Petter Northug vajosi parissa vuodessa pohjalle – Sami Jauhojärvi hiihtomaailmaa puhuttaneesta mysteeristä: ”Sitä on hämmästelty” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Petter Northug vajosi parissa vuodessa pohjalle – Sami Jauhojärvi hiihtomaailmaa puhuttaneesta mysteeristä: ”Sitä on hämmästelty”

Petter Northugin mahalasku on ollut Suomen – ja koko maailman – hiihtopiireissä suuri ihmetyksen aihe.

Petter Northug itki kertoessaan medialle uransa olevan ohi. Muutamassa vuodessa tapahtunut tason lasku on hämmästyttänyt koko maailmaa.

12.12.2018 20:04

Tunteet olivat pinnassa, kun Norjan urheilun väriläiskä Petter Northug kertoi keskiviikkona medialle lopettavansa uransa huippuhiihtäjänä.

Northugin, 32, ilmoitus oli odotettu. Viime vuosien tuloksiinsa pettynyt tähtiurheilija oli vihjaillut jo aiemmin, ettei voimavaroja tai motivaatiota ole välttämättä enää tarpeeksi.

– Sanoin itselleni, etten halua käyttää niin paljon energiaa asiaan, jossa en pärjää. Kroppa ei kestä näin kovaa rasitusta. Tämä oli minulle paras ratkaisu, Northug perusteli lopettamispäätöstään ennen kuin murtui kyyneliin.

Tunnetun showmiehen ratkaisu puhuttaa hiihtopiirejä laajasti, mutta vielä suurempi keskustelunaihe on, mitä kilpalatuja dominoineelle supertähdelle tapahtui muutamassa vuodessa.

Siitä ei ole pitkä aika, kun uskomattomasta loppukiristään tunnettu Northug jätti vastustajansa kauas taakseen. Vuonna 2007 lopullisen läpimurtonsa maailman huipulle tehnyt norjalainen oli arvokisojen kestomenestyjä vuoden 2015 Falunin MM-kisoihin. Tuloksena oli muun muassa kaksi olympiavoittoa ja 13 MM-kultaa.

Poikkeuksena oli kausi 2013–2014, joka lähti takkuillen käyntiin sairastelun vuoksi. Sotshin olympialaisista 2014 ei irronnut yhtään mitalia. Pettymys hälveni viimeistään Falunin MM-laduilla, kun Northug nappasi neljä kultaa (sprintti, parisprintti, viesti, perinteisen hiihtotavan 50 km).

Petter Northug saavutti Falunissa neljä MM-kultaa keväällä 2015. Sen jälkeen arvokisamitaleja ei ole tullut.

Sen jälkeen on ollut hiljaista.

Northugilla oli viime vuosina suuria vaikeuksia pärjätä Norjan kansallisissa kisoissa. Lahden MM-kisat 2017 ja sprintin viitossija olivat lopulta vain hetkellinen ilonaihe hiipuvalla uralla.

– Totta kai sitä on hämmästelty. Ihmettelen, mistä on tullut niin iso romahdus, ettei hän ole mahtunut enää edes Norjan maajoukkueeseen, Northugin kilpaladuilta tunteva entinen huippuhiihtäjä Sami Jauhojärvi sanoo Ilta-Sanomille.

Kansainvälistä hiihtoa tarkasti seuraava IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi on samoilla linjoilla. Kirvesniemen mukaan entisen hiihtokuninkaan alamäki on ”ihmetyttänyt todella paljon”.

– Falunin jälkeen hän kärsi ylirasitustilasta, joka oli todennäköisesti iso ongelma. On ymmärrettävää, että yksi kausi meni pilalle, mutta hän on menettänyt lopullisesti kykynsä palata entiselle tasolleen, vaikka tekisi kuinka töitä, Kirvesniemi pohtii.

– Periaatteessa niiden ominaisuuksien ei olisi pitänyt hävitä mihinkään.

Mies, jonka kädestä media söi. Vaikka ladulla ei aina kulkenut, Northug ymmärsi näkyvyyden merkityksen huippu-urheilijalle. Sen ansiosta hänellä on nyt varaa pohdiskella rauhassa, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä.

Takkuilleita harjoituskausia, sairastelua, menestyksen täyttämä maha.... Northugin vaikeuksille on tarjottu erilaisia selityksiä. Kadonnut huippukunto on jäänyt kuitenkin mysteeriksi.

– Northugilla ja hänen valmentajallaan ei ole välttämättä itselläänkään täysin selvää vastausta, mikä on mennyt pieleen. Onko osattu ottaa esimerkiksi iän tuomia vaikutuksia palautumiseen? Spekuloitavaa riittää, Jauhojärvi sanoo.

Northug on myöntänyt tänä vuonna ilmestyneessä elämäkerrassaan, että menestyksen tuomalla julkisuudella ja suosiolla oli vaikutuksensa. Juhliminen ja naiset sekoittivat maalaispojan pään, ja keskittyminen olennaiseen herpaantui.

– Sinänsä se on inhimillistä. Ihminenhän on aistien ohjaama viettieläin, Jauhojärvi toteaa.

Kirvesniemi ei koe, että hiipunut motivaatio olisi riittävä syy selittämään viime kausien notkahduksen.

– En jaksa uskoa, että sen vaikutus olisi noin iso.

– Jos on kuormittunut vähänkin liikaa, tuloskunto voi romahtaa, mutta jos harjoittelee vähän huonosti motivoituneena vähän vähemmän, romahdus ei ole yleensä tuota luokkaa. Voittotaistelusta siirrytään pistesijataisteluun, muttei sen kauemmas.

Petter Northugin lopettamispäätös noteerattiin laajasti. Trondheimissa pidettyyn tiedotustilaisuuteen saapui iso toimittajajoukko.

Northug on ollut maastohiihdossa poikkeuksellinen persoona. Latujen kukkopojaksi julkisuudessa profiloitunut hiihtäjä on taitanut mediapelin ja vastustajien ärsyttämisen. Lajin viihdearvolle hän on ollut korvaamaton.

Moni toivoi Northugin palaavan vielä huipulle, mutta turhaan. Mollivoittoinen ajanjakso saavutti tietynlaisen pohjan viime kaudella, kun norjalaistähti alkoi alistua tilanteeseensa.

– Kaikista hänen haastatteluistaan paistoi, että usko oli kadonnut. Viime kausi oli niin pahaa taapertamista. Tämän kauden alussa tuntui, että asiat menevät vain huonompaan suuntaan, Kirvesniemi sanoo.

Kirvesniemen usko ”Nortin” uuteen tulemiseen mureni lopullisesti vuodenvaihteessa 2017–18.

– Olympialaisten kannalta tärkeimpiin Norjan kilpailuihin ei löytynyt enää yhtään lisää vauhtia. Se oli se lopullinen niitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?