Maastohiihto

Ex-hiihtäjä Ville Nousiaisen haave uudesta ammatista kariutui: ”Aavistelin asiaa jo etukäteen”

Julkaistu:

Maastohiihto
Viime keväänä lopettaneella Ville Nousiaisella monta rautaa tulessa, vaikka tie veturimieheksi ei auennutkaan.
Vaikka viime keväänä uransa lopettanut, pitkäaikainen maajoukkuehiihtäjä Ville Nousiainen, 34, eteni parhaimmillaan perinteisellä tekniikalla latua kuin kiskoja pitkin, muita kiskoajopelejä hän ei yrityksestä huolimatta pääse ajelemaan.

Nousiainen haki VR:n haluttuun veturinkuljettajakoulutukseen, jonka kautta mm. pitkäaikainen urheilijakollega, mäkihyppääjä Matti Hautamäki löysi ammatin.

Veturimiehen poika pääsikin jatkoon esikarsinnasta, jonka jälkeen kandidaatit pantiin mm. perusteelliseen näkökyvyn testiin.

– Osoittauduin melkein värisokeaksi. Se ei veturinkuljettajalle käy, kun signaalivalot täytyy pystyä erottamaan pitkän matkan päästä. Aavistelin asiaa kyllä jo etukäteen vanhojen kokemusten pohjalta. Ammatti olisi kiinnostanut, Nousiainen kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouvolassa tyttärensä ja vaimonsa, myös viime keväänä lopettaneen edustushiihtäjän Mona-Liisa Nousiaisen kanssa asuva ex-hiihtäjä on nyt aloittelemassa tosimielistä valmentajanuraa. Kouvolan Hiihtoseuralle hän on luvannut pitää itsensä sellaisessa kunnossa, että pystyy yhä osallistumaan viestikilpailuihin.

– Treenaaminen alkoi kesällä taas kiinnostaa, varsinkin juokseminen ja tennis. Tykkään yhä panna itseäni pienesti koville, mutta tehotreenin ahdistusta en kaipaa yhtään.

Suomea MM- ja olympiakisoissa edustanut ampumahiihtäjä Tuomas Grönman, 27, on viime keväästä saakka ollut Nousiaisen valmennettava, samoin kuin muutama juniorihiihtäjä. Rullasuksille valmentaja on yhä noussut lenkkeillessään Kouvolan Anjalankoskella asuvan Grönmanin kanssa.

Nousiainen valmensi jo aktiivinakin, puolisoaan 2011–14.

– Ajatuksissa on perustaa valmennuspalveluyritys, joka tekisi urheilun saralla muutakin.

Myös viime kevääseen lopettanut päävalmentaja Reijo Jylhä näki Suomea kaikissa arvokisoissa 2006–17 edustaneessa urheilijassa valmentaja-ainesta ja suositteli tälle Kuortaneen urheiluopiston ex-huippu-urheilijoille räätälöityä ”oikoreittiä” valmentajan ammattitutkintoon.

– Aloitan opinnot seuraavassa erässä, samoin maajoukkuekaverini Kalle Lassila. Kun tekee näin pitkän uran yksilölajissa, pitää olla aika robotti, jos ei mitään opi valmentamisesta, uransa aikana vaikeista selkävaivoista kärsinyt Nousiainen naurahti.

Nousiainen saavutti 2009 Liberecissä kaksi MM-viestipronssia ja nousi urallaan kahdesti palkintopallille maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa. Henkilökohtaisesti paras sijoitus oli Oslon MM-kisojen 15 km:n (p) kahdeksas sija 2011 kilpailussa, jonka Matti Heikkinen voitti. Sami Jauhojärvi oli viides. Triosta jatkaa enää Heikkinen.

Nykyhiihtäjistä Nousiaiset seuraavat erityisen kiinnostuneina Johanna Matintaloa.

– Hän sai nimittäin ison kasan Monan suksia, jotka näyttävät toimivan hänen allaan loistavasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt