Maastohiihto

Ristomatti Hakolan toiminta nousi puheenaiheeksi olympiafinaalin jälkeen – Harri Kirvesniemellä asiasta selvä mielipide

Julkaistu:

pyeongchang 2018
Ristomatti Hakolan taktiikka oli puheenaihe sprintin olympiafinaalin jälkeen.
Suomalainen hiihtoväki sai tiistaina kosolti aihetta jännittää, kun Ristomatti Hakola taisteli perinteisen hiihtotavan sprintin olympiafinaaliin. Matkalla Hakola voitti muun muassa aika-ajon, ensimmäistä kertaa urallaan.

Finaalissa Hakolan rahkeet eivät kuitenkaan riittäneet kanssakilpailijoiden karatessa jo kisan varhaisessa vaiheessa Aleksandr Bolshunovin ja Johannes Hösflot Kläbon johdolla. Hakola tuli lopulta maaliin viimeisenä eli kuudentena ja jäi Kläbosta yli 20 sekuntia.

Kilpailujen päätyttyä muun muassa Ylen studiossa ja sosiaalisessa mediassa keskusteltiin siitä, sortuiko Hakola virheeseen puolivälierässään. Vaikka Hakola tuli maalisuoralle aivan Bolshunovin kannoilla, hän ei haastanut venäläistä kirikamppailuun vaan päätti tyytyä suoran jatkopaikan niin ikään tuoneeseen kakkossijaan.

Mikäli Hakola olisi pystynyt lyömään Bolshunovin, kankaanpääläinen olisi päässyt ensimmäiseen välierään ja sitä kautta mahdollisuuden noin vajaat kuusi minuuttia pidempään palautumisaikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelua herättäneeseen kysymykseen, tekikö Hakola virheen, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntijalla Harri Kirvesniemellä on selvä näkemys.

– Ei tehnyt. Koska hän ei pystynyt tekemään ohitusta stadionille laskettaessa, oli järkevämpää säästellä lyhyellä loppusuoralla kuin vaihtaa latua, yrittää rinnalle ja ohi.

– Lisäksi finaalissa oli tänään kolme niin kovaa, ettei Hakolan vauhti olisi vielä riittänyt mitaleille. Hän ei ihan vielä jaksa neljää starttia yhtä hyvin kuin nämä hurjimmat. Aika-ajo nosti odotukset jo vähän epärealistisiksi, sillä mielestäni tämänpäiväinen suoritus oli joka tapauksessa kouluarvosanana 9,5, Kirvesniemi arvioi.

Kuudes sija oli sama kuin mihin Hakola ylsi viime vuonna Lahden MM-sprintissä. Siitä huolimatta Kirvesniemen mukaan 26-vuotias Hakola on nostanut selvästi tasoaan.

– Ero on iso siihen, miten hän hiihti viime vuonna. Nyt hän pystyi tekemään ennen finaalia hyviä rytminvaihtoja, joilla jatkopaikka oli jo puolivälierässä ja välierässä käytännössä selviö viimeisen mäen jälkeen, Kirvesniemi huomautti.

Pyeongchangin raskas rataprofiili ei myöskään suosinut Hakolalle ominaista tyyliä, jossa vauhtia pidetään lähtöpaukusta alkaen. Kläbon ja Federico Pellegrinon taktiikka taas perustuu yhteen, pelin kerta laakista ratkaisevaan iskuun.

– Pyeongchangissa etenkin toinen pitkä nousu aiheuttaa hiihtäjille hirveät hapot. Vaikka Hakola ei joutunut ennen finaalia koviin kireihin, hän piti kaikissa erissä kovaa vauhtia aina viimeisen mäen päälle. Sillä tyylillä palautuminen kestää esimerkiksi Kläboa ja Pellegrinoa pidempään, Kirvesniemi sanoi.

Jylhä venyi, Pärmäkoski sortui taktiseen virheeseen

Toisin kuin ennakkospekulaatiot antoivat odottaa, Hakola sai tulitukea Martti Jylhältä, joka venyi hienosti välieriin. Siinäkään Jylhä, 30, ei myynyt nahkaansa halvalla.

– Jylhä otti nyt vahvan kiinnityksen parisprintin paikkaan Hakolan pariksi. Jos olisin Iivo Niskanen, keskittyisin näiden olympiastarttien perusteella vain viestiin ja 50 kilometrille.

– Jotta Matti Heikkinen olisi vaihtoehto, hänen pitäisi sijoittua kympin joukkoon 15 kilometrillä.

Naisten aika-ajojen kolmosen Krista Pärmäkosken putoaminen välierissä oli monelle yllätys. Finaalipaikan karkaaminen kaatui taktiseen virheeseen.

– Hän teki vain itselleen epätyypillisen taktisen virheen valitsemalla saman ladun kuin edellä ollut (Hanna Falk), mikä vei vauhdin kokonaan. Rahkeet eivät silti olisi todennäköisesti riittäneet finaalissa, niin kovaa vauhtia kärkikolmikko piti, Kirvesniemi sanoi.

– Kympin väliaikalähdössä (torstaina) mitalimahdollisuudet ovat silti erittäin hyvät. Paremmat kuin sprintissä, hän lisäsi.

Sprintin olympiafinaalit (p), Pyeongchang:

Miesten tulokset:

Kultaa: Johannes Hösflot Kläbo, Norja 3.05,75
Hopeaa: Federico Pellegrino, Italia + 1,34 sekuntia
Pronssia: Aleksandr Bolshunov, Olympiaurheilijat Venäjältä + 1,36

4) Pål Golberg, Norja + 3,81
5) Oskar Svensson, Ruotsi + 7,73
6) Ristomatti Hakola, Suomi + 20,72

Naisten tulokset:

Kultaa: Stina Nilsson, Ruotsi 3.03,84
Hopeaa: Maiken Caspersen Falla, Norja + 3,03
Pronssia: Julia Belorukova, Olympiaurheilijat Venäjältä + 3,37

4) Natalia Nepriajeva, Olympiaurheilijat Venäjältä + 9,14
5) Hanna Falk, Ruotsi + 11,16 Itsenäiset venäläiset urheilijat
6) Jessica Diggins, USA + 11,23

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt