Maastohiihto

Iivo Niskaselle hävinnyt venäläinen joutui hylkiöksi kotikylässään – ”Kateelliset laskevat rahojamme”

Julkaistu: , Päivitetty:

Maastohiihto
Aleksandr Bolshunov, 21, nousi viime kaudella Venäjän puhutuimmaksi hiihtäjäksi. Jos hänen lähipiiriään uskoo, se ei ollut kaikkien mieleen.
Aleksandr Bolshunov murtautui viime kaudella maailman hiihtoeliitin joukkoon. Monet suomalaiset muistavat nuoren venäläishiihtäjän etenkin Pyeongchangin olympialaisten 50 kilometriltä.

Bolshunov kamppaili Iivo Niskasen kanssa pitkään olympiakullasta, mutta joutui suureksi harmikseen toteamaan suomalaisen paremmaksi. Kuninkuusmatkan hopean lisäksi Bolshunov saavutti Etelä-Koreassa kaksi hopeaa (viesti ja parisprintti) ja pronssin (sprintti).
Viime talvi oli 21-vuotiaalle urheilijalle monin tavoin jättimenestys, ja Bolshunovilta odotetaan paljon myös alkavalla kaudella. Bolshunovia valmentava Juri Borodavko on jo kertonut asettaneensa helmikuussa Seefeldissä järjestettäviin MM-kisoihin kovat tavoitteet.

Kaikkia nuoren hiihtäjän nousu maailman huipulle ei ole miellyttänyt, ainakaan jos uskoo Bolshunovin isää Aleksandr Bolshunov senioria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bolshunov on kotoisin lähellä Ukrainan rajaa sijaitsevasta Podyvotjen kylästä. Vaatimattomissa oloissa kasvanut urheilulahjakkuus alkoi hiihtää isänsä kannustamana. Isä-Bolshunov muun muassa rakensi perheen kotitalon viereen hiihtoladun, jolla hänen lapsensa hioivat taitojaan.

Aleksandr Bolshunov seniorin mukaan perhe ei ole ollut muiden kyläläisten suosiossa ennen eikä varsinkaan nykyään.

– Kyläläiset pitävät minua hulluna kaikkien normaalien ihmisten keskellä. Kateutta riittää. Naapurien pitäisi ostaa taskulaskimet, kun he laskevat Sashan ja meidän rahojamme, isä-Bolshunov avautui Sport Ekspressille viime kauden jälkeen.

Vanhemman Bolshunovin mukaan kyläyhteisöltä tai Brjanskin alueelta ei ole herunut nuorelle hiihtäjälle tukea.

– Se on minulle kipeä aihe. Koko elämäni ajan he ovat vain laittaneet kapuloita rattaisiimme.


Kun nuorempi Bolshunov palasi Pyeongchangista, nelinkertaista olympiamitalistia odottivat Moskovassa lukuisat kannattajat. Sittemmin Bolshunov sai tunnustusta myös ylimmältä valtionjohdolta, joka muisti tähteä upouudella BMW:llä ja mojovilla palkintosummilla.

Aleksandr Bolshunov senior sanoi, että Brjanskin alueella hänen pokansa menestyksestä vaiettiin.

Venäjän suurimpiin hiihtotoivoihin kuuluva Bolshunov asuu nykyään Tjumenin alueella Länsi-Siperiassa. Urheilijan mukaan hän ei pidä enää yhteyttä lapsuusaikojensa ystäviin tai treenikavereihin.

– Viime vuonna (Bolshunovin menestyttyä nuorten MM-kisoissa) tapasimme kansallisessa hiihtotapahtumassa kaikki Sashan lapsuusaikojen kaverit. Kukaan heistä ei lähestynyt tai tullut onnittelemaan. He puhuvat, että olemme muuttuneet, mutta olemme samanlaisia ihmisiä kuin ennenkin. He ovat itse muuttuneet, isä-Bolshunov kertoi.

Klo 12.50: otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt