Mistä Iivo Niskanen sai ylleen kohutun susiturkin? Lahjoittaja paljastaa vaatekappaleen myyttisen historian - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Mistä Iivo Niskanen sai ylleen kohutun susiturkin? Lahjoittaja paljastaa vaatekappaleen myyttisen historian

Iivo Niskanen ja susiturkki.

Julkaistu: 27.2.2018 12:04

Iivo Niskanen sai ylleen susiturkin idolinsa Mika Myllylän jalanjäljissä.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen saapui maanantaina koto-Suomeen. Kultamitalistia juhlittiin ensin Helsinki-Vantaan lentokentällä ja sen jälkeen kotikonnuilla Kuopion lentoasemalla.

Mitalisankari kuvattiin Kuopiossa yllään susiturkki. Turkin lahjoitti Niskaselle hänen pitkäaikainen lääkärinsä Ismo Vajanto.

Vajanto kertoo, että lahjan tarkoitus on tehdä kunniaa aikaisemmille hiihtosankareille. Yhtenä innoittajana susiturkin antamiselle oli olympiajoukkueen hiihtäjän Matti Heikkisen kommentit ”susiturkin uudesta omistajasta” eli lauantain 50 kilometrin kisan voittajasta Niskasesta.

Heikkinen viittasi sanoillaan Suomen edelliseen henkilökohtaiseen hiihdon olympiavoittajaan Mika Myllylään. Myllylä, jonka Niskanen on nimennyt idolikseen, voitti perinteisen hiihtotavan 30 kilometrin kilpailun Naganossa 1998.

Lahden vuoden 2001 MM-kisojen päätösmatkalle 50 kilometrille Myllylä sanoi lähtevänsä yleisön mieliksi ”vaikka susiturkki päällä” pakkasista huolimatta.

Mika Myllylä matkalla 30 kilometrin hiihdon olympiakultaan Naganossa 1998.

Susiturkilla on kuitenkin paljon pidempi perinne Pohjolan hiihtopiireissä. Jo vuonna 1960-luvulla hiihtäjälegenda Kalevi Oikaraista alettiin kutsua ”Susi-Kalleksi”, kun tämä oli pyytänyt rajavartijana suden.

– Susimytologia ollut aina mukana suomalaisessa kestävyysurheilussa. Susi on positiivinen symboli kovakuntoisille urheilijoille, sanoo Niskasen lääkäri Vajanto.

Vajannon lahjoittamalla turkillakin on takana rutkasti kilometrejä. Hän tietää lahjoittamansa susiturkin historian 1980-luvulle saakka. Todellisuudessa turkki on Vajannon mukaan sitäkin vanhempi. Sen enempää hän ei paljasta.

Vajanto painottaa, että hänen antamansa susiturkki on luvallinen vaatekappale.

– Turkki saattaa poikia ihmisillä negatiivisia ajatuksia. Tämä ei missään nimessä liity petojen pyyntiin.

Susiturkin tehtävä on lämmittää talven kireillä pakkasilla. Myös Niskanen sai turkin ylleen lämmikkeeksi hyytävän kylmässä Kuopiossa, Vajanto kertoi Ilta-Sanomille.

Samaan hengenvetoon Vajanto lisäsi, että on juuri parhaillaankin leikkaussalissa hoitamassa erään potilaan paleltumavammaa.

Tiistaina Niskasta juhlitaan kotikunnassa Vieremällä, jonne on illaksi luvattu 17 astetta pakkasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?