Maastohiihto

Kommentti: Suomen sprinttikirous murtui – Ristomatti Hakolasta kypsyy vielä Kulta-Kläbon lyöjä

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Suomalaisen sprinttihiihdon historian ensimmäisen olympiafinaali kertoo siitä, että valmennuksessa on nostettu pää pensaasta, kirjoittaa Marko Lempinen Pyeongchangista.
Tulihan se sieltä! Eikä kestänytkään kuin 16 vuotta.

Sprinttihiihto tuli olympialaisten ohjelmaan vuonna 2002 Salt Lake Cityssä. Pirjo Manninen oli edellistalvena juhlinut MM-kultaa Lahden kisoissa, mutta siitä alkoi pitkä heinätön kausi, jolloin suomalaiset saivat pureskella lähinnä siemeniä arvokisojen sprinttiladuilla.

Varsinkin tällä vuosikymmenellä suomalaiset putosivat aluksi pahasti lajin kehityksestä. Viime vuosina turpeessa on alkanut näkyä elonmerkkejä, eikä vähiten parantuneen valmennustaidon myötä. Suomalaisessa maastohiihdossa valmentajat ovat tiivistäneet selvästi yhteistyötään, minkä lisäksi lajiin on myös alettu satsata aiempaa totisemmin. On ymmärretty, että nykypäivän sprinttihiihtokin on kestävyysurheilua – pelkkä nopeus ei riitä mihinkään.

Ei voi olla mainitsematta erikseen Iivo Niskastakin luotsaavaa Olli Ohtosta, joka vastaa Suomen sprinttimaajoukkueen valmennuksesta. Hän on ollut pulssilla lajin kehityksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirouksen murtamiseen suomalaiset tarvitsivat kuitenkin myös luonnetta. Maajoukkue tarvitsi Ristomatti Hakolan.

Kun seurasi Hakolan menoa olympiasprintin välierissä Pyeongchangissa, tuli vakuuttava fiilis siitä, että tässä miehessä on kypsymässä tuleva arvokisavoittaja. Jo Lahden MM-hiihdoissa 2017 finaaliin venyneessä Hakolassa on juuri sellaista kukkopoikamaisuutta, jota yksilöurheilussa menestymiseen tarvitaan. Suomen suurelta osin persoonattomassa huippu-urheilijarälssissä hän on poikkeus.

Hakola ei pelkää elvistellä mediankaan edessä. Tämä Hakolan lähinnä verbaalinen elvistely ei kuitenkaan ole ylimielisyyttä, vaan sen voimalla hän haluaa viestittää paitsi suomalaisille myös koko hiihtoa seuraavalle maailmalle, että hän uskaltaa menestyä – ettei Jämin perukoilla tarvita turskaa itseluottamuksen kehittämiseen.

Nyt Hakola vastasi myös konkreettisesti huutoon. Mitalihullu Suomen kansa ei välttämättä tätä noteeraa, mutta olympialaisten kuudes sija on oikeasti kova saavutus.

Matka sprintin kärkeen on kaventunut koko ajan. Norjan Johannes Hösflot Kläbo kuitenkin näytti finaalissa, että se on vielä ratkaisevan pitkä. Kläbo oli juuri niin ylivoimainen kuin Niskanen ennen kisojen alkua ennusti.

Ei kuitenkaan yllättäisi, jos Hakola neljän vuoden päästä tekisi Kläbosta turskaa sprinttiladulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt