Maastohiihto

Therese Johaug palaa kisoihin – Norjan arvostetuin hiihtoasiantuntija antoi tiukan arvion: ”Pärmäkoski ja muut ajaneet etumatkan kiinni”

Julkaistu:

Maastohiihto
Therese Johaug kilpailee torstaina ensimmäisen kerran virallisella tasolla yli kahteen vuoteen.
Therese Johaug rojahti polvilleen 28. heinäkuuta 2016 voitettuaan Blink-kestävyysurheilutapahtuman klassikon, Lysebotnin huipulle jyrkkää ylämäkeä rullahiihdettävän 7,5 kilometrin kilpailun. Voittoaika 33.03 oli ylivoimainen.

Myöhemmin syksyllä Johaugin dopingnäytteestä löydettiin anabolista steroidia, ja monimutkaisen juridisen väännön päätteeksi maailman paras naishiihtäjä joutui sivuun kilpailuista 18 kuukaudeksi ja menetti sekä Lahden MM- että Pyeongchangin olympiakisat.

Torstaina Johaug palaa kilpailuihin samassa Lysebotn Opp (Lysebotnin huipulle) -kilpailussa, ja nytkin yhtenä ennakkosuosikkina. Laadukkaasti harjoitelleen Johaugin kesävirettä ovat maailman naisvalioiden seassa mittaamassa myös Krista Pärmäkoski ja Kaisa Mäkäräinen. Kyse on Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n luokittelemasta virallisesta kilpailusta ja tässä kategoriassa Johaugin ensimmäisestä yli kahteen vuoteen. Muutamaan epäviralliseen kisailuun hän on jo osallistunut.

Johaugin paluu on Norjassa megaluokan urheilu-uutinen, ja ylimääräisen hälyn välttämiseksi tähti saapuu Sandnesin kaupungissa Rogalandin maakunnassa sijaitsevaan kisakeskukseen vasta torstaiaamuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Norjan yleisradioyhtiö NRK on paikalla ja lähettää tapahtuman suorana. Kanavan hiihtoasiantuntija Torgeir Björn, entinen huippuhiihtäjä, on alallaan Norjan arvostetuin ammattimies. Hän otti Ilta-Sanomien pyynnöstä kantaa Johaugin näkymiin. Björnin näkemys oli yllättävä.

– Uskon, että Therese menestyy yhä erinomaisesti, mutta ei ole samalla lailla ylivoimainen kuin ennen kilpailukieltoaan. Hänen päähaastajansa Kalla (Charlotte), Pärmäkoski, Nilsson (Stina) ja Haga (Ragnhild) ovat kaikki selvästi menneet eteenpäin ja ajaneet jopa Theresen etumatkan kiinni.


Björn muistutti, että Johaugille ei ole kilpailukiellon aikana taiottu mistään häneltä aina puuttunutta loppukiriä, mikä tekee olon tukalaksi, jos harjoittelussaan uuden vaihteen löytäneet haastajat eivät vanhaan malliin putoakaan kyydistä jo kilpailun aikana. Väliaikalähdöt, Johaugin vahvuus, ovat nykyään harvinaisuus.

– Marit Björgenillä oli täysi oikeus lopettaa fantastinen uransa, mutta olisi kiistatta ollut suorastaan monumentaalista nähdä tällä kaudella hänen kilpailevan Thereseä vastaan. Heistä kahdesta olen aina pitänyt Maritia vielä täydellisempänä hiihtäjänä, jolla ei ollut mitään puutteita.

Johaug, 30, ei harjoitellut koko kilpailukieltoaikaansa täydellisen paneutuneesti. Erityisesti tieto olympiakisamahdollisuuden menettämisestä otti koville, ja Johaug piti hänen mittareillaan jopa harjoitustaukoa pari kuukautta.

– Sillä ei ole hänen pohjillaan mitään merkitystä. Nyt häntä tietysti ajaa eteenpäin tieto vuoden 2022 olympiakisoista. On eräänlainen urheilumysteeri, ettei hänen tasonsa hiihtäjä ole vielä saavuttanut henkilökohtaista olympiavoittoa, Björn sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt