Maastohiihto

Tunnettu tv-kasvo Laura Arffman kohtasi työnsä vuoksi rakkauden hinnan: ”Se ei ole ongelmaton”

Julkaistu:

Talvilolympialaiset 2018
Laura Arffman ei olisi voinut kuvitella, että jonakin päivänä hän haastattelee tv:ssä aviomiestään.
Vantaan SM-hiihdoissa nähtiin tammikuussa jotakin, mistä Yle Urheilun tv-katsojat palautteen mukaan pitivät, mutta journalismiin puritaanisemmin suhtautuvat eivät.

Toimittaja Laura Arffman onnitteli SM-kultaa voittanutta Anssi Pentsistä halauksella ennen kuin haastatteli tätä.

Olympiakisoissakin useita matkoja hiihtävä Pentsinen on Arffmanin aviomies. Lauantaina alkaneen kisamatkan alla Arffman paljasti Ilta-Sanomille, ettei enää olympiakisoissa haastattele aviomiestään, kummankin työrauhan nimissä.

Arffman kertoi, että linjaus syntyi hyvässä hengessä esimiesten kanssa. Muut työnsä Arffman hoitaa olympiahiihdoissa suunnitellusti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En olisi nuorempana toimittajana voinut kuvitella, että haastattelisin tv:ssä aviomiestäni. Mutta elämään mahtuu asioita, joita ei voi etukäteen suunnitella, Arffman kuvaa avioliittoon johtanutta rakastumistaan pitkäaikaiseen maajoukkuehiihtäjään.

Journalismin pelisääntöihin kuuluu, että toimittaja ei haastattele tai muutenkaan anna näkyvyyttä lähipiirilleen.

Valtio-oppia maisteriksi asti lukenut, politiikkaa seuraava Arffman muistaa senkin, että Yle muutti politiikan toimituksessa olleen työntekijänsä toimenkuvaa, kun tämän kumppanista Anneli Jäätteenmäestä tuli pääministeri 2003.

Norjan NRK:lla työskentelevä ampumahiihtäjäveljesten Johannes ja Tarjei Bön eno ei jääviyssyistä tee mitään lajiin liittyvää. Mediamaailman kuuluisin urheilija-journalistipari on ollut jalkapallotähti Iker Casillas ja espanjalaisen Telecinco-kanavan urheilutoimittaja Sara Carbonero.

– Kun tämä asia tuli aikanaan eteen, puhuin siitä töissä avoimesti esimiesten kanssa. Olen toiminut työnantajani tahdon mukaisesti. Tämä ei tarkoita, että olisin pitänyt tilannetta ongelmattomana, koska se ei ole ongelmaton.

Arffman muistuttaa olevansa ammatillisesti parempi katsottuaan vierestä huippu-urheilijan elämää.

– Tiedän hiihdosta paljon enemmän mutta ennen kaikkea siitä, millaista sitoutumista tuollainen elämänvalinta vaatii. Kun tuntee harjoittelun ja välinepuolen yksityiskohdat, lajin avaaminen katsojille on helpompaa.

Arffman katsoo, ettei ole joutunut tilanteeseen, jossa pitäisi olla puolisolle lojaali ja työnantajalle epälojaali – tai päinvastoin.

– En ole joutunut hautomaan mitään Anssilta kuulemiani huippu-urheilun valtiosalaisuuksia sisälläni. Jos joku näin luulee, hänellä on liian dramaattinen kuva huippu-urheilijan elämästä.

Kun toimittaja ensimmäisen kerran haastatteli miestään lähetyksessä, pokeri ei sentään ollut pettää.

– Se oli vähän outoa, mutta suoran lähetyksen rytmi on kiihkeä, eikä siinä voi miettiä kuin niitä muutamaa kysymystä. Sitten tulee seuraava urheilija.

– Olikin aika kohtuuton ajatus, että ammattitaitoni ja etiikkani häviäisivät heti, kun alan seurustella huippu-urheilijan kanssa ja haastattelen häntä prosentin olemattoman murto-osan kokonaistyöajastani.

Tällä kaudella Pentsinen on ollut siippansa linssiluteena useammin kuin ennen. Valmistavan harjoituskauden vaiheet tarkasti tietävä Arffman ei ole yllättynyt.

– Haastatteluun tulevat kulloinkin parhaat.

Työhönsä intohimoisesti suhtautuva toimittaja odottaa jo innokkaasti vuoden 2022 olympiakisoja, joiden isännästä eli Kiinasta on tullut hänelle tärkeä maa. Sille reissulle Arffman uskoo lähtevänsä ilman aviomiestään.

– En usko, että Anssi on silloin enää huippu-urheilija. Mutta jos haluaa olla, niin siitä vain!

Laura Arffman

Syntynyt 29.8.1985 Kiteellä

Kävi lukion Savonlinnassa ja yliopiston Jyväskylässä, yhteiskuntatieteiden maisteri ja medianomi

Yle Urheilun toimittaja, erikoistunut mm. hiihtoon, joka on päävastuulaji Pyeongchangin olympiakisoissa. Aloitti Ylessä radiouutisissa

Aiempia työnantajia A-lehdet, Iltalehti ja Keskisuomalainen

Naimisissa maajoukkuehiihtäjä Anssi Pentsisen kanssa syksystä 2017. Pari asuu Helsingissä

Harrastaa liikuntaa monipuolisesti sekä lukemista. Pelasi yläasteikäiseksi saakka Kiteellä pesäpalloa

Tunnettu kielitaidostaan (englanti, ranska, saksa, italia ja ruotsi)

Erikoisuus Pentsinen kilpaili Kuusamon maailmancupissa marraskuussa vaimonsa suksiparilla ja on käyttänyt paria joitakin kertoja myös harjoituksissaan

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat