Krista Pärmäkoski syyllistyi sopupeliin – jopa kilpailukielto uhkaa: ”Jos tuohon pykälään vedotaan, niin...” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Krista Pärmäkoski syyllistyi sopupeliin – jopa kilpailukielto uhkaa: ”Jos tuohon pykälään vedotaan, niin...”

Jos Suomen hiihtoliitto noudattaa omia sääntöjään kirjaimellisesti, Krista Pärmäkosken toiminta Suomen cupin sprintissä voi johtaa jopa kilpailukieltoon.

Superkaksarin voittokerroin nousi hurjaksi (154,72), kun suursuosikki Krista Pärmäkoski luopui tahallisesti voittotaistosta.­

12.11.2018 9:16

Krista Pärmäkoski oli ennakolta suursuosikki voittamaan Suomen cupin perinteisen hiihtotavan sprintin Rovaniemen Ounasvaaralla sunnuntaina.

Näin oli myös vedonlyöjien mielestä. Veikkauksen superkaksarissa – jossa siis pitää veikata kahta parasta oikeassa järjestyksessä – Pärmäkoski oli mukana kahdeksassa kaikista eniten pelatuimmassa parissa.

Pienin kerroin olisi ollut parissa Pärmäkoski–Johanna Matintalo (kisan lopullinen voittaja): 3,05. Sama pari toisinpäin, eli Matintalo–Pärmäkoski, olisi antanut kertoimen 11,17.

Monen pelaajan vetolappu muuttui kuitenkin arvottomaksi siinä vaiheessa, kun Pärmäkoski lopetti hiihtämisen oman alkueränsä loppusuoralla.

Pärmäkoski jättäytyi omassa erässään kolmanneksi ja putosi tahallaan jatkosta.

– Olisin ehkä voinut lopussa puristaa, mutta tilanne on nyt se, että kroppa on sen verta väsynyt. Mielestäni oli siis reilua, että en ota tästä jatkopaikkaa, vaan annan muiden kilpailla. Olisin joka tapauksessa lopettanut tähän hiihtoon, Pärmäkoski sanoi Ylen haastattelussa tuoreeltaan hiihtonsa jälkeen.

Krista Pärmäkosken vetäydyttyä Johanna Matintalo voitti naisten sprintin ylivoimaisesti.­

Kun selvä ykkössuosikki oli pelistä pois, Matintalo voitti naisten sprinttikilpailun ylivoimaisesti. Kun kakkoseksi tuli Leena Nurmi, superkaksarin kerroin nousi pilviin.

Lopulliseksi kertoimeksi tuli 154,72 eli yli 50-kertainen pelatuimpaan riviin (Pärmäkoski–Matintalo) nähden ja lähes 14-kertainen siihen nähden, että loppujärjestys olisi ollut Matintalo–Pärmäkoski.

– Vedonlyöntiin ja urheiluun kuuluvat myös epätavalliset, odottamattomat muuttujat, jotka saattavat vaikuttaa lopputulokseen. Esimerkiksi formuloihin kuuluvat niin sanotut tallimääräykset, ja nyt vähän vastaava nähtiin hiihdossa, Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa sanoi.

– Luonnollisesti ymmärrän sen harmituksen asiakkailtamme, joita Pärmäkosken toiminta on negatiivisella tavalla koskettanut. Voitot maksamme joka tapauksessa kisajärjestäjän ilmoittamien virallisten tulosten perusteella, Auremaa jatkoi.

Auremaa sanoi, että Veikkaus on keskustellut Pärmäkosken toiminnasta Suomen hiihtoliiton kanssa jo sunnuntaina.

– Keskustelut jatkuvat maanantaina. Olisi toki erittäin suotavaa, ettei tällaisia tilanteita hiihdossa tai missään muussakaan lajissa tapahtuisi, Auremaa painotti.

Pärmäkoski rikkoi myös Hiihtoliiton kilpailusääntöjä

Paitsi että Pärmäkosken toiminta vesitti monen vedonlyöjän voitonmahdollisuudet, hiihtäjä myös rikkoi Suomen hiihtoliiton kilpailusääntöjä kaudelle 2019.

Sääntöjen pykälässä 1.3.2. Sopupeli sanotaan, että ”Urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että kilpailijat, joukkueet ja seurat pyrkivät kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen”.

Samassa pykälässä todetaan myöhemmin, että ”...urheilija, joka osallistuu tulosten sopimiseen, asetetaan määräajaksi toimintakieltoon”.

Jos sääntöjä tulkitaan millimetrintarkasti, jatkopaikan luovuttaminen vastustajalle hölläämällä tahallisesti loppusuoralla voi täyttää sopupelin kriteerit.

Varsinkin kun Pärmäkoski sanoi Iltalehden mukaan, että jatkoon menevistä hiihtäjistä oli ollut puhetta jo ennen alkuerän lähtöä.

– Tämä on kilpailunjärjestäjän ja Suomen hiihtoliiton vastuulla käsitellä kilpailusääntöjen mukaisesti. Maastohiihdon kilpailusäännöissä on säädetty urheilijan oikeuksista ja velvollisuuksista mm. urheilun eettisten lähtökohtien osalta, Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo.

Lienee kuitenkin selvää, ettei Hiihtoliitolla ole varaa asettaa Suomen naisten ykköstähteä kilpailukieltoon. Sen jälkeen voidaan kuitenkin keskustella siitä, mikä virka Hiihtoliiton kilpailusääntöjen mahtipontisella Sopupeli-kohdalla on.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala oli heti sunnuntaina yhteydessä maajoukkuevalmentajiin ja antoi ohjeistusta jatkoa ajatellen.­

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala seurasi Ounasvaaran kisoja kotisohvaltaan ja myös kiinnitti huomiota Pärmäkosken hölläämiseen loppusuoralla.

– Asiassa on sekä urheilullinen puoli, vedonlyöntipuoli ja sitten myös näihin sääntöjuttuihin liittyvät asiat, Kulmala mietti.

– Urheilullisesti ja valmennuksellisesti ollaan välillä sellaisessa tilanteessa, että joudutaan tekemään koviakin ratkaisuja. Se tekee tilanteen kuitenkin haasteelliseksi, kun kisa oli Veikkauksen vedonlyönnin kohde ja kun Pärmäkoski päästi tahallaan seurakaverinsa (Maaret Pajunoja) ohi, Kulmala sanoi.

– Jos Pärmäkoskelle on ollut alusta saakka selvää, että hän hiihtää vain kaksi erää, niin vedonlyöjille se ei ole ollut selvää, eivätkä he voi saada rahojaan takaisin. Yleisellä tasolla luulen, että kyse on ollut silkasta ajattelemattomuudesta.

Mahdollisesta sääntörikkomuksesta Kulmala ei halunnut sanoa juuri mitään.

– Se on sääntötulkinta-asia. En ota siihen kantaa. Jos tuohon pykälään vedotaan, niin voihan joku tuosta protestin tehdä halutessaan, Kulmala sanoi.

Kulmala kuitenkin myöntää, että hän oli jo sunnuntaina yhteydessä maastohiihdon maajoukkuevalmentajiin.

– Emme missään tapauksessa vähättele asiaa ja suhtaudumme tähän vakavasti. Tämä tapaus pitää käydä urheilijoiden kanssa läpi ihan muistutuksena jatkoakin ajatellen. Hiihtäjät ovat tästä eteenpäin lähes jokainen viikonloppu vedonlyönnin kohteina maailman- ja Suomen cupeissa, niin tällainenkin asia täytyy ottaa valmennuksen kanssa esiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?