Maastohiihto

Suomen maajoukkuehiihtäjä lopettaa uransa – teki jatkon suhteen rohkean valinnan: ”Jos en haasta, en saa koskaan mitään”

Julkaistu:

Maastohiihto
Matias Strandvall päättää maajoukkueuransa, mutta janoaa jo uusia haasteita. Ne eivät ole helpoimmasta päästä.
Maajoukkuesprintteri Matias Strandvall kertoi jouluaattona vaimolleen uutisen, joka oli kypsynyt mielessä viimeisimmät vuodet.

– Sanoin vaimolle ruokapöydässä, että nyt tämä on tässä. Tapahtui mitä tapahtui.

Strandvall oli tullut pisteeseen, jossa maajoukkueuran päättäminen tuntui oikealta ratkaisulta. 33-vuotiaan hiihtäjän esiintymiset maailmancupissa ja sprinttikisoissa loppuvat tähän kauteen.

– Sitä sataprosenttista satsausta, jota maajoukkue- ja maailmancuptaso vaatii päivittäin, ei enää löydy, Strandvall perusteli päätöstään Ilta-Sanomille perjantaina Taivalkosken SM-kisoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sprintin SM-hopealle hiihtänyt Strandvall kertoi Koillismaalla medialle jatkokuvioistaan. Urheilumanageri- ja ammattivalmentajakouluja käyvä urheilija on perustamassa Suomeen pitkiin matkoihin erikoistuvaa hiihtotallia.

– Meillä on Suomessa vain yksi huipputiimi, Ski Team Mäenpää. He ovat tehneet älyttömän hyvää duunia sillä saralla ja pärjäävät jo tosi hyvin. Sen sijaan, että menisin helpomman kautta ja pyytäisin paikkaa Ski Team Mäenpäästä, ajattelin, että pitkien matkojen kiinnostus voisi nousta, jos tiimien välillä olisi kilpailua, Strandvall kertoi toimittajille.


Aikeet eivät ole helpoimmasta päästä, sillä maratonmatkojen arvostus ei ole Suomessa samalla tasolla kuin vaikka naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa. Strandvall myösi IS:lle, että satsaus on riski.

– Mutta jos en haasta, en saa koskaan mitään. Haluan nostaa koko lajin kiinnostusta Suomessa.

Strandvall hakee tällä hetkellä tiimilleen nimikkosponsoria. Hänellä on sanojensa mukaan leirissään kaksi nuorta lupausta, mutta tallissa olisi kysyntää tunnetulle huippunimelle, joka kiertäisi kauden aikana kaikki maratonmatkojen kiertueen osakilpailut – ja nostaisi menestyksellään tallin osakkeita.

– Suomesta tällaisia nimiä on vaikea löytää, koska kukaan ei halua satsata pitkän matkan hiihtoon. Jos täällä haluaa saada sponsoreita on pakko kertoa yrityksille, että satsaa MM-kisoihin tai maailmancupiin. Muualla maailmassa pitkän matkan hiihto on kuitenkin tosi suosittua.

– Iivo (Niskanen) jo heitti läpällä, että voi tulla johonkin kisaan tiimiin vierailemaan.

Strandvallin aikeissa on jatkaa itsekin hiihtouraa nimenomaan maratonmatkojen parissa. Hän testasi maaliskuussa maratonmatkojen kuntoaan Ruotsin klassikkokilpailussa Vasaloppetissa. Tulos jätti asioita hampaankoloon. Strandvall oli kisan 133. hävittyään norjalaisvoittaja Andreas Nygaardille 23 minuuttia.

– En pärjännyt mitenkään, mutta nautin siitä kisasta. Toivotaan, että saadaan tuo puoli nousemaan Suomessa. Kunnon pitkien matkojen tiimin rakentaminen on yksi väylä saada hiihtäjille lisää rahaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt