Kari-Pekka Kyrö on tyytyväinen, kun Venäjän dopingtuomiot kumottiin – lähettää terveisiä Suomen antidopingpomolle - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kari-Pekka Kyrö on tyytyväinen, kun Venäjän dopingtuomiot kumottiin – lähettää terveisiä Suomen antidopingpomolle

Suomen maastohiihdon ex-päävalmentaja on iloinen CAS:n päätöksestä vapauttaa venäläiset urheilijat.

Kari-Pekka Kyrö (vas.) sivaltaa terveiset SUEK:n pääsihteerille Harri Syväsalmelle.­

1.2.2018 14:45

Hiihdon ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ei peitellyt iloaan torstaina, kun urheilun vetoomuselin CAS vapautti 28 olympiapannassa ollut venäläisurheilijaa kilpailemaan myös olympiatasolla.

– Tämä on hyvä näin. Wadan (Maailman antidopingtoimisto) asenteellinen, kansallisuuteen eikä näyttöön perustuva kritiikittömyys henkilöityy Suomessa Harri Syväsalmeen, joka heilui miekka kädessä keskeneräisessä asiassa.

Kyrö katsoo mm. antidopingtyöstä vastaavan SUEK:n (Suomen urheilun eettinen keskus) pääsihteerin vaarantavan vakavasti myös suomalaisten urheilijoiden oikeusturvan. Jyväskyläläinen neuvoo pääsihteeriä näin:

– Eläkehakemus olisi Harrilta erittäin viisas ratkaisu.

Alkuperäiset olympiapannat perustuivat tutkintaraportteihin, joiden mukaan esimerkiksi Sotshin olympiakisoissa 2014 olisi mm. näytteidenvaihtojen ja testauslaboratorion salaovien avulla varmistettu venäläisnäytteiden puhtaus.

– Agenttitarinana se peittoa 007-elokuvat sata–nolla. Tarinassa voi olla toki totuuden siemen, mutta jostain käsittämättömästä syystä se legitimoitiin absoluuttiseksi totuudeksi kuin keskiaikaisessa kirkossa.

Vaikka osa venäläisistä nyt vapautuu löysästä hirrestä ehkä jopa olympiakisoihin asti, Kyrö ei ennusta heille mirhamia kilpailuista.

– Joukossa on olympiavoittopotentiaalin porukkaa. Mutta kun kullan saavuttaminen on ihannelähtökohdistakin niin tavattoman vaikeaa, niin nyt se on tehty lähes mahdottomaksi.

Kyröä on viime vuosina usein pyydetty kommentoimaan hiihtoa eri medioihin, mutta esimerkiksi tv-asiantuntijaksi mies ei ole suostunut. Tällä kertaa yritti olympiaoikeudet omistava Discovery, jonka Eurosport-kanavan kisastudio sijaitsee Kööpenhaminassa.

– Kutsu tuli helmikuun 10. päiväksi, jolloin Krista Pärmäkoski voi ottaa mitalin naisten yhdistelmähiihdossa ja Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdon sprintissä, eli upea suomalainen sporttipäivä luvassa. Olisin ollut vieras pitkässä iltalähetyksessä ja halusinkin käydä Tanskassa, mutta kieltäydyin kunniasta.

Miksi?

– Syy oli periaatteellinen. Arvelen Eurosportin lähetysten sisältöpuolta sen laatuiseksi, etten halua olla tuomassa nimelläni lähetyksille ylimääräisiä katsojia, kaikella kunnialla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?