Maastohiihto

Neljä suomalaisnuorta lähtee auttamaan Kiinaa rajussa olympiatavoitteessa – 700 soutajasta ja melojasta tehdään hiihtäjiä: ”Haasteita on”

Julkaistu:

Hiihto
Kiina sivakoi suomalaisopein kohti Pekingin talviolympialaisia.
Nuoret suomalaishiihtäjät Eveliina Korva, 20, Ilona Saastamoinen, 21, Krista Vohlakari, 22, ja Adam Tallberg, 17, tarttuvat ennen kokemattomaan haasteeseen kesäkuussa.

Kvartetti matkustaa Kiinaan, missä he valmentavat sikäläisiä soutajia sekä melojia elokuuhun asti.

He ovat läsnä, kun 17–21-vuotiaat kiinalaiset aloittavat matkansa Pekingissä vuonna 2022 käytäviin talviolympialaisiin – hiihtäjinä.

– Kiinalaiset laskevat sen päälle, että soutajien ja melojien lihaksistot ja ruumiinrakenteet sopivat hiihtoon. Heidän yläkroppansa ja jalkansa ovat vahvat, Kiinan pään yhteyshenkilö Mats Pahlman taustoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiihtäjiksi kouluttautuvat urheilijat tulevat oppiin suuren maan joka ilmansuunnasta. Kaikkiaan heitä on noin 700. Urheilijat liikkuvat 50 henkilön ryhmissä ja ammentavat oppeja heille täysin uudesta lajista kymmenen päivän ajan.

– Haasteita on. Ne lähtevät perusasioista kuten välineisiin tutustumisista. Suurin osa heistä ei ole varmaankaan koskaan hiihtänyt millään tavalla, Pahlman arvioi.

Insinöörien palkat

Korva, Saastamoinen, Vohlakari ja Tallberg tekevät kesällä yhteistyötä kuuden kiinalaisen valmentajan kanssa.

Lumelle he eivät astu, vaan tutustuminen lajin saloihin tapahtuu rullahiihtämällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pahlmanin mukaan maan Soutuliitto ei ole vielä vahvistanut, milloin, miten ja missä Kiinan hiihtourheilun kehittäminen kohti Pekingin talviolympialaisia 2022 alkaa rullata eteenpäin.

– Kiinalaisen tavan mukaan asiat tapahtuvat nopeasti sitten, kun alkavat tapahtua. Harjoittelu tapahtuu todennäköisesti maaseudulla, missä liikenne on rauhallista ja rullahiihto liikenteessä turvallista, hän sanoi.

– Tarkoitus on aloittaa ennen juhannusta.


Hiihtoa rakkaaksi harrastuksekseen luonnehtivat Pahlman on vaikuttanut Kiinassa yrittäjänä vuodesta 2012 lähtien. Suomalaiset ovat pestinsä aikana Pahlmanin yrityksen Shanghai Yaoran Traden palkkalistoilla.

Kiinaan suuntaavien suomalaisten hiihdonopettajien ruoat, lennot ja majoitukset maksetaan. He saavat kesätöistään noin 800 euroa kuukaudessa.

– Se on insinöörin palkka Kiinassa ja hieman yli maan keskipalkan. Pekingissä tai Shanghaissa kiinalaisten keskipalkka on tosin suurempi kuin esimerkiksi maaseudulla.

”Ei kovin tiukka seula”

Kesätyöilmoitus julkaistiin Hiihtoliiton verkkosivulla 31. toukokuuta. Hakuaika päättyi 3. kesäkuuta.

Hakuilmoituksessa hommia luvattiin 4–6:lle. Työajaksi mainittiin 4–6 tuntia päivässä käytettäväksi käytännön valmennukseen. Hakijoilta edellytettiin hyvää englannin kielen taitoa ja heille luvattiin mahdollisuus myös omaan harjoitteluun.

Hakijoita oli lopulta kuusi.

– Aika nopeaa tahtia mentiin. Seula ei ollut lopulta kovin tiukka, Pahlman summasi.

– Yksi hakijoista valitsi toisen työpaikan ja toisen aikatauluun tämä ei lopulta sopinut. Tämä on kaikille valituille ainutlaatuinen mahdollisuus.

Marraskuussa 2017 Kiinan hallitus julisti, että talviurheilu tehdään tutuksi yli 300 miljoonalle kiinalaiselle ennen Pekingin talviolympialaisia

Kiinalaiset panostavat vahvasti talviurheiluun. Maahan on tarkoitus rakentaa satoja hiihtokeskuksia ja jääkiekkokaukaloja vajaassa kymmenessä vuodessa.

– He tarvitsevat varmasti valmennusoppeja myös tämän jakson jälkeenkin, Pahlman totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt