Maastohiihto

Maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä ihmettelee silmätikuksi joutumistaan – näin perustelee matkaansa Kiinan kutsukilpailuun

Julkaistu:

Maastohiihto
Jylhä tunnetaan aktiivisista kannanotoistaan ympäristön puolesta.
Maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä, 31, on puhunut aktiivisesti ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ja ympäristöystävällisten valintojen puolesta.

Paljon matkustavalle huippu-urheilijalle tilanne on kuitenkin äärimmäisen ristiriitainen. Harjoitusolosuhteiden ja kilpailujen perässä lennetään kaudessa kymmeniä tuhansia kilometrejä.

Huhtikuussa Jylhä lensi Kiinaan Yan’anissa järjestettyyn kutsukilpailuun, jossa hän hiihti kaupunkisprintin. Jylhän reissua käsiteltiin Ilta-Sanomien kommentissa, jossa käsiteltiin urheilun kuormittavuutta ympäristölle.

LUE LISÄÄ: Kommentti: Urheilu on välinpitämätön ilmastoterroristi – korruptoituneet elostelijat pyörittävät ympäristöorgioita

Jylhä ihmettelee, että hänet nostettiin ainoana urheilijana kirjoituksen keskiöön. Hiihtäjä julkaisi vastineeksi tekstin, jonka hän otsikoi Tekopyhä hiihtelijä täällä moi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kirjoitin vastineen, koska tuntui ihmeelliseltä, että kommentissa oli otettu silmätikuksi puoli vuotta vanha matkani. Esimerkkejä voisi olla monia muitakin. Lewis Hamilton on formulakuski, joka on ekologisista syistä vegaani, Jylhä sanoo.

Jylhä kertoo, että keväinen Kiinan kilpailu oli osa Pekingin talviolympialaisiin liittyvää promootiota. Hänen mukaansa yhtenä tavoitteena oli kasvattaa maastohiihdon suosiota, jotta isolla rahalla rakennetuille suorituspaikoille löytyisi olympialaisten jälkeen käyttöä.

– Vaikka se tuntuu hassulta, ilmastonmuutoksen vuoksi hiihtämiselle on Kiinassa aika hyvät edellytykset. Vuoden 2022 olympiakaupunki Peking on todennäköisimpiä paikkoja, joissa on talviset olosuhteet. Ja olisihan se vale, jos väittäisin, etteivät tuplapalkintorahat kiinnosta, Jylhä sanoo viitaten maailmancupin kilpailuja huomattavasti korkeampiin palkintosummiin.

Huoli tulevaisuudesta

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuorein, maanantaina julkaistu raportti maapallon lämpenemisestä ja sitä seuraavasta katastrofista on herättänyt syystäkin maailmanlaajuista huolta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Suomalaistutkijoilta kovaa puhetta ilmastoraportista: ”Se elämä, jota olemme elämässä, tulee muuttumaan”

Osansa nykytilanteeseen on urheilun suosikkilajeilla ja suurtapahtumilla, joita järjestetään ympäri maailmaa kustannuksista ja ekologisuudesta piittaamatta.

Jylhä on tietoinen tilanteesta. Kokenut sprinttihiihtäjä sanoo yrittävänsä vaikuttaa urheilumaailman asenteisiin muun muassa Protect Our Winters -järjestön ja Kansainvälisen hiihtoliiton FISin urheilijakomission kautta.

Hän toivoisi maastohiihtoon tiettyjä, ekologisuutta parantavia muutoksia. Jylhä mainitsee yhtenä esimerkkinä huolto- ja testausreissujen rajoittamisen.

– Jos miettii, kuinka paljon rahaa menee pelkästään huoltoon kuten suksien voiteluun... Norjalaisilla on varaa laittaa suksien testaukseen olympialaisia varten niin paljon rahaa, että he menevät vuosia aikaisemmin hiontakoneen kanssa Pyeongchangiin testaamaan erilaisia hiontakuvioita.

– Rajoituksilla voisi vähentää ympäristön kuormittamista, tasavertaistaa joukkueita, ja säästää rahaa itse urheilulle. Ehkä siten saisi vähän järkevöitettyä koko sirkusta rekkoineen päivineen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt