Matti Heikkisen sairaalakeikka säikäytti – Harri Kirvesniemi arvioi, mistä ongelmissa voi olla kyse: ”Klassisimpia merkkejä”

Julkaistu:

Maastohiihto
Ilta-Sanomien asiantuntija Harri Kirvesniemi pitää ylirasitustilaa Matti Heikkisen ongelmien todennäköisimpänä syynä.
Maailmancupin ensimmäisissä osakilpailuissa raskaasti epäonnistunut Matti Heikkinen, 34, säikäytti hiihdonseuraajia viikonvaihteessa, kun Hiihtoliitto tiedotti nelinkertaisen arvokisamitalistin käyneen rintakipujen takia sairaalassa Norjassa.

Heikkinen sijoittui Lillehammerissa lauantaina 15 kilometrin (v) kilpailussa 30:nneksi ja keskeytti sunnuntaina samanmittaisen takaa-ajokilpailun perinteisellä hiihtotavalla.

Heikkisen ongelmien syitä tutkitaan tällä viikolla kotimaassa lisää. Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijan Harri Kirvesniemen mukaan on joka tapauksessa ilmeistä, että selvisipä syyksi mikä tahansa, Heikkinen ei tällä hetkellä missään nimessä ole maailmancupin edellyttämässä vireystilassa.

Kirvesniemi myöntää hieman yllättyneensä, kun Heikkinen sunnuntaina ylipäätään lähti matkaan. Vireystilasta kun antoi vastauksen jo lauantai.

Heikkisen tarkoitus oli hakea huipputason kilpailuvire kilpailemisen kautta, mutta tätä reittiä pitkin on toistaiseksi löytynyt vain Mariaanien hauta.

– Ongelmien syyn selvittävät asiantuntijat, mutta joillakin asioilla voi spekuloida. Matin selittämä rintakipu johtuu hiihdossa usein rintarangan lukkotilasta, joka estää hiihtäjää pääsemästä yläkierroksilleen. Hermotus ja lihaksisto eivät toimi. Rintarankajännityksiä laukaisevat kiropraktikot joskus vitsailevatkin olevansa eräänlaisia sydänlääkäreitä, kun sydänvaivoja pelännyt asiakas lähtee heidän vastaanotoltaan oireettomana.

Kirvesniemi antaa kuitenkin pienimmän vedonlyöntikertoimen sille, että läpi uransa rasituksen ja levon välisellä nuoralla horjahdellen tanssinut Heikkinen on ajautunut alipalautuneeseen tilaan.

– Matti ei viikonloppuna päässyt lähellekään maksimisykettään vaan hiihti siitä yli 10 lyönnin päässä. Se on klassisimpia merkkejä alipalautumisesta eli tutummin ylikunnosta. Vastaavasti leposyke on silloin normaalia korkeampi ja kevytkin harjoitus nostaa sykkeen selvästi normaalia ylemmäs. Sunnuntain erittäin raskas keli ja kova rata kypsyttävät tällaisen urheilijan helposti keskeytyskuntoon.

Vaikka Heikkisellä on ylikuntohistoriaa, Kirvesniemi pitää kuitenkin lievänä yllätyksenä, jos hänen arvionsa osuu oikeaan.

– Matti muutti treenirytmitystään viiden työ- ja kahden lepopäivän sykliin. Silloin luulisi, että kokonaiskuormitus olisi hallinnassa.

”Vielä ei olla siinä pisteessä”

Heikkinen oli syksyllä erinomaisessa lyönnissä, missä asiantuntijan mukaan piilee myös potentiaalinen ansa:

– Hän on silloin saanut itsestään tehokkaissa harjoituksissa varmasti paljon irti. Mutta kun erinomaisessa vireystilassa takoo laadukkaita tehotreenejä, ne vaativat enemmän toipumisaikaa kuin silloin, kun suorituskyky ei ole vielä kovin korkea. Ja kun fyysinen vireystila on mainio, niin on henkinenkin. Ja se peittää alleen hiipivää väsymyksen tunnetta.

Kirvesniemi uskoo, että Heikkinen tulee seuraavan kerran viivalle joulukuun puolivälissä Sveitsin Davosissa, jossa hän on (2009) voittanutkin.

– Jos nyt tehdään oikeat analyysit tilanteesta ja sen jälkeen korjausliikkeet, niin Davosissa voi kulkea jo paljon paremmin. Kun muistaa, että runsas kolme viikkoa sitten Oloksella Matti hiihti oikein pirteästi, niin sen jälkeen ei ole yksinkertaisesti ehditty mennä vikasuuntaan niin pitkää aikaa, että kausi olisi paketissa. Vielä ei olla siinä pisteessä.

Kirvesniemi uskoo Heikkisen selvittävän tilannettaan tutussa paikassa kotikaupungissaan Jyväskylässä eli Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen testimatolla.

– Hänelle tehdään varmasti monenlaista sykeseurantaa ja muita tutkimuksia. Mutta testimaton etu on se, että laboratoriomaisessa tilassa olot ovat aina vakioidut ja siellä päästään hyvin tarkasti vertaamaan tämänhetkistä tilannetta siihen tilanteeseen, jossa kaikki oli hyvin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt