Maastohiihto

Matti Heikkiseltä suoraa puhetta rahasta – vaatii Hiihtoliiton toimintatapaan radikaalia muutosta

Julkaistu:

Maastohiihto
Matti Heikkinen on vaatinut, että Hiihtoliitto maksaisi maajoukkuehiihtäjille palkkaa. Liitto vetoaa rahapulaan.
URANSA auringonlaskua lähestyvä Matti Heikkinen, 34, on vaatinut Hiihtoliiton toimintatapaan radikaalia muutosta, jonka seurauksista hän itse ei enää pitkään pääsisi nauttimaan, jälkipolvet kyllä.

Heikkinen on Ilta-Sanomien useista lähteistä saamien tietojen mukaan käynyt Hiihtoliiton edustajien kanssa tiukkojakin keskusteluja siitä, että A-maajoukkuestatuksen saavuttaneille hiihtäjille pitäisi alkaa maksaa palkkaa.

Vertailukohtana Heikkinen on käyttänyt lajin kahta muuta suurmaata eli Norjaa ja Ruotsia, joissa A-maajoukkueen jäsenyys käynnistää automaattisesti myös palkanmaksun. Norjassa tähtikategorian urheilijat saattavat ansaita jo maajoukkuejäsenyyden kautta jopa yli 100 000 euroa vuodessa esimerkiksi Therese Johaugin ja Martin Johnsrud Sundbyn kategoriassa. Ruotsissa summat ovat huomattavasti maltillisempia, parhaimmillaan muutamia kymmeniätuhansia euroja kaudessa.

KUMMASSAKAAN maassa liiton maksama palkka ei vaikuta urheilijan muihin tuloihin kuten yhteiskunnan maksamiin harjoitteluapurahoihin. Myös palkintorahansa urheilijat saavat pitää lyhentämättöminä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta-Sanomien haastattelussa perjantaina Heikkinen oli haluton avaamaan syvällisemmin liiton sisäpiirin kanssa käymiään keskusteluja mutta otti mielellään asiaan laajemman katsannon.

– Hiihtoliitto hoitaa asiansa tällä hetkellä hyvällä ammattilaisuuden tasolla. Täydellisessä maailmassa kaikki olisi täydellistä, mutta hyvä alku olisi esimerkiksi se, että maajoukkueessa päästäisiin eroon omavastuuosuuksista ja kotimaanmatkojen kustannuksista, Heikkinen nosti pöydälle suomalaisen urheilun kuuman perunan, jota paraurheilija Ronja Oja keitti kattilassa elokuussa parayleisurheilun EM-kisojen aikana.


HEIKKINEN itse täyttää sellaiset tasokriteerit, ettei hänen tarvitse maksaa omavastuuosuutta, joka on liiton ja urheilijoiden välisessä sopimuksessa määritelty luottamukselliseksi.

– Ylipäätään suomalaisessa yhteiskunnassa tulisi ymmärtää se, että kansainvälisessä huippu-urheilussa menestyminen tulevaisuudessa vaatii huomattavasti nykyistä suurempaa rahoitusta. Urheilun merkitystä kuvaa, että reilusti yli miljoona suomalaista herää katsomaan hiihtokilpailun, jossa (Iivo Niskanen viime talven olympiakisoissa) tulee kultaa.

– Olemme myös yritysmaailmasta tulevassa rahoituksessa selvästi jäljessä esimerkiksi Norjaa tai Ruotsia. Huippu-urheilussa menestymisen vaatimustaso kasvaa hurjaa vauhtia, mikä tarkoittaa automaattisesti myös sitä, että kustannustaso kasvaa, talousosaamisestaan tunnettu maailmanmestari toteaa.

Heikkinen on pystynyt muuttamaan menestyksensä rahaksi myös kumppanuusrintamalla; hän oli vuosia maan kovatuloisin hiihtäjä eikä ole yhtä poikkeusvuotta (2016) lukuun ottamatta verotettavien ansioidensa takia saanut esimerkiksi opetusministeriön verotonta urheilija-apurahaa enää vuosiin.

Heikkisen ura jatkuu ainakin alkavan kauden; seuraava tarkastuspiste odottaa ensi keväänä. Viime kausi oli miehelle suuri pettymys.

Maastohiihdon sponsoripotti on tällä hetkellä noin 1,1 miljoonaa euroa vuodessa, mikä nostaa lajin suomalaisten perinteisten yksilöurheilulajien keskuudessa ykköstilalle hyvällä marginaalilla. Heikkisen toiveita potin keräävässä Hiihtoliitossa on kuunnellut mm. toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

– Olisi hienoa toteuttaa kaikki urheilijoiden toiveet, mutta on arvovalinta, maksaako palkkaa tähtihiihtäjille vai panostaa myös jatkuvuuteen. Yksinkertainen totuus on, että tällä hetkellä meillä ei ole varaa palkanmaksuun.


Kulmala avaa maastohiihdon numerodataa näin:

– Maastohiihto kaikkine kuluerineen maksaa liitolle tällä hetkellä vuodessa 2,3 miljoonaa euroa ja tuottaa eri kanavia pitkin 1,5 miljoonaa. Se loppu 800 000 pitää kattaa esimerkiksi Olympiakomiteasta, opetusministeriöstä ja kilpailutoiminnan tuotoista.

– Siitä voi jokainen laskea jakovaran. Fakta on sekin, että Ruotsissa ja Norjassa urheilusponsorointi ylipäätään on noin kolme kertaa isompaa kuin Suomessa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt