Maastohiihto

Suomen hiihtomaajoukkueen konkarit kuittailivat uuden sukupolven vapaa-ajan villityksestä – ”Nuoriso on pilalla”

Julkaistu:

Maastohiihto
Suomen maajoukkue nuorenee väistämättä, ja samalla myös tavat ovat luonnollisesti murroksessa.
Kun Suomen hiihtomaajoukkue kilpaili viime helmikuussa Pyeongchangin talviolympiakisoissa, kahdentoista suomalaishiihtäjän keski-ikä oli huomattavan korkea: 30,8.

Maajoukkueeseen on kuitenkin puskenut läpi tuoreita kasvoja viime vuosina. Ja se on näkynyt myös muuttuneissa tavoissa viettää vapaa-aikaa.

Vaikka lajit eivät ole veljiä keskenään, muun muassa suomalaisten NHL-ammattilaisten suuressa suosiossa oleva Fortnite-videopeli on suosittu rentoutumiskeino myös nuorten hiihtäjien keskuudessa.

Muutoksen ovat panneet merkille maajoukkueessa jo pitkään olleet Anssi Pentsinen, 31, ja Perttu Hyvärinen, 27.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nuoriso on pilalla, Hyvärinen veisteli hymyssä suin Helsingissä torstaina järjestetyssä Hiihtoliiton tiedotustilaisuudessa.

– En ymmärrä, mikä näissä peleissä niin kiinnostaa. Sitä on pakko kysellä nuorisokaartilta, Pentsinen komppasi Hyväristä.

Täksi kaudeksi maajoukkueeseen noussut Joni Mäki tunnustautuu suursuosioon nousseen Fortniten kohtuukuluttajaksi.

– Välillä pelaan Fortnitea mutta enimmäkseen muita pelejä. Leirillä tulee pelailtua Laurin (Vuorinen), Risen (Ristomatti Hakola) ja Martin (Jylhä) kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Konkareille lähettäisin kuitenkin terveisiä, että on minulla vielä normaali elämä, 23-vuotias Mäki heittää palloa takaisin ja nauraa päälle.

Ei leikin asia

Maajoukkueen nuorin mieshiihtäjä korostaa silti, että laajassa keskustelussa videopelaamisessa on vakavan pohdinnan paikka.

– Kyllä pelaamisen nykytrendi huolettaa. Toivoisin, että nuoret ymmärtäisivät ulkoilun ja lenkkeilyn päälle, kun samanaikaisesti pelit ovat vieneet porukkaa enemmän sisälle.

– En näe pelaamista huonona, jos sitä tekee kohtuullisissa määrin. Nykynuorisolla näytön edessä vietetyt ajat ovat menneet kuitenkin vähän yli, Mäki sanoo ja kertoo, että lepopäivinä hänen peliaikansa saattavat ylittää kaksi tuntia.


Mäen mukaan pitkiin pelipäiviin ei ole enää varaa. Juniorivuosien jäätyä taakse vaatimustaso on noussut rajusti päivittäisissä harjoituksissa. Selkein opittu ohje on yksinkertainen:

– Pitää reenata, että pärjää. Oikotietä onneen ei ole.

– Jos lähden nousuissa Matin (Heikkinen) tai Iivon (Niskanen) peesiin, äitiä on tullut välillä ikävä, Mäki sanoo.

Korkealle harjoittelemaan

Tulevat viikot Pyhäjärven Pohdin hiihtäjä viettää maajoukkueen kanssa Val Senalesin jäätiköllä Italiassa. Kyseessä on toinen visiitti huippuhiihtäjien suosimalle harjoituspaikalle, joka sijaitsee peräti kolme kilometriä merenpinnan yläpuolella.

– Kun ollaan korkealla, harjoittelun kuormituksen kanssa on oltava tarkkana. Viime vuonna oli vähän ongelmia. Ensimmäiset kisat näyttävät sitten, opinko jotain edellisestä visiitistä, Mäki sanoo ja kertoo harjoitusmääriensä lisääntyneen viime kaudesta 50 tuntia.

Mäki on toistaiseksi profiloitunut sähäkkänä pikakiiturina. Siitä nähtiin viitteitä jo viime kauden maailmancupissa, kun Mäki eteni Falunin sprintin aika-ajoista jatkoon ja ylsi sijalle 22.

Nuoren miehen oma arvio on se, että myös tulevalla sesongilla häneltä on lupa odottaa sprintistä parhaita tuloksia, kun mittarina on maailmancup.

– Olisin tyytyväinen, jos selviäisin välieriin ainakin pari kertaa, Mäki sanoo.

Pekingissä parhaimmillaan

Mäen pitkän tähtäimen tavoite on kuitenkin olla vahva yleishiihtäjä, kun olympiamitaleista kilpaillaan seuraavan kerran Pekingissä 2022.

Vaikka Mäkeä lähes kaksi vuotta nuoremmat norjalainen Johannes Hösflot Kläbo ja venäläinen Aleksandr Bolshunov ovat jo murtautuneet mieshiihdon ehdottomaan eliittiin, suomalainen ei koe menestysjunan ajaneen hänen ohitseen.

– Nuoria tähtiä on ollut aiemminkin. Esimerkiksi Petter Northug oli parikymppisenä vähintään yhtä kova kuin nämä kaverit. Venäjän ja Norjan massoista löytyy aina muutamia huippujunioreita, jotka ovat muita ikäisiään edellä.

– Itselläni ei ole sellaista oloa, että olisin mikään ikäloppu. Tavoitteeni on olla Pekingissä kansainvälisen kärjen tuntumassa, oli sitten kyse sprintti- tai distanssimatkasta, Mäki sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt