Krista Pärmäkosken luovutuksella valtava vaikutus Veikkauksen kohteeseen – Harri Kirvesniemi ei ollut uskoa korviaan

Krista Pärmäkosken vetäytyminen yli 50-kertaisti Veikkauksen Superkaksarin voittokertoimen.

Krista Pärmäkoski oli päättänyt jo etukäteen, ettei hän hiihdä sunnuntaina kahta starttia enempää. Arkistokuva.

12.11.2018 5:55

Sunnuntaina käydyssä Rovaniemen Suomen cupin naisten sprintissä oli vain yksi voittajasuosikki: Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoski.

Aika-ajossa toiseksi sijoittunut Pärmäkoski, 27, olikin puolivälierässään täyttä häkää matkalla erävoittoon, kunnes hän löi liinat kiinni ja päästi kaukaa takaa tulleet Johanna Ukkolan ja Maaret Pajuojan ohitseen.

Suomen naishiihdon valovoimaisin tähti oli päättänyt jo etukäteen, ettei hän hiihdä sunnuntaina kahta starttia enempää.

Ratkaisu oli ymmärrettävä, kun otetaan huomioon Pärmäkosken harjoituskuorma. Hän ei kuitenkaan kertonut päätöksestään etukäteen.

Pärmäkosken peliliike tulkin lukuisille vedonlyöjille täysin puskista, mikä käy ilmi julkisista peliprosenteista Veikkauksen Superkaksari-pelissä, jossa veikataan kisan kahta parasta.

Kun kaikki pelit lasketaan mukaan, Pärmäkoski oli mukana vedoissa noin 40-prosenttisesti, mikä oli kilpakumppaneihin verrattuna aivan omaa luokkaansa.

Lopulta voittoon hiihti Johanna Matintalo ja toiseksi Leena Nurmi. Kaksikon kaksarikerroin nousi 154,72:een, kun ”normaalissa” tilanteessa Pärmäkoski–Matintalo olisi antanut kertoimen 3,05 – siis yli 50 kertaa nyt nähtyä pienemmän.

Huippukerroin selittyi sillä, että jostain kumman syystä Nurmen nimeä ei löytynyt Veikkauksen pelilistalta. Se kummastutti suuresti myös Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijaa Harri Kirvesniemeä.

– Todella erikoista. Mielestäni Leena oli selvä kolmossuosikki – hän on kuitenkin viime kevään sprintin Suomen mestari! Kirvesniemi päivitteli.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kirvesniemi ymmärsi Pärmäkosken ratkaisua päästää puolivälierässä Ukkola ja Pajuoja ohitseen.

Jatkopaikan ottaminen ja sen jälkeen luovuttaminen olisi tarkoittanut sitä, että toisessa välierässä olisi ollut yksi urheilija vähemmän.

– Krista ei pelannut tilannetta varman päälle, sillä kolmantena hän olisi voinut mennä vielä ajalla jatkoon, eli lopputulos olisi ollut sama. Viidentenähän maalilinja olisi pitänyt ylittää, jos olisi pelannut tilanteen sataprosenttisen varmasti, Kirvesniemi muistuttaa.

14-kertaisen arvokisamitalistin mukaan Pärmäkoski teki oikein, kun jätti väsyneenä pelin kesken ja minimoi riskin loukkaantumisille.

– Tulevalla kaudella normaalimatkalla saatetaan nähdä tilanteita, joissa maajoukkuehiihtäjä lyö leikin sikseen, esimerkiksi lipsuvan suksen takia, jotteivät paikat kipeydy.

– Ei urheilija ajattele kilpailussa tilannettaan vedonlyönnin kannalta, vaan Krista koki ymmärrettävästi aiheuttavansa enemmän hallaa viemällä joltain paikan välierissä, Kirvesniemi sanoi.

Hiihtolegenda lausui silti Pärmäkoskelle toiveen:

– En usko, että Kristalle olisi ollut mikään kynnys ilmoittaa etukäteen hiihtävänsä vain aika-ajon ja yhden erän. Se olisi ollut tapa, jolla ei olisi tullut ongelmaa vedonlyönnin osalta eikä ylimääräistä hälinää harjoituksen ympärille.

– Ehkä oli hyvä, että tällainen tilanne nähtiin heti kauden alussa, jotta jatkossa peli olisi selvempää, Kirvesniemi sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?