Mies lilliputtimaasta tuli ja päihitti maailmancupissa Suomen hiihtoässät – ihmetteli sitä itsekin: ”Ai niinkö?” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Mies lilliputtimaasta tuli ja päihitti maailmancupissa Suomen hiihtoässät – ihmetteli sitä itsekin: ”Ai niinkö?”

Viikonloppuna nähtiin historiallinen hetki, kun andorralainen hiihtäjä jätti kaikki Suomen maajoukkuemiehet taakseen. Se tuli Irineu Esteve Altimirasille itselleenkin yllätyksenä.

Andorralaisen Irineu Esteve Altimirasin unelmana on muun muassa legendaarisen Tour de Ski -kiertueen voitto.­

5.12.2018 20:12

Suomalaiselle hiihtokansalle Irineu Esteve Altimirasin nimi tuskin sanoo mitään, mutta pian voi olla toisin.

22-vuotias andorralaishiihtäjä on ollut nuorten arvokisoissa kovassa vauhdissa. Vuosina 2017 ja 2018 Esteve Altimiras oli alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa 15 kilometrin vapaalla neljäs päihittäen muun muassa kaikki suomalaiskilpailijansa.

Kehitys on lupaavaa myös aikuisten tasolla, mistä saatiin osoitus lauantaina Lillehammerin maailmancupissa. Esteve Altimiras nappasi uransa parhaan sijoituksen maailmancupissa olemalla 15 kilometrin vapaan kilpailussa 21:s.

Saavutus oli myös suomalaisittain historiallinen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun andorralainen maastohiihtäjä pesi suomalaisen maailmancupin kilpailussa. Iivo Niskanen oli parhaana suomalaisena 22:s sekunnin Esteve Altimirasille hävinneenä.

– Ai niinkö? yllättyneen oloinen andorralainen ihmetteli, kun Ilta-Sanomat tavoitti hänet puhelimitse.

– Pääsin kieltämättä siinä kisassa korkealle tasolle. Oloni oli hyvä koko ajan, etenkin raskaassa nousussa.

Tulos oli Esteve Altimirasille merkityksellinen siinäkin mielessä, että olympiavoittaja Niskanen on yksi hänen esikuvistaan.

– Pienenä ihailin Petter Northugin tapaa voittaa ja pyörittää show’taan. Nykyään arvostan vahvoja perinteisen hiihtäjiä. Iivo Niskanen on yksi idoleistani.

– Pidän hänen tyylistään ja kyvystään hyökätä jo kisan ensiminuuteilla. Näin siitä hyvän esimerkin Pyeongchangin olympialaisten 50 kilometrillä, nuori hiihtäjä kertoi.

Vanhemmat veivät hiihtoladulle

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Esteve Altimiras on väläyttänyt maailman kärkihiihtäjille potentiaaliaan. Elokuussa andorralainen oli vaativassa Lysebothin ylämäkikilpailussa 20:s vain pari sekuntia Niskasen (18:s) perässä.

Armoton ylämäkirääkki sopi urheilijalle, joka on luonut hiihtopohjansa Andorran vuoristoisissa maisemissa.

– Meillä ei ole tasankoja tai teitä rullahiihtoa varten. Muuten Andorra tarjoaa kuitenkin loistavat harjoitusolosuhteet kesällä ja talvella. Hiihtokeskus sijaitsee kauniilla paikalla korkeiden vuorten keskellä.

Irineu Esteve Altimiras on saanut keskittyä viime vuodet huippu-urheilijan elämään. Hän aloitti kesällä psykologian opinnot, mutta ne ovat jääneet kisakaudella sivuosaan.­

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen kuuluu andorralaishiihtäjän suosikkeihin.­

Maastohiihto ei ole 77 000 asukkaan Andorrassa mikään ykköslaji, päinvastoin. Suurta suosiota nauttivien alppihiihdon ja jalkapallon rinnalla pohjoismaiset hiihtolajit ovat jääneet marginaaliasemaan.

Esteve Altimiras toivoo, että asia muuttuu tulevaisuudessa. Hänen mukaansa maan hiihtoliiton resurssit ja lajin harrastajamäärät kasvavat koko ajan.

Urheilija päätyi maastohiihdon pariin lajiin hurahtaneiden vanhempiensa ansiosta.

– Sain ensimmäiset maastohiihtosukseni viisivuotiaana ja menin hiihtämään vanhempieni kanssa. En kuitenkaan innostunut ja vaihdoin lajia alppihiihtoon. Harrastin sitä noin 12-vuotiaaksi, mutta se lakkasi vähitellen kiinnostamasta.

Esteve Altimiras palasi 14-vuotiaana hiihtoladulle. Tällä kertaa liekki syttyi.

– Jäin koukkuun ja sillä tiellä olen edelleen. Rakastan sitä, että tässä lajissa löytyy aina uusia yksityiskohtia, joita hioa. Pidän myös harjoittelusta luonnossa.

Unelmana Tour de Skin voitto

Andorran hiihtomaajoukkueessa on Esteve Altimirasin lisäksi muutama muu urheilija. Esteve Altimiras on heistä ainoa, joka kiertää maailmancupin kilpailuja.

Andorralainen nimeää hiihtoliiton tuen ja maajoukkuevalmentaja Joan Erolan opit suurimmiksi tekijöiksi menestyksensä taustalla. Katalonialainen Erola on työskennellyt Andorran hiihtoliiton palveluksessa viisi vuotta. Sitä ennen hän valmensi ja hiihti Espanjan maajoukkueessa.

Esteve Altimiras harjoittelee pääsääntöisesti kotimaassaan Erolan johdolla.

Irineu Esteve Altimirasin tavoitteena on nousta joku päivä Tour de Skissä ylimmälle palkintokorokkeelle.­

– Joanin valmennusfilosofia on sellainen, että aina löytyy parannettavaa. Hän suosii kovaa työntekoa. Hän ajattelee maastohiihdon kehittämistä 24/7, ja se asenne tarttuu myös hiihtäjiin, urheilija kuvaili.

Esteve Altimiras nimeää lempimatkoikseen 15 ja 30 kilometrin perinteisen, vaikka tähän saakka enemmän menestystä on tullut vapaalla hiihtotyylillä. Nuori hiihtäjä suosii etenkin teknisesti haastavia reittejä.

– Mieluisimmat kisareitit ovat FISin Euroopan cupin kisoissa, joissa alamäet ovat teknisesti vaikeampia kuin maailmancupissa. Niissä pitää olla hereillä, sillä meno on paljon hullumpaa. Ruuhkaa on paljon, hiihtäjät aggressiivisia ja sauvoja katkeaa helposti.

Andorralaisen maailmancupurakka jatkuu viikonloppuna Norjan Beitostölenissä. Helmikuussa järjestettävissä Seefeldin MM-kisoissa tavoitteena on päästä jollain matkalla 20 parhaan joukkoon.

Suurimmat unelmat siintävät kuitenkin kauempana tulevaisuudessa.

– Suurin osa haaveilee maailmanmestaruuksista, mutta suurin haaveeni on voittaa Tour de Ski -kiertue. Se tarkoittaisi, että on yksi maailman monipuolisimmista hiihtäjistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?