Mahdollista vain Norjassa? Hiihtopiirejä ravistellut huippuvalmentaja potkittiin pois – tällainen on hänen uusi työnsä - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Mahdollista vain Norjassa? Hiihtopiirejä ravistellut huippuvalmentaja potkittiin pois – tällainen on hänen uusi työnsä

Tor Arne Hetland ei saanut jatkaa Norjan miesten päävalmentajana, vaikka tulokset olivat huimia.

Julkaistu: 30.8.2018 6:39

Menestysvalmentaja Tor Arne Hetland aloittaa uudessa työssään lokakuussa.

Neljä olympiakultaa, kaksi olympiahopeaa ja olympiapronssi. MM-kulta, kaksi MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Kaksi maailmancupin kokonaisvoittoa, 26 maailmancupin osakilpailuvoittoa ja 45 muuta palkintosijaa.

Kun edellä mainittu meriittilista on kahdelta viime vuodelta, varmaa on teoriassa yksi asia: päävalmentaja voi nukkua yönsä rauhassa käytännössä missä päin maailmaa tahansa. Työpaikka on turvattu.

Norjan miesten uskomatonta dominanssia johtanut pääkäskijä Tor Arne Hetland joutui kuitenkin toteamaan, että tämä ei päde vuonomaassa.

Vaikka Hetlandin, 44, päävalmentajasopimus ulottui kevääseen 2019 saakka, Norjan hiihtoliitto vapautti hänet tehtävästään huhtikuun lopulla. Potkujen taustalla oli norjalaisten mieshiihtäjien tyytymättömyys Hetlandin johtamistyyliin ja kommunikaatiotaitoihin.

Koska Hetlandin palkka oli noin 80 000 euroa vuodessa, Norjan hiihtoliitto yritti lukuisia kertoja siirtää Hetlandin organisaatiossaan muihin tehtäviin, mutta Hetland hylkäsi kaikki ehdotukset. Hetlandin ja liiton tiet erkanivat lopulta kesällä.

Takaiskuista huolimatta mestarivalmentajan ei tarvinnut olla kauan työnhakijana. Tiistaina norjalaismediat saivat selville, että Hetland on nimitetty Meråkerin urheilulukion Kiina-projektin vetäjäksi.

Kyse on toukokuussa Norjan ja Kiinan sopimasta yhteistyöstä, jonka tavoitteena on kehittää kiinalaista talviurheilua maalinaan Pekingin talviolympiakisat 2022. Projektin on tarkoitus alkaa lokakuussa.

Alle 2 500 asukkaan Meråkerin kylästä Hetlandilla ei kuitenkaan varmasti ole huonoja muistoja. Sieltä hän nousi nimittäin olympiavoittajaksi ja kolminkertaiseksi maailmanmestariksi.

Tor Arne Hetland voitti sprintin olympiakultaa Salt Lake Cityssä 2002.

Entisistä huippuhiihtäjistä muun muassa myös Frode Estil on urheilu-uransa jälkeen palannut työskentelemään vanhaan opinahjoonsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?