Maastohiihto

Huoli Kerttu Niskasesta kasvoi entisestään – Harri Kirvesniemeltä suorat sanat: ”Ei kaukana täydestä katastrofista”

Julkaistu:

Maastohiihto
Kerttu Niskanen ja Laura Mononen ovat kaukana viime vuosien tasostaan. Samalla Suomen viestijoukkueen tilanne on epävarmempi kuin vuosikausiin.
Lauantaina Norjan Beitostölenissä hiihdetty naisten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu oli Therese Johaugin suvereeni näytös.

Kauden kaikki neljä normaalimatkan kisaa voittanut norjalainen repi yli minuutin eron toiseksi hiihtäneeseen Ruotsin Charlotte Kallaan.

Paras suomalainen oli kuudenneksi sijoittunut Krista Pärmäkoski. Suomen joukkueen 40-vuotias konkari Riitta-Liisa Roponen ylsi komeasti kymmenenneksi, ja Eveliina Piippokin nappasi maailmancupin pisteitä sijoittumalla 22:nneksi.

Suomalaisittain huolestuttavinta olivat kuitenkin Kerttu Niskasen ja Laura Monosen suoritukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

He jäivät kärjelle minuuttitolkulla. Niskanen oli 33:s (+3.58,7) ja Mononen 46:s (+4.43,4).

– Ero oli niin valtava, ettei tämä ollut enää kaukana täydestä katastrofista, Ilta-Sanomien asiantuntija Harri Kirvesniemi sanoo.

– Joukkuemenestyksen kannalta Niskasen ohella Monosen tilanne on mielestäni ihan yhtä huolestuttava.

Maailmancupin avauksessa Rukalla pahasti epäonnistunut Niskanen, 30, jättäytyi sivuun viime viikonlopun Lillehammerin kisoista ylirasitustilan vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palauttavaa harjoittelua Rukan jälkeen tehneen Niskasen odotettiin petraavan Beitostölenissä, mutta toisin kävi. Tulos oli jopa Rukaakin surkeampi.

Viime vuosien arvokisaviestijoukkueiden vakiojäsen hävisi Johaugille lähes neljä minuuttia, muille kärkihiihtäjille lähes kolme.

Monosen, 34, kohdalla tulostaulu näytti vielä Niskastakin synkempiä lukemia. Sija 46 ja hieman alle viiden minuutin ero kärkeen on yksinkertaisesti lohduton.

– Nyt on painavan harkinnan paikka, mitä seuraavien viikkojen aikana tehdään. Käytännössä heidän kohdallaan olisi nyt pakko ottaa totaalinen päämäärä kohti Seefeldiä, ja unohtaa täysin sitä edeltävissä kisoissa menestyminen.


– Jos ei ole terveydellisiä syitä, niin erot kasvavat harvoin noin valtaviksi ilman, että kroppa on ylirasittunut ja väsynyt. Jos on aliharjoitellut, niin vauhti voi olla sellaiset 2–3 sekuntia hitaampaa kilometrillä. Ylirasittuneena eroa voi sen sijaan tulla hyvinkin 10 sekuntia per kilometri.

Beitostölenin jälkeen seuraavat maailmancupin kisat käydään ensi viikonloppuna (15–16.12) Sveitsin Davosissa, jossa kisataan vapaalla hiihtotavalla sprintti ja 10 kilometrin väliaikalähtö. Sen jälkeen vuorossa on Tour de Ski, joka käynnistyy Italian Toblachissa ennen vuodenvaihdetta.

– Tämä oli nyt Kertun osalta paras paikka käydä toteamassa, miten asiat ovat. Itse en pitäisi tässä tilanteessa kovinkaan mielekkäänä Davosiin lähtemistä.

Viestijoukkue

Huomenna sunnuntaina Beitostölenissä kisataan ensimmäinen maailmancupin viesti lähes kahteen vuoteen. Suomen naisten joukkueen osalta pakka on levällään enemmän kuin vuosikausiin.

– Kokonaisuudessaan tämä on nyt naisten viestiä ajatellen haastava tilanne, Kirvesniemi puntaroi arvokisojen perinteisen sinivalkoisen mitalilajin nykytilaa.

– Jos ajatellaan henkilökohtaista tasoa, niin yksittäisissä kisoissa meillä ei ole 6–8 parhaan joukkoon muita potentiaalisia hiihtäjiä kuin Krista.

Norja, Ruotsi, Venäjä ja jopa Yhdysvallat ovat yksilökilpailujen perusteella tällä hetkellä selvästi Suomea edellä.

Pärmäkoski on Suomen selvä ykköspyssy molemmilla hiihtotavoilla. Normaalisti ankkurina hiihtävä tähti saattaa nyt joutua toiselle perinteisen osuuksista, koska avausosuuksille Suomella ei ole juurikaan vaihtoehtoja.


Lauantain kisassa mainiosti onnistuneet Roponen ja Piippo ovat selvästi parempia vapaalla hiihtotavalla, mutta maailman terävimmän kärjen vauhtiin heillä ei ole asiaa.

Kolmissa edellisissä arvokisoissa perinteisen osuudet ovat hiihtäneet Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen. Nyt ensin mainittu on jo lopettanut uransa.

Oman mausteensa viestisoppaan tuo viime viikonloppuna Lillehammerissa toiseksi parhaaksi suomalaiseksi noussut Susanna Saapunki. Hän jätti kuitenkin lauantain Beitostölenin kisan väliin flunssaoireiden vuoksi.

Alkukaudella Monosen ja Niskasen tavoin todella vaisusti esiintynyt Johanna Matintalo on tyrkyllä viestijoukkueen perinteisen osuudelle.

Naisten 4x5 kilometrin viesti hiihdetään sunnuntaina kello 11.30 alkaen.

Beitostölen N 15 km (v)

1. Therese Johaug, Norja 37.33,9
2. Charlotte Kalla, Ruotsi +1.05,9
3. Ingvild Flugstad Östberg, Norja +1.06,1
4. Ebba Andersson, Ruotsi +1.08,8
5. Anastasia Sedova, Venäjä +1.23,8
6. Krista Pärmäkoski, Suomi +1.24,1
7. Natalja Neprjajeva, Venäjä +1.27,9
8. Jessica Diggins, USA +1.29,6
9. Ragnhild Haga, Norja +1.55,1
10. Riitta-Liisa Roponen, Suomi +2.05,9
11. Teresa Stadlober, Itävalta +2.07,1
12. Ida Ingemarsdotter, Ruotsi +2.11,5
13. Sadie Bjornsen, USA +2.22,9
14. Heidi Weng, Norja +2.31,9
15. Rosie Brennan, USA +2.33,9
...
22. Eveliina Piippo +2.58,4
33. Kerttu Niskanen +3.58,7
41. Anne Kyllönen +4.29,8
46. Laura Mononen +4.43,4


Susanna Saapunki jättäytyi flunssan vuoksi sivuun kisasta. Anne Kyllönen hiihti hänen tilallaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt