Maastohiihto

Näin voi käydä kun hiihtää Vieremällä susiturkissa

Julkaistu:

Kolumni
Tuomas Manninen kirjoittaa tämän viikon kolumnissaan fiktiivisen tarinan Iivo Niskasesta.
Uutisia kirjeenvaihtajaltamme Ylä-Savosta.

Iivo Niskanen, Suomen hiihdon suurin toivo ensi talven MM-kisoissa Seefeldissä, on loukkaantunut vakavasti. Niskanen oli harjoituslenkillä kotipitäjänsä Vieremän perämetsässä, kun häntä kohti ammuttiin. Alustavan tiedon mukaan Niskasesta on poistettu kymmeniä hauleja. Poliisin huostaan otettu ampuja on syntyperäinen paikkakuntalainen, isoäitinsä Alina Mällikorven peräkamarissa asuva Kauko-Albin Mällikorpi, 47.

Mällikorpi on kiistänyt ampuneensa Niskasta.

– Siellä meni näreikössä iso susi tuli hännän alla ja roiskaisin perään, sinne hännän alle ja vähän munille, Mällikorpi kertoi poliisille. Kun Mällikorpea muistutettiin suden olevan rauhoitettu eläin, hän perusteli tekoaan isoäidinpuolustuksella.

– Luulin, että se ruojake oli popsinut isoäitin, kun lietellä ei ollut aamupuuroa otottamassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin kävi ilmi, että isoäiti oli karannut ikkunasta urheiluseura Vieremän Koiton bingoon.

– Susi se oli silti. Olen minä Iivon nähnyt telkkarissa ja kerran marketin jonossa, Mällikorpi oli inttänyt. Hänet tunnetaan paikkakunnalla riidanhaastajana, joka harrastaa salametsästystä sekä salakatselua Iisalmen uimahallin naisten puolella.

Mällikorpi kuvaili nähneensä sudella hyvin kehittyneen valkoisen hammasrivin ja pannan ja kuulleensa kammottavaa huohotusta, jota ei ihmisen hengitykseksi tunnistanut. Poliisi arveli pannan olleen sykevyö, ja Niskasen harjoitelleen kuuluisaa vastustajat hämmentävää erikoishengitystään.

– Pantasudet on perkeleestä, ne pitää tappaa kaikki, Mällikorpi oli alkanut huutaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erikoisena yksityiskohtana Mällikorpi mainitsi suden pienet siivet. Niskasta hoitava lääkäri osasi kuitenkin selittää kyseessä olevan erään energiajuoman harvinainen sivuoire, lapaluiden liikakasvu.

***

Niskasella oli ollut sairaalaan tuotaessa yllään vain verinen alusasu. Poliisin rikospaikkatutkimuksessa maastosta löytyi nyljetty susi. Niskanen myönsi olleensa suden vaatteissa, kun oli äkkiä tuntenut kipua karvaisessa takapäässään.

Tutkinnanjohtajan ihmeteltyä, miksi Niskanen oli pukeutunut sudeksi, tämä oli syyttänyt Kalevi Oikarainen -nimistä toispaikkakuntalaista henkilöä. Mainittu Oikarainen oli Niskasen mukaan ampunut suden Kuusamossa vuonna 1963. Kuusamo on 270 km Vieremältä koilliseen. Välikohtaus sattui 29 vuotta ennen Niskasen syntymää.

– Joo, mutta heti sen jälkeen vuonna 2001 Myllylän Mika sanoi, että voisi hiihtää vaikka susiturkki päällä, Niskanen oli selittänyt silmät loistaen.

Kun tapausta käsiteltiin Vieremän kesäkäräjillä, Mällikorpi vapautettiin vastuusta. Niskanen oli oikeuden mukaan itse aiheuttanut tapaturmansa eikä kyseessä myöskään ollut metsästyslain hengen tarkoittama salametsästys, sillä Mällikorpi oli avoimesti myöntänyt olleensa salametsästämässä.

Erotukseksi Susi-Kallesta, tästä Oikaraisesta, Iivo Niskasta alettiin kutsua lempinimellä Raato-Iivo. Hänestä tuli vasta toinen tuon hurjan lempinimen haltija Suomessa. Ensimmäinen oli eräs jääkiekkovalmentaja, Raimo Summanen.

Summanen tunnetaan pelkkänä Raatona.

Ja vielä...

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, kevät sulattaa Suomen lauantaina, kun Veiterä ja Kampparit kohtaavat Bandyfinaalissa. Tosin nyt ovat polaaripyörteet olleet vähän eri mallilla. Veiterän runkosarja oli sekin kuin pyörre: 17 voittoa, 1 tasapeli, maaliero 187–46.

Lisää Tuomas Mannisen kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt