Maastohiihto

Kommentti: Yksi päätös synnytti vihan ja katkeruuden Petter Northugissa – jalosti sen mitaleiksi ja miljooniksi

Julkaistu:

Kommentti
Petter Northug ajoitti loppukirinsä yhtä mestarillisesti kuin keskiviikkoisen lopettamisilmoituksensa – vain voittaminen kiinnosti.
”Minut saa ihan rauhassa mitätöidä ja sanoa, että urani on ohi. Tuloslistalleni viime vuodelta saa naureskella. 48. sija. 19. sija. 97. sija. Mutta tiedän yhden asian. Olen kokenut sen aiemmin. Tiedän, mitä pitää tehdä. Joten jatkan juoksemista.”

Näin yleviä Petter Northug saneli elämäkerturilleen Jonas Forsangille kirjassa Minun tarinani – Northug (Otava) totaalisesti epäonnistuneen olympiakautensa 2017–18 jälkeen. Hän kertoi, miten aina juostessaan Oslon halki pukee ylleen Norjan sinipunavalkoiset värit kiinnittääkseen vastaantulevien huomion ja imeäkseen kannattajista energiaa.

Oraakkelimaisiksi nämä mestarin sanat kirjansa viimeisellä sivulla eivät osoittautuneet, vaan vasta muutama rivi alempaa löytyy pätevämpi ennuste:

”Sekin hetki tulee, kun se kaikki on ohi.”

Se hetki tuli 13-kertaiselle maailmanmestarille ja kaksinkertaiselle olympiavoittajalle keskiviikkona 12. joulukuuta kello 13 Suomen aikaa. Eikä hetkeäkään liian aikaisin.
Aikakautensa ylivoimaisen maastohiihtäjän ja kestävyysurheilun aateliin kaikesta katsannosta kuuluneen Northugin pyristely alkoi täyttää epätoivon tunnusmerkit. Northugin yllä on jo yli kahden vuoden ajan leijunut vahvasti hiipuvan urheilu-uran nostalginen pilvi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Northug ajoitti loppuiskunsa yhtä taitavasti kuin lopettamisilmoituksensa. Heti huomattuaan, että voittaminen ei enää ole realismia. Kun 20 arvokisamitalista vain viisi on muuta valööriä kuin kultaa, se kertoo hyvin, mikä miestä ainoastaan kiinnosti.

Pudottaminen olympialaisista jalosti

Suorasanainen mestari kehittyi huippuhiihtäjäksi onnellisten tähtien alla, kun Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti siirtää arvokisoissa väliaikalähdöt yhtä vailla historian romukoppaan massalähtöjen hyväksi. Tämä oli korkeassakin rasitus- ja maitohappotilassa äärimmäisen kirikykyisen, älykkään, teknisen ja härskin hiihtäjän lahjahevonen, jonka suuhun hän ei katsonut. Loppusuoralla taipuivat yksi kerrallaan kaikki.

Kauneusvirheeksi jäi tappio Marcus Hellnerille Oslon MM-sprintissä 2011. Norjan olympiakomitean ja hiihtoliiton kauneusvirhe – päätös jättää 20-vuotias Northug ulos Torinon olympiakisoista 2006 hienoista näytöistä huolimatta – osoittautui psykologisesti kympin arvoiseksi työksi. Se kasvatti nuorukaisen sisällä vihan, katkeruuden ja epäluuloisuuden, jotka hän muutti brutaalien harjoitusten kautta stadionkireissä lajin siihen asti korkeaoktaanisimmaksi polttoaineeksi.

Northug muistelikin elämäkerrassaan lähes tyytyväisenä norjalaisten surkeaa kyntämistä Torinon olympialaisissa.

Kunnes kaudella 2016–17 tutustuimme erääseen Johannes Hösflot Kläboon. Samasta kaudesta tuli kuin symbolisesti Northugin joutsenlaulu kansainvälisellä tasolla. Suomessa tällaisen miehen perään itkettäisiin pitkään, Norjassa hetki.

Yksi kohokohta yli muiden

Urasta voisi hakea tuhat kohokohtaa, mutta yksi nousee yli muiden. Sotshin olympiakisoissa 2014 näytti siltä kuin Northug olisi jo kaatunut kilpakumppaneiden luodeista. Kun ylämäkien päälläkin tietoisesti painettiin hänen kirikykynsä tappamiseksi kaasua, alavireinen supertähti oli helisemässä. Lopullisesta taipumisesta puhuttiin.

Siitä jamasta hän nousi seuraavana talvena Lugnetin MM-stadionilla Falunissa nelinkertaiseksi maailmanmestariksi. Ei lisättävää.

Northugin erikoisosaaminen, massalähdöt, innoitti myös miehen kriitikoita, joille väliaikalähtö oli ja on ainoa oikea absoluuttisen suorituskyvyn mittari. Näillekin Northug pääsi näyttämään. Jos mies itki keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan, niin kyyneleet valuivat myös Lago di Teseron MM-stadionilla 27. helmikuuta 2013. Väliaikalähtöinen 15 kilometrin mittelö oli juuri päättynyt norjalaisen vakuuttavaan ykköstilaan – skeptikoiden suu täyttyi jauhoista.

Vain väliaikalähtöisen perinteisen tekniikan kilpailun – härmäläisten klassisen syömähampaan – arvokisakulta jäi CV:stä uupumaan. Tästä voi hakea loogista selitystä myös siihen, miksi hyvin myyneessä elämäkerrassa mainitaan suomalaisista nimeltä vain Matti Heikkinen ja Juha Lallukka ja heidätkin statisteina.

Northug tiedetään Juha Miedon suureksi faniksi. Siinä missä Mieto osasi muuttaa isot puheet ja teot rahaksi, Northug osasi muuttaa ne miljooniksi. Hänestä tuli maastohiihdon ensimmäinen rocktähti hyvässä ja pahassa, klassisia urheiluhyveitä kuten vaatimattomuutta ja maanläheisyyttä korostaneessa lajissa. Puritanistit halveksivat, nuoret rakastivat.

Näin Northug kuvasi kontrastia Ilta-Sanomille marraskuussa:

– Kontrasti oli voimakas urani alussa. Mutta perinteinen norjalainen hiihtotähti on ollut jääpartainen villapaitafani, jonka auton takaikkunaan on liimattu paikallisen säästöpankin tarra. Minä en ole koskaan ollut sellainen.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt