Maastohiihto

Harri Kirvesniemi ei yllättynyt Iivo Niskasen vaisuudesta – ihmetteli dramaattista loppua: ”Oli tainnut unohtua, kuinka venytetään”

Julkaistu:

Maastohiihto
Holmenkollenin 50 kilometrin vapaan kilpailu ratkesi dramaattisesti vasta maalikameratarkistuksen jälkeen. Olympiavoittaja Iivo Niskanen ei pystynyt vastaamaan kärjen vauhtiin ja oli vasta 24:s.
Tasan kaksi viikkoa sitten 50 kilometrin (p) olympiakultaa juhlinut Iivo Niskanen jäi kauas kärjestä legendaarisella Oslon Holmenkollenin kuninkuusmatkalla.

Niskanen roikkui vapaalla hiihtotavalla hiihdetyssä kilpailussa kärkijoukon peräpäässä vielä kymmenen kilometriä ennen maalia. Hänelle heikommalla hiihtotyylillä käyty kilpailu oli kuitenkin vaatinut veronsa ja Niskanen tuli maaliin 24:ntenä, reilut kaksi ja puoli minuuttia kärjestä jääneenä.

Ilta-Sanomien asiantuntija Harri Kirvesniemi ei pitänyt vaisua suoritusta yllättävänä.

– Hyvin pitkälti odotetun kaltainen suoritus Iivolta. Hän osoitti kuitenkin sen, että pystyy tuollaisessakin kisassa matkavauhtia hiihtämään vapaalla. Esimerkiksi joulukuun vapaan kunnossa hän olisi saattanut taistella tänään kymppisakin sijoituksista, Kirvesniemi sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Viimeiset viikot ennen olympialaisia painopiste oli kuitenkin niin vahvasti perinteisessä. Jo siellä olympialaisten yhdistelmäkisassa näki, ettei vapaa ollut sillä tasolla kuin vielä alkukaudella, hän jatkoi.

Niskanen ei kolkuttelut kärkipaikkoja missään vaiheessa lauantain kilpailussa. Vaikka kisa ei ollut mikään vauhtihurjastelu, piti kärkiporukka ajoittain varsin kovaa matkavauhtia.

– Lihaksiston jaksaminen on kovilla, kun ei ole paljoa tehnyt vapaalla treenejä. Kun se vapaa on vielä lähtökohtaisesti ollut Iivolla heikompi, se sitten heikkenee vielä kilpailukauden aikana suhteellisesti aika paljon, Kirvesniemi pohti.

Dramaattinen loppuratkaisu

Seitsemän miehen kärkiporukka irtosi muilta viimeisen kymmenen kilometrin aikana. Lopullinen ratkaisu siirtyi aina loppukiritaistoon asti. Siinä Norjan Martin Johnsrud Sundby näytti jo olevan matkalla kolmanteen peräkkäiseen Holmenkollenin voittoonsa, mutta taipui dramaattisesti toiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sundbyn loppuvenytys oli todella heikko, ja Sveitsin Dario Cologna puristi hiuksenhienosti hänen edelleen. Kaksikko päätyi kymmenykselleen samaan aikaan, mutta maalikameratarkistuksen perusteella Cologna julistettiin voittajaksi.

– Sundby antoi aikalailla ilmaiseksi voiton Colognalle. Loppuvenytys näytti vähän siltä, että Sundbyllä oli viime aikoina jääneet sprinttikisat vähemmälle. Oli tainnut unohtua, kuinka venytetään, Kirvesniemi hymähti.


– Sundby ei ole viime aikoina hiihtänyt juurikaan sprinttejä, eikä muissakaan lähdöissä ole tarvinnut voitoista venytellä. Jotenkin se vaikutti unohtuneen häneltä. Oli siinä toki myös huolimattomuutta mukana.

Holmenkollen 50 km (v):

1. Dario Cologna, Sveitsi 2.01,48,1
2. Martin Johnsrud Sundby, Norja +0,0
3. Maksim Vilegzhanin, Venäjä +1,1
4. Sjur Röthe, Norja +4,2
5. Denis Spitsov, Venäjä +4,4
6. Hans Christer Holund, Norja +4,5
7. Andrew Musgrave, Iso-Britannia +15,1
8. Florian Notz, Saksa +25,9
9. Alex Harvey, Kanada +32,4
10. Robin Duvillard, Ranska +33,5

...

24. Iivo Niskanen, Suomi +2.36,1
29. Lari Lehtonen, Suomi +3.55,1
42. Perttu Hyvärinen, Suomi +7.02,4
55. Markus Vuorela, Suomi +14.13,4
56. Lauri Gummerus, Suomi +15.07,5

Huomenna sunnuntaina Holmenkollenilla hiihdetään naisten 30 kilometrin vapaan kilpailu. Maailmancup huipentuu ensi viikonloppuna Ruotsin Falunissa, jossa ohjelmassa on kolme henkilökohtaista kilpailua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt