Kari-Pekka Kyrön vati meni nurin Krista Pärmäkosken toiminnasta – ”Pöyristyttävän ylimielistä”

Kari-Pekka Kyrö kehottaa Krista Pärmäkoskea muistamaan, että tämä kuuluu pieneen, paapottuun aateliin. Ja käyttäytymään sen mukaan.

Kari-Pekka Kyrön mielestä Krista Pärmäkosken pitää tajuta erityisasemansa vaatima käytöskoodi ja erityistarkkailu.

13.11.2018 10:43

Hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö, 54, katsoo yleensä leipälajiaan kiihkotta ja kylmän analyyttisesti.

Sunnuntaina supertähti Krista Pärmäkosken toiminta Suomen cupin sprintissä kaatoi kuitenkin Kyrön vadin.

– Se oli pöyristyttävän ylimielistä, lapsellista ja tarpeetonta. Me kaikki tiedämme kyllä ilmankin, että Krista on Suomen paras, suvereenin ylivoimainen ja maan parhaita urheilijoita. Mutta näin lyhyt oli lopulta reitti kovan haastajan asemasta tähän arroganssiin. Tilanne on toki naisten maajoukkueessa koettu useasti ennenkin, ennen päävalmentajuuttaan naisten maajoukkuetta vetänyt Kyrö sanoi.

Kyrön mielestä Pärmäkosken, ja tämän neuvonantajien, pelisilmä petti Rovaniemellä useassa asiassa pahan kerran.

– Kun tällainen tähti tulee hienoon kansalliseen tapahtumaan, hänen tulee ennen kaikkea osoittaa, että arvostaa lajiaan, kilpailijoitaan ja tapahtumaa, vaikka itse kuuluu pieneen, paapottuun aateliin. Kaikki nämä arvot Krista huuhtoi sunnuntaina viemäristä alas valtavan tv-yleisön silmissä, Kyrö täräytti.

Kari-Pekka Kyrö kritisoi kovin sanoin Krista Pärmäkosken temppua Rovaniemen Suomen cupissa.

Pärmäkoskelle Kyrö vinkkaa, että tämän tulee suurmenestyksestään huolimatta myös muistaa olevansa maajoukkue- ja lajiyhteisössään jatkuvassa tarkkailussa.

– Hän on entisen huoltopäällikön ja nykyisen päävalmentajan (Matti Haavisto) henkilökohtainen valmennettava, joka auttoi renkinsä (seuratoveri Maaret Pajunoja, Pärmäkosken managerin Aki Pajunojan puoliso) pelleilemällä jatkoon. Treenipäivänä ei kilpailla, tai jos kilpaillaan, niin tehdään se kilpailunomaisesti, ei noin.

Pärmäkoski nauttii A-maajoukkueessa tietysti A-luokan palveluista suksihuollossa ja muissa tukitoimissa.

– Kultamunia on A-maajoukkueessa aina, minunkin aikanani, haudottu. Krista on sellainen, kiistatta. Mutta kultamunan täytyy myös tajuta asemansa vaatima käytöskoodi ja erityistarkkailu.

Kyrö olisi katsonut tilannetta väljemmin, jos kyse ei olisi ollut juuri sprintistä.

– Pelleily juuri siinä kilpailumuodossa voi pilata monen muunkin päivän.

Kyrö myöntää, että hänenkin päävalmentaja-aikanaan kisoja keskeytettiin tai pantiin lekkeriksi pari kertaa, mutta eri syistä – jottei verimanipulointi paljastuisi.

– Mutta ne olivat väliaikalähtöjä, ja ennen keskeytystä oli tehty kaikki, mitä siihen aikaan oli tehtävissä, Kyrö nauroi.

– Toisaalta sen ajan tähdet eivät kotimaankisoissa koskaan korostaneet asemaansa, ja esimerkiksi huoltopuolella ei reilun pelin takia käytetty maajoukkueen omia voidekehitysversioita, vaan kaikki se materiaali lukittiin.

Viime talven Pyeonchangin olympialaisista kolme mitalia voittanut Pärmäkoski on Suomen naishiihdon ykköstähti.

Kyrö pohti kilpailua katsoessaan myös toista vaihtoehtoa Pärmäkosken menettelyyn.

– Johannan (Matintalo) suksi oli niin murskaavan ylivoimainen, että hän olisi kukaties pannut Kristaa pataan, tehnyt saman kuin Ristomatti Hakola Iivo Niskaselle.

Koska Pärmäkosken kilpailu kuului asiasta Hiihtoliittoa reklamoineen Veikkauksen kohteisiin, Kyrökin antaa lopuksi hieman vihjeitä.

– Jos märän ja likaisen lumen kelit jatkuvat, Johanna on perinteisen sprinteissä tuolla kalustolla rautaa – vaikkei tietenkään ole läheskään yhtä hyvä hiihtäjä kuin Krista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?