Maastohiihto

Räikkösillä katsottiin kultahiihtoa, kun dopingtestaaja tuli kylään – paljasti salaisen tiedon Iivo Niskasen kilpakumppanista

Julkaistu:

kimi-kirja
Kari Hotakainen kertoo Kimi Räikkösen elämäkerrassa erikoisen episodin sääntöjä rikkoneesta dopingtestaajasta. Hiihdon päävalmentaja epäilee väärinkäsitystä.
F1-tähti Kimi Räikkösen elämäkerran Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala) kirjoittaja Kari Hotakainen kertoo opuksessa todella erikoisen tarinan dopingtestaajasta, joka keräsi virtsanäytteitä F1-sarjan oman testausohjelman nimissä.

Mies tuli Räikkösen kotiin Sveitsin Baarissa aamuvarhain 24. helmikuuta, kun Iivo Niskanen samaan aikaan paahtoi kohti 50 kilometrin hiihdon olympiakultaa Etelä-Korean Pyeongchangissa. Kirjailija ja pari muuta henkilöä katselivat hiihtoa tv:stä, mutta talon isäntä oli vielä nukkumassa.

Testaaja odotti hetken, kun rouva Minttu Räikkönen kävi herättämässä miehensä näytteenantoa varten. Räikkönen saapui makuuhuoneestaan paikalle, kun Niskanen oli juuri voittanut kultamitalin.

Ennen poistumistaan näytteineen Sveitsin antidopingtoimistoa edustanut mies kirjan mukaan kertoi ”testanneensa Dario Colognan 20 kertaa” syyskuusta 2017 siihen hetkeen, kun tähtihiihtäjä lähti olympiakisoihin Aasiaan. Cologna voitti kisoissa jo kolmannen kerran putkeen 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun olympiakultaa. Niskasen voittamassa päätöskilpailussa Sveitsissä Vuoden miesurheilijaksi 2013 valittu Cologna sijoittui 9:nneksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei lupaa kertoa”

Kirjassa kuvattu episodi on useallakin tavalla mielenkiintoinen. Wadan eli Maailman antidopingtoimiston akkreditoimat kansallisten antidopingtoimistojen, kuten Suomen SUEK:in tai Sveitsin Stiftung Antidoping Schweizin, testaajat eivät voi työtehtävistään juuri puhua.

– Kaikki testaustoimintaan osallistuvat allekirjoittavat vaitiolositoumuksen. Heillä ei ole lupaa kertoa millekään taholle testaukseen liittyvistä asioista, selvittää SUEK:in testauspäällikkö Katja Huotari.


Suomen maastohiihdon päävalmentaja Matti Haavisto ihmettelee myös testaajan puheita, joiden mukaan yksi ja sama mies olisi kerännyt virtsaa ja verta Colognalta 20 kertaa puolessa vuodessa.

– En ole lukenut kirjaa tai perehtynyt asiaan syvällisesti, mutta kyllä tuo yhden testaajan osalle kuulostaa isolta määrältä. Voi olla, että on syntynyt pieni väärinkäsitys.

– Mutta testimäärässä ollaan kirjassa varmasti oikeilla jäljillä. Kun tuohon määrään lisätään muut kuin Sveitsin kansalliset testit, eli käytännössä kilpailutestit, Colognaa olisi ehkä testattu keskimäärin kahdesti viikossa. Darion testaushistoria on lajin pisimpiä, ja luotan kaveriin, Haavisto toteaa.

Uransa 2017 lopettanut, Colognan hyvin tunteva Sami Jauhojärvi vahvistaa Haaviston mielikuvan.

– Joskus vuosikymmenen taitteessa minulta otettiin yhden kauden aikana vähän yli 30 erilaista dopingnäytettä, kun mukaan laskee niin sanottua biologista passia eli henkilökohtaista veriprofiilia varten kerätyt verinäytteet. Ja Dario oli menestyneempi ja sen kautta todennäköisesti testatumpikin hiihtäjä kuin minä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt