Maastohiihto

Kolumni: Therese Johaugilla ei ole syytä pelätä – tuskin joutuu kuulemaan vastaavaa kuittailua kuin Jari Isometsä

Julkaistu:

Kolumni
Lähes 16 vuotta myöhemmin hiihtotapahtuman pääpuheenaihe on taas kilpailukiellosta vapautunut urheilija, tällä kertaa toki vain yksi, kirjoittaa Pekka Holopainen.
– Kuningas on lyöty!

Näin karjaisi takavuosien maajoukkuehiihtäjä Petri Ylönen 22. helmikuuta 2003 voitettuaan Skandinavia-cupin osakilpailun Keuruulla.

– Voittajana täällä olisi pitänyt olla ihan erinäköinen mies. Sen miehen olisi pitänyt puheittensa mukaan voittaa kahdella minuutilla meidät muut. Onneksi ajat otetaan kuitenkin vielä kellolla, Ylönen latasi Ylen verkkoarkistosta löytyneen artikkelin mukaan.

Hänen tarkoittamansa ”erinäköinen mies” ja ”kuningas” oli kilpailussa 10:nneksi jäänyt Jari Isometsä. Kuusi suomalaista hiihtäjää oli juuri vapautunut kahden vuoden kilpailukiellostaan, joukossa Isometsä. Vastaanotto ei ollut kauttaaltaan lämmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylönen ja Isometsä eivät mahtuneet Keuruulla samaan tiedotustilaisuuteen, vaan Isometsä kuittasi kilpaveikolleen lehdistörakennuksen ulkopuolella:

– Ylönen on Ylönen. Aukokoon päätään, kun on ollut 25 kertaa pallilla maailmancupissa.

Pääpuheenaihe

Lähes 16 vuotta myöhemmin hiihtotapahtuman pääpuheenaihe on taas kilpailukiellosta vapautunut urheilija, tällä kertaa toki vain yksi.

Jos sunnuntaina kävisi Kuusamossa niin kummallisesti, että naisten 10 kilometrin (p) kilpailun voittaisi joku muu kuin Therese Johaug, mahtaako hän maalissa ilahduttaa iltapäivälehden skribenttiä yhtä railakkaalla puheenparrella ilakoidessaan ylivoimaiseksi uskotun kilpasiskon kohtaloa?

Epäillä sopii.

Suuri osa maailman parhaista naishiihtäjistä istui heinäkuussa lautalla, joka kuljetti urheilijat Sandnesin satamasta Blink-kestävyysurheilutapahtuman ylämäkiotatukseen, Lysebotn opp -nimiseen laktaattikylpyyn. Salamat eivät sinkoilleet, kun urheilijat Krista Pärmäkoski ja Charlotte Kalla etunenässä kyselivät pitkästä aikaa ja hyvässä hengessä Johaugin kuulumisia.

Realismintaju

Kun ylivoimainen urheilija menettää uransa kukoistuksessa sekä MM-kisat että mahdollisuuden ensimmäiseen henkilökohtaiseen olympiakultaansa, jokainen realismintajuinen tajuaa rangaistuksen riittävän kovaksi. Olipa totuus asiassa se, mitä Johaug ja Norjan hiihtoliitto vannotti – tai jotain muuta. Hintalappu oli joka tapauksessa korkea.

Johaugin esitys tuona päivänä rullasuksien päällä oli niin jäätävä, että ylempänä mainittu Isometsä muisti kilpailun jälkeen Norjaan asti tekstiviestillä. Hän muistutti Lahden MM-kisoissa 2017 lyödystä vedosta, joka koski Johaugin menestystä Seefeldin MM-kisoissa myöhemmin tänä talvena. Lukija saa arvailla, kumman näkemys tässä vaiheessa näyttää todennäköisemmältä.


Johaug oli koko kilpailukieltonsa ajankin Norjan seuratuimpia urheilun supertähtiä; kaikki häneen liittynyt kiinnosti. Kun paluu kansainvälisen tason kilpailuihin nyt on käsillä, eräänlainen kyllääntymispiste näyttää olevan käsillä.

– Johaugia on ollut liikaa, väki ei yksinkertaisesti enää jaksa, sanoi Norjan suurimman lehden VG:n hiihtotoimittaja Camilla Vesteng Kuusamon lentokentällä.

Perjantaina VG:n etusivua hallitsi toki kaunis vaalea nainen, mutta tämä oli 26-vuotias Idun. Hän kertoi laukeamisongelmistaan, joihin asiantuntijat lupasivat apua.

Allekirjoittanut on tämän viikon aikana vastannut kolmeen yhteydenottoon norjalaisesta mediasta. Jokainen on kysynyt samaa asiaa: odottaako Johaugia Rukalla protestimyrsky – josta hiihtäjä itse on huolestunut?

Tällainen näkymä on luonnollisesti, ja toivottavasti, äärimmäisen epätodennäköinen. Se johtuu osittain siitä, että suomalaiset keskimäärin ymmärtävät rangaistuksen kärsityksi, kun se on kärsitty.

Lajit eivät myöskään ole veljiä keskenään. Ajatusleikitään, että Norja olisi merkittävä jääkiekkomaa. Sen takavuosien tähti Espen Knutsen olisi töötännyt poikittaisella mailalla Teemu Selänteen pitkälle sairauslomalle ja saapuisi pian sen jälkeen maajoukkueen kanssa Helsinkiin pelaamaan Leijonia vastaan. Kyllä: Knutsen saisi katsomosta oikein olan takaa. Rukan hiihtokatsomo ei ole Ilmalan areena.

Ja vielä...

Myös Norjassa tehdään otsikoita vanhoista mäkilegendoista. VG-lehti kertoo Roger Ruudista, jonka talo paloi kolme vuotta sitten. Mies on sittemmin majaillut lähellä asuntovaunussa maallisena omaisuutenaan kahden matkalaukun sisältö. Ruud oli 1980-luvun alussa Matti Nykäsen kovia vastustajia.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt