Krista Pärmäkosken toiminta joutuu Hiihtoliiton pomojen syyniin: ”Sitä suuremmalla syyllä”

Maastohiihdon johtoryhmän puheenjohtaja Jarmo Luuri pitää Krista Pärmäkosken toimintaa tiukan keskustelun paikkana.

Krista Pärmäkosken loppusuoran löysäily pääsee Hiihtoliiton kokouksen asialistalle tiistaina.

12.11.2018 11:06

Suomen hiihtoliiton johtokunnalla on kokous tiistaina. Tavallinen kokous saa herkullisen lisämausteen, kun Krista Pärmäkosken toiminta Suomen cupin sprinttikilpailussa Rovaniemellä sunnuntaina nousee vääjäämättä keskusteluun.

Pärmäkoski kohautti sprintin alkuerän loppusuoralla, kun hän lopetti hiihtämisen ja jättäytyi tahallaan kolmanneksi pudoten jatkosta.

Pärmäkosken käyttäytyminen rikkoo maastohiihdon kilpailusääntöjä ja voi tiukasti tulkiten johtaa jopa kilpailukieltoon.

Maastohiihdon johdoryhmän puheenjohtaja Jarmo Luuri sanoo, että Pärmäkosken toiminta nousee kokouksessa varmasti esille.

Maastohiihdon lajikohtaisissa asioissa toimeenpanovaltaa käyttää maastohiihdon johtoryhmä.

– Kyllä asiaa varmasti käsitellään ja luodaan suuntaviivoja. Tämä asia on hyvä käydä koko Hiihtoliiton johtokunnassa läpi, Luuri sanoi.

– Sen jälkeen pitää sitten miettiä, aiheutuuko tästä sanktioita.

Luuri pitää selvänä, että vähintäänkin hiihtäjiä pitää jatkossa ohjeistaa ja kerrata yhteiset pelisäännöt, ettei vastaava toistu.

– Tämä ei voi jäädä tähän tällaisenaan. Koko joukkueen pelisäännöt pitää kerrata ja tarkentaa, ettei vastaava toistuisi. Ja tässä päävalmentajan asema korostuu ikään kuin hiihtäjien esimiehenä, Luuri painotti.

”Olisi ollut parempi jättää hiihtämättä”

Toisaalta Luurilta herui ymmärrystä Pärmäkosken toiminnalle.

– En tiedä tarkkoja yksityiskohtia, koska en ole urheilijan tai valmentajien kanssa jutellut, mutta eivätköhän kyseessä olleet ihan henkilökohtaiset syyt. Ehkä itse ajattelisin, että kyseessä oli ajattelemattomuus urheilijan osalta, tuskin oli etukäteissuunnittelua, Luuri pohti.

– Jos Krista oli päättänyt lopettaa kisan siihen, niin olisi ollut parempi jättää erävaihe sitten hiihtämättä.

Ongelmalliseksi Pärmäkosken pelleily koituu myös sen kannalta, että naisten sprintti oli Veikkauksen superkaksarin pelikohteena – ja luonnollisesti Pärmäkoski oli kisan suurin ennakkosuosikki ja sen takia myös valtaosassa pelikohteeseen lyödyistä vedoista.

Loppusuoran löysäily vesitti monen vedonlyöjän vetolaput.

– Kun ajattelee ihmisten vedonlyönnin kannalta, niin sitä suuremmalla syyllä tämä on keskustelun paikka, ettei vastaava enää toistuisi.

Korjaus klo 11.49: otsikkoa muutettu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?