Maastohiihto

Ristomatti Hakolan isältä itsevarma kommentti sprinttifinaalin jälkeen: ”Me tullaan vielä ja putsataan pöytä”

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Tuomo Hakola oli onnellinen poikansa suorituksesta olympialaduilla.
Ristomatti Hakola vastasi tiistain parhaasta suomalaissuorituksesta sijoittumalla Etelä-Korean olympialaisissa miesten sprintin kuudenneksi. Tulos oli hiihtofaneille alkuun lievä pettymys, sillä Hakola oli sprinttikisan eri vaiheissa vakuuttavassa vauhdissa ja nosti itsensä selväksi mitalikandidaatiksi.

Finaalissa 26-vuotiaan kankaanpääläisen paukut kuitenkin loppuivat.

Vaikka mitaliunelma ei käynyt vielä toteen, Hakolan lähipiirissä kisasta otettiin ilo irti.

– Meillä on ollut valtavan hieno fanipäivä. Olemme erittäin onnellisia tästä. Mitali olisi ollut hieno, mutta olympiakisojen kuudes sijakin on jätkältä aivan mahtava suoritus, sprintterin isä Tuomo Hakola kertoi kisan jälkeen puhelimitse Ilta-Sanomille.


Isä-Hakola seurasi kisoja aamusta asti tiiviisti noin 30 hengen kannattajaporukassa. Ryhmä katsoi Ristomatti Hakolan olympiataivalta kotiseudulla Satakunnassa, Jämin rinteiden luontokeskuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Aamulla kokoonnuttiin yhdeksältä mökissä, jossa Risto valmisteli kuntoaan ennen olympiakisoja. Tulimme tänne luontokeskukseen, joka sijaitsee Jämin hiihtoputken päässä.

– Lähtökohta oli, että paikalla on ihmisiä, jotka ovat auttaneet Ristoa nuoruudessa ja uralla. Täällä on valmentajia, yhteistyökumppaneita ja erittäin hyviä ystäviä, Hakola kertoi.

”Me tullaan vielä ja putsataan pöytä”

Kisakatsomon tunnelma oli Hakolan mukaan letkeän iloinen. Mitalin karkaamista ei jääty harmittelemaan.

– Taas pystyttiin panemaan isoissa kisoissa niin sanottua parasta. Nyt ei vaan jalka enää riittänyt viimeisessä.

Ristomatti Hakola on noussut viimeisimpinä vuosina sprinttihiihdon kansainväliseen kärkeen. Intohimoisena urheilumiehenä tunnettu Tuomo Hakola vakuuttaa, että lopullinen läpimurto arvokisamitaleille on vain ajan kysymys.

– Ainahan nälkä kasvaa syödessä, ja Lahden MM-kisojen jälkeen (6. sija) olisi odottanut parempaa. Mutta meillä on aikaa harjoitella. Me tullaan vielä ja putsataan pöytä. Tunnen Riston sen verran hyvin.


– Nuoruudessakin oli tilanteita, ettei hän päässyt edustamaan Suomea jonnekin arvokisoihin. Hän sanoi silloinkin, että ”selvä, mulla on joskus vielä sellaiset näytöt, ettei noista pojista ole yksikään mukana, mutta mä olen”. Hän on sellainen jääräpää.

Isän mukaan nimenomaan luonteenlujuus ja omistautuminen ovat vieneet Ristomatti Hakolan urallaan nykyiseen pisteeseen. Seuraava askel on fysiikan kehittäminen, jonka Tuomo Hakola toivoo tapahtuvan nimenomaan distanssikisojen kiertämisen kautta.

– Toivotaan, että hän saisi hiihtää tulevaisuudessa enemmän distanssia. Niitä kisoja käymällä saisi sellaiset pohjat, että hän pystyisi hoitamaan myös sen finaalilähdön.

– Aika-ajoissakin nähtiin, että nopeus kyllä riittää. Jopa kuningas (Johannes Hösflot) Kläbo voitettiin siinä, hän sanoi viitaten sprinttikisan karsintaan, jossa Hakola piti kaikista kovinta vauhtia.


Vakuutusalalla työskentelevä Tuomo Hakola on elänyt koko sielullaan poikansa uran käänteissä. Asialleen omistautunut urheilumies pitää tärkeänä, että Suomen sprintin ykkösnimi keskittyy olympiasuorituksiinsa omassa rauhassaan. Neuvoa antavia puheluja ei kisarumban keskellä soiteta.

– Mulla on tapa, etten paljon soittele. Siellä valmistaudutaan seuraavaan kisaan, ja mitä minä rupeaisin luomaan stressitiloja? Meillä se menee Riston kanssa niin, että silloin, kun hänellä on ongelmia, hän soittaa. Onnittelut laitan tietysti tekstiviestinä.

Miesten olympiafinaalin tulokset:

Kultaa: Johannes Hösflot Kläbo, Norja 3.05,75
Hopeaa: Federico Pellegrino, Italia + 1,34 sekuntia
Pronssia: Aleksandr Bolshunov, Itsenäiset venäläiset urheilijat + 1,36

4) Pål Golberg, Norja + 3,81
5) Oskar Svensson, Ruotsi + 7,73
6) Ristomatti Hakola, Suomi + 20,72

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt