Maastohiihto

Kommentti: Enää ei tarvitse miettiä, olisiko Kaisa Mäkäräiselle käyttöä hiihdon MM-kisoissa

Julkaistu:

Kommentti
Rukan maailmancupin avauksen tulos oli kaikissa lajiryhmissä raju pettymys, kirjoittaa Pekka Holopainen.
Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin avaus Kuusamossa ei ajankohtansa puolesta ole mikään valon juhla eikä varsinkaan silloin, kun maa on jopa Koillismaalla mustana.

Samaa värisävyä edusti myös Suomen joukkueen esitys joka skaalalla – lunta tuli rajusti tupaan jokaisessa lajiryhmässä. Valmennusjohdolla riittääkin pohtimista heti kauden aluksi.

Huipputasonsa tuntumaan Rukalla pystyivät vain Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski eli kaksi kolmasosaa viime talven olympiakisojen mitalisaaliista haravoineet urheilijat.

Kumpikin on mitalitasoa myös Seefeldin MM-kisoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urakka ei helpottunut

Pärmäkoski hakee Seefeldistä ensimmäistä kultamitaliaan arvokisoissa, eikä urakka sittenkään helpottanut, vaikka kaikkien aikojen paras naishiihtäjä Marit Björgen pani sukset liiterin nurkkaan.

Therese Johaugin esitykset kesän rullasuksikisoissa ja sen jälkeen Norjan kaudenavauksessa Beitostölenissä olivat sitä luokkaa, että Kuusamossa nähty mykistävä esitys oli tälle kaikelle vain loogista jatkoa.

Mykistäväksi esityksen tekee se, että edelliskerran oslolainen oli kilpaillut kansainvälistä aatelia vastaan hiihtosukset jaloissaan kevättalvella 2016. Siitä montusta ei ihan jokainen olisi noussut.

Johaug ilmaisi cup-avauksen alla huoltaan siitä, miten suomalainen yleisö reagoi hänen paluuseensa. Kuusamon väki näytti sivistyksensä ja toivotti asianmukaisen rangaistuksensa suorittaneen norjalaisen sydämellisesti tervetulleeksi takaisin.

Tästä Johaug kiitti suomalaisia kilpailun jälkeen kansainvälisen median edessä lähes liikuttuneessa tilassa.

Roosanauha

Myös hiihtäjät esittivät kauniin eleen. Jokainen teki urakkansa vaaleanpunainen roosanauha hiihtoasunsa rintamuksessa.

Se oli tuenosoitus viime keväänä olympiavoiton jälkeen lopettaneelle Kikkan Randallille, joka sai kesällä rintasyöpädiagnoosin. Suositun urheilijan hoidot ovat yhä kesken.

– Pitkäaikainen hyvä tuttu ja aktiivinen urheilijoiden etujen ajaja. Oli hienoa osoittaa hänelle tukea, totesi Randallin henkilökohtaisesti hyvin tunteva Matti Heikkinen.

Niskanen ei jahtaa enää ensimmäistä vaan jo neljättä arvokisakultaansa Seefeldissä. Itävaltalaiskylässä järjestetyistä arvokisoista – olympiahiihdot 1964 ja 1976 sekä MM-kisat 1985 – Suomen miehet eivät kertaakaan ole poistuneet ilman kultamitalia.

Niskanen hakee sitä ennen kaikkea paraatimatkaltaan 15 kilometriltä (p), mutta viime kevään perintöprinssi, nelinkertainen olympiamitalisti Aleksandr Bolshunov ei tyydy enää asemaansa.

Jäätävässä iskussa oleva, huiman monipuolinen venäläishiihtäjä lienee matkalla kohti MM-jättipottia.

Vaikka Norja pysyy Johaugin palattua edelleen naishiihdon ykkösmaana, Ruotsi saattaa aivan lähivuosina lipua rinnalle ja jopa ohi.

Nuori Ebba Andersson on jo lähes Charlotte Kallan tasoinen menijä, ja kotiin kasvamaan jätetty Frida Karlsson on luunkova talentti. Ruotsi on jopa ykkössuosikki voittamaan Seefeldin MM-viestin.

Kun kauden aloituksen perusteella miettii Suomen joukkueiden viestinäkymiä, vahvin kortti on ilman muuta kaksikko Niskanen–Ristomatti Hakola sprinttiviestissä.

Jos Heikkinen kuntoutuu, Suomi on 4x10 kilometrinkin viestissä enää yhtä miestä vaille valmis yllätyspronssin ottaja.

Naisten puolella tulokset olivat Rukalla Pärmäkoskea lukuun ottamatta niin kertakaikkisen tylyjä, että tällä kaudella ei tarvitse pohtia hetkeäkään, olisiko Kaisa Mäkäräinen viestijoukkueelle vahvistus.

Olisi ja vuorenvarmasti, joten tuttu ylipuhumisprojekti tulee aloittaa ajoissa. Aikataulut antaisivat syrjähyppyyn nyt sauman.

Joukkueessa esiintyi kaksi toipilasta eli Eero Hirvonen ja Anne Kyllönen. Hirvosen kausi jatkuu kansainvälisellä tasolla, mutta Kyllösen seuraava maailmancupin tehtävä odottanee Salpausselän edustusryhmässä, josta puuttuvat Seiser Almissa MM-kisoihin viimeistelevät tähdet.

Kyllönen oli Rukalla, tässä vaiheessa, väärissä ympyröissä.

Ja vielä...

Norjalaishiihtäjä Didrik Tönseth on myös juoksutossut jalassa niin kova luu, että maan yleisurheiluliitto valitsisi hänet mielellään maastojuoksun EM-kisoihin Tilburgiin. Hiihtopomoilta ei kuitenkaan irtoa vihreää valoa, sillä samaan aikaan Tönsethin pitäisi hiihtää maailmancupia Beitostölenissä.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt