Video: Miksi ihmeessä Krista Pärmäkoski matkii Uuno Turhapuroa? ”Tämä ei ole leikkiä”

Krista Pärmäkoski opettelee kesän erikoisharjoitteella juoksemaan ylämäkiä kuin Norjan supermies.

22.8.2018 9:37

Uuno Turhapuro -elokuvien ystävät muistavat klassikkokohtauksen elokuvasta Rautakauppias Uuno Turhapuro, presidentin vävy. Siinä Vesa-Matti Loiri hiihtää sulalla maalla keskellä kesää ja kailottaa 1978 valmistuneessa elokuvassa ”huippu-urheilun muuttuneen ympärivuotiseksi toiminnaksi”.

Mutta miksi ihmeessä maan paras naishiihtäjä, viime talven kolminkertainen olympiamitalisti Krista Pärmäkoski matkii Uuno Turhapuroa Elixir-urheiluohjelman jaksossa? Kysyimme asiaa hiihtäjän valmentajalta Matti Haavistolta.

– Se ei ole leikkiä tai Uuno-imitaatiota, vaan ihan totista totta. Kristan haasteisiin kuuluu haarakäynti ja ylämäen juoksutekniikka, ja sitä on tänä kesänä harjoiteltu. Kesällähän suksia ei sattuneesta syystä voi ylämäessä tai missään muuallakaan liu’uttaa, eli on juostava, hiihtomaajoukkueen harjoitusleiriltä Sveitsin Pontresinasta tavoitettu, myös päävalmentajana työskentelevä Haavisto kertoo.

  • Videon Krista Pärmäkosken kesäharjoittelusta Elixirin Mestarien kesä -sarjassa näet yltä.

Hiihtäjän kotimaisemissa Ikaalisten Luhalahdella kuvatussa Elixirin Mestarien kesä -sarjan jaksossa Pärmäkoski ottaa jopa ylämäkikilpailun juontaja Lassi Hurskaista vastaan.

Pärmäkoski kertoo jaksossa, että tavoite olisi löytää ylämäkeen lumella samoja tehoja ja tekniikkaa kuin norjalainen supermies Johannes Hösflot Kläbo, alan ylivoimainen ykkönen lajimaailmassa.

– Krista on tehnyt nyt kuusi sulan maan ylämäkitreeniä suksilla. Kun aikanaan mennään lumelle, niitä on alla noin 15, mutta ei äärimmäisen kuormittavalla vaan enemmän nopealla, hermottavalla tasolla, valmentaja toteaa.

Pontresinassa ylämäkiä juoksevat sukset jalassa muutkin Suomen maajoukkuehiihtäjät. Mukaan leirille on otettu joitakin suksipareja, joita urheilijat vaihtavat keskenään. Suksille harjoite on säälimätön, lumella näillä pareilla ei enää tee mitään.

– Vaikka ylämäkien juokseminen nousi Kläbon ansiosta isoksi puheenaiheeksi, harjoite on vanha. Jo 1980-luvulla on juostu soramonttujen reunaa sukset jalassa, ja venäläiset ovat tehneet tätä leiripaikassaan Viron Otepäässä iät ja ajat, Haavisto kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?