Maastohiihto

IS tapasi dopingpannasta vapautuneen Therese Johaugin – teki lupauksen suomalaisille

Julkaistu:

Hiihto
Therese Johaug otettiin paluukilpailussaan vastaan kuin kansallissankari. Ilta-Sanomat todisti mykistävää esitystä vuoristotiellä.
Kun Therese Johaug torstaina alkuiltapäivästä astui ulos Sandnesista lähteneestä lautasta Lysebotnin satamassa, vastassa ollut ihmisjoukko puhkesi spontaaneihin aplodeihin ja ylistyshuutoihin. Kansallissankari oli palannut tositoimiin kahden kovan vuoden jälkeen.

Oli symbolista, että Johaug palasi dopingkilpailukieltonsa jälkeen viralliseen kilpailuun nimenomaan Blink-kestävyysurheilutapahtuman Lysebotn Opp -ylämäkirullahiihdossa. Tämä oli nimittäin hänen viimeinen virallinen kilpailunsa, 28. heinäkuuta 2016, ennen kuin dopingnäytteestä syksyllä 2016 löytyi anabolista steroidia. Sen vuoksi nainen menetti sekä Lahden MM- että Pyeongchangin olympiakisat.

Huikean ylämäkiurheilijan paluu oli mykistävä: 7,5 kilometrin ja 640 nousumetrin matkalla entinen reittiennätys 31.46 meni päreiksi peräti 50 sekunnilla. Johaug otti ylivoimaisen voiton.

Jutun pääkuvana olevalla videolla Kaisa Mäkäräinen ja Krista Pärmäkoski kertovat tunnelmistaan matkalla Lysebotn Opp -kisaan.

Nopeasti palautunut ja auringon lailla säteillyt Johaug kertoi Ilta-Sanomille tuntemuksiaan kilpailun jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ajattelin hetki ennen starttia, että täältä tavallaan lähtivät liikkeelle elämäni vaikeimmat kaksi vuotta. Rakastin ylämäkiä silloin ja rakastan niitä yhä. Oli henkisesti upeaa palata juuri täällä ja onnistua näin hyvin.


Johaug myönsi, että hänen mielialansa heittelehtivät 18 kuukauden mittaisen kilpailukiellon aikana laidasta laitaan. Harjoitustaukojakin mahtui matkalle. Kertalaakista Seefeldin ensi talven MM-hiihtojen kuningatarkandidaatiksi ilmoittautunut Johaug sanoi kuitenkin, ettei kilpailukielto jälkikäteen tunnu pelkästään negatiiviselta kokemukselta.

– Jouduin opettelemaan tuntemaan itseäni syvällisemmin. Olin tärkeimmille ihmisilleni paljon enemmän läsnä ja ehkä myös tajusin, että elämää on huippu-urheilun ulkopuolellakin ja ettei huippu-urheilu ehkä olekaan maailman tärkein asia.

Norjassa on läpi koko prosessin laajalti katsottu, että Johaugin kohtelu ensin Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n ja lopuksi urheilun kansainvälisen vetoomuselimen CAS:n kurinpitoprosesseissa oli liian ankaraa. Johaug ei halunnut ottaa asiaan kantaa.

– Minua rangaistiin niin kuin rangaistiin, ja nyt kun kaikki on ohi, en mielelläni enää anna niiden ajatusten hallita mieltäni. Olen yrittänyt päästää irti koko asiasta.


Lauttamatkan aikana Johaugin juttukumppaneihin kuului mm. Krista Pärmäkoski, joka olisi Pyeonchangin olympialaduilla saanut tehdä vielä vimmatumman työn olympiamitaliensa eteen, jos Johaug olisi saanut osallistua.

– Vaikka Krista hävisi minulle tänään näin paljon, niin asiat muuttuvat, kun laitetaan muutaman kuukauden päästä oikeat sukset jalkaan. Joten lupaan suomalaisille, että missään nimessä toivoa ei kannata menettää, Johaug naurahti.

”Therese oli jo karannut”

Krista Pärmäkoski myönsi, että vaikka piti ylivoimaista ylämäkimenijää Therese Johaugia Lysebotnin nousukilpailun ennakkosuosikkina, norjalaisen meno paluussaan oli mykistävää.

– Melkein kahden minuutin ero Kallaankin (Charlotte), niin onhan se aika hurjaa.

Pärmäkoski (12. sija) hävisi Johaugille peräti 4 minuuttia 36 sekuntia, mutta suhtautui asiaan rauhallisesti.

– Tämä ei ole mikään minun paraatikilpailuni, mutta Thereselle taas viimeisen päälle sellainen.


Pärmäkoski muisteli huvittuneena kilpailun alun tapahtumia Lysefjord-vuonon pohjukasta lähteneellä vuoristotiellä.

– Huomasin, että Thereseltä katkesi sauva, mihin aina hukkaantuu vähän aikaa. Sitten laitoin katseeni tien pintaan ja hiihdin siten hetken aikaa. Kun seuraavan kerran nostin katseeni, niin Therese oli jo karannut, sanoi kolminkertainen viime talven olympiamitalisti, jonka keskisyke 181 kertoi tapahtuman luonteesta.

Korkeimmillaan Pärmäkosken sydän lyö 192 kertaa minuutissa.

– Jos lumella tämä ero olisi mahdollinen, niin sitten hiihdettäisiin kyllä eri kategorian kilpailuja.

Siinä missä Pärmäkoski ei keskinkertaista tulosta ja suoritusta liiemmin murehtinut, 15:nneksi tullut Kaisa Mäkäräinen on Suomen paras naishiihtäjä kovaan ylämäkeen ja tottunut Lysebotnissa sijoittumaan palkintopallille. Nyt Johaug repäisi peräti viiden minuutin ja kymmenen sekunnin käsittämättömän eron.

– Karmea esitys, ylivoimaisesti heikointa, mitä ikinä olen täällä tehnyt. Tein startissa taktisen kömmähdyksen ja jäin äkkiä noin sijalle 30, vaikka minulla oli eturivin lähtönumero. Sen jälkeen tulin ekan kilsan itselleni sprinttivauhtia, ja homma oli koko lailla förbi, Mäkäräinen sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt