Maastohiihto

Sprinttikatastrofi ei muuta mitään – naisten viestijoukkueessa jo kolme varmaa ja neljäskin lähes varma

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Suomelle on tulossa keski-iältään historiallinen joukkue 4x5 kilometrin viestiin, kirjoittaa Pekka Holopainen Pyeongchangista.
Aino-Kaisa Saarisen hiihto tiistain sprinttikilpailussa näytti kaikella kunnialla siltä kuin neljänsissä olympiakisoissaan urheileva veteraani olisi laskettu irti aivan väärän tason kilpailuissa. Tulos oli vastaansanomaton katastrofi, mutta jos joku luulee Saarisen pelanneen itsensä ulos lauantain 4x5 kilometrin viestistä, hänen moponsa keulii.

Päävalmentaja Reijo Jylhän ajattelumallissa kokemuksen merkitys varsinkin olympiakisoissa korostuu valtavasti. Saarinen on 2005–2017 hiihtänyt kaikki arvokisaviestit paitsi Val di Fiemmen MM-kisoissa 2013. Työtehtävät ovat vaihdelleet kakkososuudesta ankkuriosuuteen ja edelliset kaksi kertaa aloitukseen. Se osuus on hänelle naulattu näissäkin kisoissa. Lähtökohtaisesti Saarisen jälkeen jatkaa Kerttu Niskanen, mutta ankkuri Krista Pärmäkosken matkaan lähettävää kolmososuuden viejää haetaan torstaina 10 kilometrin (v) kilpailusta. Mainituille kolmelle viesti oli jo ennen kisoja luvattu niin varmasti kuin huippu-urheilussa jotain luvata voi.

Saarinen on epäonnistunut viestissä kerran, debyytissään Oberstdorfin MM-kisoissa 2005. Hänen henkilökohtainen valmentajansa Jylhä katsoo tätä faktaa huomattavasti tarkemmin kuin sprintin ohivetoa.

Kolmososuudelle on samoista syistä erittäin vahvoilla Riitta-Liisa Roponen, jolla on samantasoinen kokemus arvokisaviesteistä kuin Saarisella. Hän kilpailee paikasta Laura Monosta vastaan, mutta selvästä etulyöntiasemasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvokisadebyytissään pirteästi esiintyneen Johanna Matintalon sauma piilee siinä ei-toivottavassa tilanteessa, että Mononen ja Roponen romahtavat torstaina kympillä. Silloin Niskanen voisi hiihtää saman kolmososuuden, jolla hän loisti viime olympiakisoissa. Tämä ei ole Niskaselle mikään unelmaskenaario.

Jos joukkue on Saarinen–Niskanen–Roponen–Pärmäkoski ja se saavuttaa mitalin, syntyy kolmella tavalla suomalaista talviolympiahistoriaa. Saarinen ja Roponen nostavat joukkueen keski-iän 33,5 vuoteen. Näin iäkästä viestijoukkuetta Suomella ei koskaan ole arvokisoissa ollut jalkeilla.

Mitali taas tarkoittaisi, että Saarinen saavuttaa sellaisen ensimmäisenä suomalaisena talviolympiaurheilijana neljissä kisoissa peräkkäin, ja ensimmäisenä naisena olympiakisoissa ylipäätään.

Maastohiihdon olympiaohjelma:

Torstai 15.2.
Klo 08.30 naisten 10 km (v) väliaikalähtö

Perjantai 16.2.
Klo 08.00 miesten 15 km (v) väliaikalähtö

Lauantai 17.2.
Klo 11.30 naisten 4 x 5 km viesti

Sunnuntai 18.2.
Klo 08.15 miesten 4 x 10 km viesti

Keskiviikko 21.2.
Klo 10.00 naisten ja miesten parisprintin karsinnat (v)
Klo 12.00 naisten ja miesten parisprintin finaalit (v)

Lauantai 24.2.
Klo 07.00 miesten 50 km (p) yhteislähtö

Sunnuntai 25.2.
Klo 08.15 naisten 30 km (p) yhteislähtö

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt