Aino-Kaisa Saarinen Johanna Matintalon kohulausunnosta: ”En olisi 22-vuotiaana voinut kuvitellakaan antavani sellaista” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Aino-Kaisa Saarinen Johanna Matintalon kohulausunnosta: ”En olisi 22-vuotiaana voinut kuvitellakaan antavani sellaista”

Johanna Matintalo ei pelkää sanoa ajatuksiaan julki. Sitä piirrettä Aino-Kaisa Saarinen arvostaa paljon.

Julkaistu: 21.2.2018 10:29

Aino-Kaisa Saarinen ei olisi ikinä uskaltanut toimia kuin Johanna Matintalo.

Kun Ilta-Sanomat tavoitti Johanna Matintalon puhelimitse Planicasta 21. tammikuuta, nuori hiihtäjä ei pitänyt kynttiläänsä vakan alla.

Päävalmentaja Reijo Jylhä oli pudottanut Matintalon maailmancupin kilpailusta, minkä urheilija koki äärimmäisen epäoikeudenmukaiseksi.

Matintalo arvosteli kohuhaastattelussa erittäin voimakkaasti Jylhän valintoja ja katsoi, että hänet samalla pelattiin ulos olympiakisojen päätösmatkalta eli 30 kilometriltä (p), joka hiihdetään sunnuntaina.

Kun nuori urheilija ryöpyttää päävalmentajaa, se ei mene muulta joukkueelta tai yleisöltä ohi eikä päävalmentajaltakaan. Jylhä ottikin Matintalon niin sanottuun kehityskeskusteluun, jonka jälkeen jatkettiin puhtaalta pöydältä.

– Sain Planicaan paljon kyselyitä tilanteestani. Annoin sen haastattelun myös siksi, että sain vastattua kaikille kerralla, Matintalo kertoi tiistaina Pyeongchangin olympiakylässä – ja kuinka ollakaan, 30 kilometrin hiihtäjien mediatilaisuudessa.

Matkan, josta Jylhä jo oli ”pelannut hänet pois”.

– Sain varmaan 30 kilometrin paikan myös joidenkin muiden alavireen takia, olympiakisoissa itseään myös vahvasti 4x5 kilometrin viestiin tarjonnut ensimmäinen pöytyäläissyntyinen olympiaurheilija arveli.

Aino-Kaisa Saarinen ja Johanna Matintalo tulevat hyvin toimeen keskenään.

Matintalo on suora luonne, ja hän aikoo jatkossakin osoittaa nälkää, kun arvokisojen hiihtäviä kokoonpanoja valitaan. ISTV:n studiossa Harri Kirvesniemi kehui Matintalon asennetta.

– En todellakaan ole näissä hommissa vain matkapäiviä keräämässä. Jos haluan hiihtää ja tiedän olevani kunnossa, tuon sen varmasti esiin ja osoitan haluavani paikan.

– Eikös muutama vuosi sitten ihan julkisestikin puhuttu, kuinka jotkut hiihtäjät ovat olleet näissä tilanteissa turhan passiivisia ja vaatimattomia?

Matintalo tarkoitti kolmenkympin varahiihtäjää Laura Monosta, jota Aino-Kaisa Saarinen Falunin MM-kisoissa 2015 kehotti Ilta-Sanomissa huomattavasti röyhkeämpään ja anteeksipyytelemättömämpään asenteeseen, kun työtehtäviä kisoissa jaetaan.

Johanna Matintalo on kilpaillut Pyeongchangissa kahdella matkalla. Sunnuntaina tulee vielä kolmas.

Mutta Saarinen oli tuolloin jo 36-vuotias, lähes koko vuosituhannen maajoukkueessa menestynyt veteraani.

– En olisi 22 vuoden iässä voinut ikinä kuvitellakaan antavani julkisuuteen sellaista puheenvuoroa kuin Johanna Planicasta. Enkä varmaan myöhemminkään, Matintalon kanssa hyvin toimeen tuleva Saarinen myönsi.

Aikanaan puolimailerina juoksuradoilla menestynyt Matintalo muistutti, ettei hän rakentele pilvilinnoja.

– Jos sanon joukkueessa ja julkisuudessa, että mielestäni kuulun kokoonpanoon, olen kyllä silloin myös varma, että on sukset jalassa heittää faktaa tiskiin, viestikilpailusta ensimmäisenä pudonnut Matintalo naurahti.

Aino-Kaisa Saarinen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja päävalmentaja Reijo Jylhä Suomen maastohiihtojoukkueen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Hän on suhtautunut hiihtoon ammattimaisesti vasta pari vuotta, joskin urheillut kovaa koko ikänsä.

– Ensi kautta varten yritän treenata niin, että olen itsestäänselvä vaihtoehto viestiin, hiihdon takia Rovaniemelle poikaystävänsä Lauri Vuorisen kanssa asettunut hiihtäjä totesi.

Matintalon voitto kovan harjoitusjakson väsyttämästä Charlotte Kallasta Piitimen Skandinavia-cupissa 7. tammikuuta nostatti Suomessa suorastaan Johanna-buumin.

Moni hiihdon seuraaja olisi heittänyt Saarisen ulos olympiaviestistä Matintalon hyväksi. Raaka tulosdata ei tällaista ratkaisua olisi tukenut.

Sunnuntain kolmenkympin mielenkiintoisimpiin asioihin suomalaisittain kuuluukin Saarisen ja Matintalon keskinäinen järjestys – jos vielä naisten suksikalusto on tasaveroinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?