Therese Johaugin dopingpanna on nyt ohi – tällaiset terveiset Aino-Kaisa Saarinen lähettää norjalaistähdelle

Aino-Kaisa Saarinen uskoo Therese Johaugin saavan asiallisen vastaanoton kisapaikoilla.

Uransa päättäneen Aino-Kaisa Saarisen entisen kilpakumppanin Therese Johaugin dopingpanna päättyi keskiviikkona.

18.4.2018 9:52

Tähän kauteen ammattihiihtäjän uransa päättänyt Aino-Kaisa Saarinen on ottanut muutaman kerran voimakkaasti kantaa Therese Johaugin dopingtapaukseen, joka paljastui lokakuussa 2016.

Esimerkiksi pian käryn jälkeen Saarinen kävi apteekkireissulta Italian Livignossa ja twiittasi itsestään kuvan, joka sisälsi rajun kuitin Johaugille.

Norjan kirkkaimpiin hiihtotähtiin lukeutuva Johaug kärysi anabolisesta steroidista klostebolista, jonka hän väitti päätyneen kehoonsa Trofodermin-huulirasvasta.

Maajoukkuelääkäri Fredrik S. Bendiksenin ja Johaugin mukaan he eivät olleet huomanneet Trofodermin-pakkauksessa ollutta dopingmerkintää. Saarinen kävi etsimässä Trofodermin-pakkauksen ja todisti Ilta-Sanomienkin julkaisemalla kuvalla, että pakkauksen kyljessä on punamusta dopingmerkintä.

Johaug vapautui noin puolitoista vuotta kestäneestä kilpailukiellostaan tiistaina ja aikoo osallistua heti lauantaina Skarverennet-hiihtotapahtumaan, joskaan ei kilpaluokassa.

– Viestini Johaugille on nyt se, että tervemenoa vaan ladulle! Urheilijalle, joka on kärsinyt rangaistuksensa, on turha kantaa kaunaa. Johaugin täytyy olla yhtä tervetullut kilpaladuille siinä missä muidenkin, Saarinen sanoo.

– Uskon, että maastohiihtoperhe ottaa Johaugin paluun asiallisesti vastaan. En näe siitä aiheutuvan ongelmia, koska aiheesta on jo kohistu riittävästi.

Iso kysymys on, miten paljon pitkä kilpailutauko vaikuttaa Johaugin vauhtiin. Hänen henkilökohtainen valmentajansa Pål Gunnar Mikkelsplass ehti jo povata, että 29-vuotias urheilija palaa laduille vahvempana kuin koskaan.

– Se on tietysti paljon sanottu, koska takana on noin pitkä kilpailutauko, mutta olen pitkälti samaa mieltä. Uskon, että Johaug kilpailee yhä lajin kirkkaimmalla huipulla – vähintään samalla tasolla, jolla hän kilpaili ennen pannaansa, linjaa Saarinen, joka saavutti menestyksekkäällä urallaan peräti 15 arvokisamitalia.

– Norjalle Johaugin paluu on erityisen tärkeä juttu, koska Marit (Björgen) päätti lopettaa uransa.

Marit Björgen juhli 30 kilometrin olympiavoittoa Pyeongchangissa helmikuussa.

Saarisen mielestä Johaugin dopingvyyhdin suurin opetus liittyy urheilijan vastuuseen.

– Jokaisen urheilijan pitää itse tietää, mitkä aineet ovat kiellettyjä ja mitä aineita on itse käyttämässä. Vastuuta ei saa sysätä ulkopuolelle vetoamalla esimerkiksi huolimattomuuteen. Sellainen syö maastohiihdon uskottavuutta, Saarinen alleviivaa.

– Johaugin tapauksen myötä viesti on toivottavasti mennyt kaikille perille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?