Maastohiihto

Helsingin keskustaan suunnitellaan hiihdon maailmancupin osakilpailua – norjalainen antoi täyden kympin

Julkaistu:

Hiihto
Maailmancupin sprintti halutaan kisata uusitulla Olympiastadionilla jo ensi vuosikymmenen alussa.
Tukholma, Drammen, Praha, Düsseldorf, Dresden.

Siinä listaa kaupungeista, joiden keskustoissa on hiihdetty maailmancupia. Hiihtoliitto haluaa Helsingin listalle jo ensi 2020-luvun alussa – Olympiastadionin vähintään 300 miljoonaa euroa maksavan jättiremontin valmistuttua.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Hiihtoliitto on kirjelmöinyt asiasta Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle. Liiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ei kiistä asiaa.

– Ei se salaisuus ole. Halusimme järjestää jo Lahden MM-kisojen (2017) sprintin Olympiastadionilla, mutta remontti tuli väliin ja televisiointi olisi tullut hyvin kalliiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkuperäisbudjetistaan räjähtänyt stadionremontti valmistunee 2020. Hiihtoliitto ei ole jäniksen selässä. Kulmala muistuttaa, että neuvotteluihin stadionilta starttaavasta sprintistä osallistuisivat Hiihtoliiton lisäksi Kansainvälinen hiihtoliitto FIS, Helsingin kaupunki ja Stadion-säätiö.

Pormestari Vapaavuori viestitti keskiviikkona pitävänsä ”ajatusta hienona ja selvityksen arvoisena”.

– Ennen maailmancupin tasoa pitää järjestää harjoituskilpailu: joko kansallinen sprintti tai kansainvälinen kutsukilpailu, vaikka Petter Northug eläkkeeltä hiihtämään. Maailmancupin osalta puhutaan aikaisintaan kaudesta 2020–21, todennäköisemmin 2021–22.

Norjalainen ratasertifioija Hermod Björkestöl kävi 2016 tutustumassa stadionin ympäristöön, jolle hän antoi täyden kympin. Latu kulkisi Olympiastadionilta Uimastadionin mäkiseen ja tiukkaan maastoon ja olisi korkeuseroiltaan paljon vaativampi kuin normaali kaupunkisprintti.

– Kansainvälisen liiton asenne citysprintteihin on ollut viime vuodet nihkeä, koska radat ja lumi ovat olleet heikkoa laatua. Helsingin projektiin suhtauduttaisiin kyllä myönteisesti. Siinä painaisi myös maailmankuulun Olympiastadionin restaurointi huipputason monitoimiareenaksi. Uskon Stadion-säätiönkin syttyvän talvitapahtumaan, Kulmala maalaa.

Citysprintti ei olisi pois Suomen muista maailmancupeista eli Kuusamosta ja Lahdesta, vaan Hiihtoliitto haluaisi järjestää sen ensisijaisesti heti Lahden perään arki-iltana.

Toinen tärkeä tavoite on, että latuinfra jäisi helsinkiläisten hiihtäjien käyttöön kilpailun jälkeen. Se ei ole vilkkaasti liikennöidyllä Uimastadionin alueella helppoa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt