Miten olympialadulla voi hiihtää harhaan? Ratamerkinnöistä vastannut suomalainen kertoo, miksi kunnon opaste puuttui - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Miten olympialadulla voi hiihtää harhaan? Ratamerkinnöistä vastannut suomalainen kertoo, miksi kunnon opaste puuttui

Teresa Stadlober olisi voitu hylätä kilpailun lopussa, kertoo kisan tekninen asiantuntija ja tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri.

25.2.2018 15:54

Teresa Stadloberin eksyminen oikealta reitiltä on yksi naisten 30 kilometrin kilpailun suurimmista puheenaiheista. Pyeongchangin talviolympiakisojen hiihdot huipentanut matka päättyi Marit Björgenin voittoon.

Stadlober taisteli hopeasta Krista Pärmäkosken kanssa aina reiluun 20 kilometriin saakka. Tuolloin Stadlober eksyi kovavauhtisessa laskussa epähuomiossa väärälle reitille.

Pärmäkoski kuittasi ohi, ja Stadlober romahti kauas kärjestä. Kilpailun tekninen asiantuntija ja latumerkinnöistä koko kilpailujen ajan vastannut Jussi Prykäri ei voi kuin spekuloida, miksi Stadlober laski harhaan.

– Vaikea sanoa, mitä urheilijan ajatuksissa liikkuu kesken kilpailun. Yhtä lailla on hankala sanoa, mitä me olisimme voineet tehdä toisin, puhelimitse Etelä-Koreasta tavoitettu Prykäri kertoo.

– Erittäin valitettava, harmillinen tapaus.

Myös tuomarineuvoston puheenjohtajana toimivan Prykärin mukaan samaa reittiä käytettiin aiemmin muun muassa naisten yhdistelmäkilpailussa. Ennen jokaista kilpailua hiihtäjillä on kaksi erillistä mahdollisuutta tutustua reitteihin, joten epäselvästä merkitsemisestä ei voi olla kyse. Stadlober sanoi itsekin kilpailun jälkeen olevansa täysin hämillään mokastaan.

Krista Pärmäkoski ja Teresa Stadlober hiihtivät tasatahtia, kunnes itävaltalaishiihtäjä eksyi ladulta.

– En pysty selittämään asiaa. Olen ollut täällä yli kolme viikkoa, jos en tähän mennessä osaa reittiä, niin..., Stadlober sanoi.

Kohta, jossa Stadlober ajoi harhaan, on merkitty latukolmion sijaan havutuksilla. Prykäri kertoo, että se johtuu turvallisuussyistä. Kohtaan tullaan kovalla vauhdilla, ja jos hiihtäjä kaatuisi laskussa, voisi latukolmioon törmääminen aiheuttaa loukkaantumisen.

– Kävimme läpi kisojen jatkuvaa keskustelua urheilijoiden ja valmentajien kanssa reiteistä, merkinnöistä ja muista asioista. Keräämme jatkuvasti palautetta, eikä merkinnöistä tullut mitään huomautuksia. Merkinnät ovat minun vastuullani, ja kaikki on tehty minun ohjeistukseni mukaan, Prykäri sanoo.

Stadloberin lisäksi olympialaisissa nähtiin vain yksi reitiltä harhaan hiihtänyt urheilija, kun kiinalainen Qiang Wang kääntyi miesten 15 kilometrin väliaikalähtökilpailussa epähuomiossa vasemmalle kohdassa, jossa olisi pitänyt mennä suoraan. Hänet hylättiin, Stadloberia ei. Prykärillä on tähän selvä syy.

– Kiinalaishiihtäjän jouduimme hylkäämään. Sen sijaan Stadloberia ei hylätty, koska hän palasi siihen kohtaan, jossa oli mennyt vikaan. Siinä hänelle tuli arviolta noin 800 metriä ylimääräistä matkaa, Pyrkäri taustoittaa.

Yllä olevalla videolla kuvia Krista Pärmäkosken hopeahiihdosta.

Itävaltalaisen Stadloberin kisa meni täydellisesti penkin alle, sillä hän lähti vielä hiihtämään kisan lopussa rataa väärään suuntaan.

– Silloin olisimme voineet hänet hylätä, mutta katsoimme, ettei hänen hiihdostaan koitunut haittaa muille kilpailijoille siinä vaiheessa.

Prykärin mukaan kansainvälisen hiihtoliiton FISin pääsihteeri Sarah Lewis kävi vielä kilpailun jälkeen henkilökohtaisesti kiittämässä.

– Palaute toiminnastamme on koko ajan ollut erinomaista. Lewis kävi vielä onnittelemassa kilpailun jälkeen erinomaisesti sujuneista kilpailuista.

Artikkelia on korjattu. Lewis on FISin pääsihteeri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?