Maastohiihto

Ruotsalaistoimittaja sivalsi ”Turpa kiinni, Suomi”-tekstillään Rukalle saapuvia faneja – sai sen jälkeen raivokkaita viestejä

Julkaistu:

Maastohiihto
Therese Johaugin paluu herättää voimakkaita tunteita.
Ei ole epäilystä, kuka on seuratuin nimi kauden ensimmäisenä maailmancupin viikonloppuna Rukalla.

Norjan supertähti Therese Johaug palaa maailmancupiin kaksi kautta kestäneen dopingtuomionsa jälkeen. Suomeen perjantaina saapuvan Johaugin, 30, paluu on ollut kiivas puheenaihe Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Norjassa on spekuloitu etenkin, millaisen vastaanoton huippuhiihtäjä Suomessa saa. Johaug kertoi valmistautuneensa henkisesti siihen, ettei hänen kilpailemisensa Rukalla miellytä kaikkia.

Norjalaisten muistissa on vielä talvi 2016. Tuolloin Norjan hiihtomaajoukkuetta tervehdittiin Rukalla plakaatilla, jossa maata verrattiin dopingin käytössä DDR:ään.


Tapauksen muistaa hyvin myös pitkän linjan hiihtotoimittaja Tomas Pettersson. Ruotsalaislehti Expressenin kolumnisti kirjoitti torstaina hiihtokansaa puhuttavan mielipidekirjoituksen, jossa hän ilmaisi huolensa Johaugin kohtelusta. Kolumnin otsikko oli ”Toivon todella, ettei se mene niin – turpa kiinni Suomi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pettersson kehotti suomalaiskatsojia antamaan norjalaistähdelle vihan ja buuauksien sijaan vähän rakkautta.

– Kirjoitin kolumnin kahdesta syystä. Se, mitä tapahtui täällä vuonna 2016, aiheutti paljon kuohuntaa. Lisäksi minulle on kerrottu, että täällä ollaan vähän huolissaan Johaugille buuaamisesta. Toivon todella, ettei niin tapahdu. En halua nähdä sellaista, Rukan stadionilla maastohiihtoharjoituksia seurannut Pettersson kertoi perjantaiaamuna Ilta-Sanomille.

Ruotsalaistoimittaja kertoi kolumnissaan saavansa Johaugista kirjoittaessaan runsaasti palautetta, jossa väännetään vitsiä huulirasvan käytöstä ja haukutaan norjalaisurheilijaa. Viestejä sateli myös viimeisimmän kirjoituksen jälkeen.

– Saamieni viestien sävy on raju. Sekä Ruotsissa että Suomessa on paljon Johaugin vihaajia. Kirjoitin ”Turpa kiinni Suomi” -kolumnini torstaina ja sain valtavasti sähköposteja Suomesta ja Ruotsista. Useimmat olivat raivoissaan, että puolustin Johaugia – ei niinkään siitä, että kirjoitin, miten haluaisin yleisön käyttäytyvän, Pettersson sanoi.


– Monien mielestä hän on yhä huijari, eikä hänelle voi näin ollen antaa koskaan anteeksi. Se saa minut vähän surulliseksi. Hän on myöntänyt virheensä, kärsinyt rangaistuksensa ja ollut sivussa kaksi kautta. Mielestäni se oli virhe eikä suunniteltua dopingin käyttöä.

Petterssonin mukaan Johaug-vihaan liittyy voimakkaasti se, että tähtiurheilija on Norjasta, maastohiihdon ykkösmaasta.

– Hän on ollut maailman paras. On paljon ihmisiä, jotka haluavat nähdä Norjan epäonnistuvan.

Kolumnisti muistutti, että myös Johaugin toiminnassa olisi ollut aikoinaan parantamisen varaa.

– Johaug ja hänen taustajoukkonsa tekivät paljon virheitä, kun dopingrike tuli ilmi. Meni pitkään ennen kuin hän otti vastuuta ja myönsi toimineensa väärin. Jos hän olisi pelannut korttinsa toisin, häntä kohtaan ei tunnettaisi niin paljon vihaa.

Perjantaina aamupäivällä Kuusamoon saapuva Johaug avaa maailmancupin kautensa sunnuntaina naisten 10 kilometrin perinteisen väliaikalähdössä. Hurjassa vireessä alkukaudella ollut norjalainen on vahva ennakkosuosikki kilpailun voittajaksi.

Johaug on yksi suurimmista voittajasuosikeista maailmancupin kokonaiskisassa ja Tour de Skillä. Seefeldin MM-kisoista haussa on useamman kultamitalin potti.

Taustaa Johaugin kärystä

Johaug jäi syksyllä 2016 kiinni dopingtestissä. Näytteestä löytyi klostebolihormonia, mistä seurasi aluksi kilpailukielto helmikuulle 2017.

Urheilun välitystuomioistuin CAS venytti sittemmin kilpailukiellon Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n aloitteesta 18 kuukaudeksi. Se esti Johaugia osallistumasta helmikuussa 2018 järjestettyihin Pyeongchangin olympialaisiin. Johaug kertoi saaneensa kielletyn lääkeaineen elimistöönsä huulirasvasta.

Rukan maailmancupin ohjelma

Perjantai:

Klo 16.00: Yhdistetty, mäen varakilpailu
Klo 19.00: Mäkihyppy, karsinta

Lauantai:

Klo 11.00: Maastohiihto, sprintin karsinta (p)
Klo 12.00: Yhdistetty, mäkiosuus
Klo 13.30: Maastohiihto, sprintin erävaihe (p)
Klo 16.00: Yhdistetty, hiihto-osuus
Klo 17.30: Mäkihyppy, kilpailu

Sunnuntai:

Klo 10.45: Yhdistetty, joukkuekilpailun mäkiosuus
Klo 11.45: Maastohiihto, N 10 km (p)
Klo 13.30: Maastohiihto, M 15 km (p)
Klo 16.00: Yhdistetty, joukkuekilpailun hiihto-osuus
Klo 18.00: Mäkihyppy, kilpailu

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt