja hartiapankkia uhkuneen Wassbergin seitsemän arvokisakullan tili olisi komeampi, ellei autoturma olisi estänyt osallistumista Lahden MM-kisoihin 1978. Juha Miedon kanssa käydystä sadasosakamppailusta tuttu ruotsalainen oli älykäs taktiikkamestari, joka osasi arvokisojen sisälläkin ajoittaa iskunsa juuri oikeaan saumaan.

7. Eero Mäntyranta (1937–2013), Suomi: geenipankissa huikean punasolutuotannon ja hapenottokyvyn saanut lappilainen oli 1960-luvun esteettisin hiihtäjä, jonka tekniikka hipoi sen ajan vaatimuksilla täydellisyyttä. Innsbruckin olympiakisojen tuplavoittaja 1964, peräti kolme arvokisakultaa putkeen 30 kilometrillä. Pikamatkan olympiavoitto meni Grenoblessa 1968 huoltoryhmän sekoiluihin väliaikatietojen kanssa.

8. Petter Northug, 32, Norja: norjalaisten mielestä Northug jää tällä listalla liian alas, mutta hän oli yhtä paljon Kansainvälisen hiihtoliiton kuin oman raadantansa tuote. Massalähtöihin perustuvassa arvokisaohjelmassa Northug palkittiin kohtuuttoman monta kertaa perässähiihtelystä, ja mies näkyi tv-kuvissa lähinnä ylittäessään voittajana maalilinjan. Ura toki fantastinen eikä Northug kilpailuohjelmia laatinut.

9. Vladimir Smirnov, 54, Neuvostoliitto ja Kazakstan: 17 arvokisamitalin sympaattisen hiihtäjän sudenhetki osui 1995 Thunder Bayn MM-kisoihin, joissa hän voitti kolme henkilökohtaista matkaa. Uran oli jo kruunannut 50 kilometrin olympiakulta Lillehammerissa 1994. Kuusi ensimmäistä mitalia Neuvostoliitolle, loput Kazakstanille.

10.
Mika Myllylä (1969–2011), Suomi: kun Myllylää on traagisen kuolemansa jälkeen nostettu kansakunnan kaapin päälle, ura ehkä muistetaan vielä loistokkaampana kuin se olikaan. Maailmancupissa Myllylä ei usein syttynyt huippuiskuun. Mutta ilman sauvarikkoa Lillehammerissa 1994 Naganon myöhempi olympiavoittaja olisi jo silloin kotiutunut kisoista viisi olympiamitalia kaulassaan. Ja ellei tuomarineuvosto olisi pakottanut häntä MM-Ramsaussa 1999 takaa-ajokilpailun lumiauraksi, olisi nähty mieshiihdon historiassa uniikki temppu eli kaikki henkilökohtaiset voitot samalle kaverille.

Melkein listan kärkikymmenikössä, muttei aivan: Thomas Alsgaard, 46, Norja. Juha Mieto, 69, Suomi. Nikolai Zimjatov, 63, Neuvostoliitto.

Klo 10.10: otsikkoa muokattu.

Ota kantaa

Kuka on mielestäsi kaikkien aikojen mieshiihtäjä

Björn Dählie 37% Gunde Svan 4% Sixten Jernberg 1% Dario Cologna 2% Veikko Hakulinen 10% Thomas Wassberg 1% Eero Mäntyranta 7% Petter Northug 6% Vladimir Smirnov 1% Mika Myllylä 27% Joku muu, ehdota omaa ehdokasta alla olevassa kommenttikentässä 4%
Ääniä yhteensä 14198

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt