Ainutlaatuinen kurkistus kulissien taakse – näin elää 50 vuotta täyttänyt Venäjän hiihtolegenda Jelena Välbe - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ainutlaatuinen kurkistus kulissien taakse – näin elää 50 vuotta täyttänyt Venäjän hiihtolegenda Jelena Välbe

Ilta-Sanomat vieraili hiihtolegenda Jelena Välben kotona tämän railakkaiden 50-vuotisjuhlien jälkeen.

On syntymäpäiviä ja sitten syntymäpäiviä.

Kun Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja entinen huippuhiihtäjä Jelena Välbe täytti muutama viikko sitten 50 vuotta, bileet olivat sen mukaiset.

Välbe juhli merkkipäiväänsä kotonaan lähipiirinsä, entisten kollegoidensa, työtovereidensa ja Venäjän poliittisten päättäjien kanssa.

  • Jutun pääkuvana olevassa minidokumentissa Välbe esittelee IS:lle kotiaan.

Värikäs persoona on herättänyt länsimaisissa urheilupiireissä ristiriitaisia tunteita, mutta Venäjällä moninkertainen arvokisavoittaja on juhlittu sankari. Se näkyi Välben saamassa lahjavuoressa.

Venäläisittäin huomionosoituksissa ei säästetty sen pahemmin rahassa kuin mielikuvituksessa. Ehkä häkellyttävin lahja oli Siperiasta tuotu suuri täytetty karhu.

– Se oli lahja kotiseutuni urheiluministeriöltä, Siperian Magadanissa varttunut Välbe kertoi.

Jelena Välben kotipiha oli syntymäpäiväjuhlien jälkeen täynnä kukkia ja lahjoja. Erikoisimmasta päästä oli lahjaksi tuotu täytetty karhu.

Jelena Välbe ihasteli saamiaan ruusuja.

Ilta-Sanomat vieraili Välben kotona hänen syntymäpäiviensä jälkeen.

Välbe asuu vuonna 1997 rakennuttamassaan talossa noin tunnin ajomatkan päässä Moskovasta. Vaikka urheilupomo asuu varakkaalla alueella, Välben kotona on yhtä välitön tunnelma kuin missä tahansa venäläisperheessä.

Hulinaa riittää, sillä Välbe asuu kolmikerroksisessa talossaan miehensä Maksimin, lapsiensa ja lapsenlapsiensa kanssa.

Välbellä on kolme lasta, 30-vuotias Frans, 15-vuotias Polina ja 4-vuotias Varvara. Fransilla ja hänen vaimollaan Tatjanalla on kaksi lasta, Angelina, 6 ja Daniil, 2.

1980- ja 1990-luvuilla maailman huipulla kilpaillut hiihtolegenda sanoi IS:lle lasten olevan hänelle kaikki kaikessa.

– Voisin ihan hyvin synnyttää vielä. Kun olin pieni, perheessämme ei ollut kuin minä ja äitini. Päätin jo tuolloin, että haluan paljon lapsia.

Välbe kävi keittiössä lahjapakettien sisältöä läpi lähimmäistensä kanssa.

Perhepotretti. Vasemmalta Välben poika Frans, pojanpoika Daniil, Jelena Välbe, Välben tytär Varvara, miniä Tatjana, ja pojantytär Angelina.

Välbe sylissään pojanpoika Daniil.

Välben palkintohuone on täynnä mitaleja, pokaaleja ja muistoesineitä.

Välbe sai Venäjän hiihtoliitolta maalauksen, jossa hänet esitetään soturiprinsessana.

Palkintohuoneesta löytyvät muun muassa Välben MM- ja olympiamitalit. Välbe kilpaili huipulla 1980- ja 1990-luvuilla. Hän voitti muun muassa 14 maailmanmestaruutta ja kolme olympiakultaa.

Välbe voitti hiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun viisi kertaa.

Välbe poseerasi palkintohuoneessa päässään legendaarinen vaaleanpunainen pipo. Hatusta tuli Välben kilpauralla hänen tavaramerkkinsä.

Jelena Välbe talvella 1996, kaksi vuotta ennen hiihtouransa päättymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?