”Öljytty tongalainen” teki uskomatonta historiaa – selviytyi talviolympialaisiin!

Pita Taufatofua selviytyi Pyeonchangiin viimeisessä mahdollisessa kisassa.

Pita Taufatofua sivakoi Pyeongchangin laduilla.

21.1.2018 18:19

Rion olympialaisissa kuuluisuuteen noussut tongalainen taekwondoin Pita Taufatofua on tehnyt historiaa: hän edustaa maataan myös talviolympialaisissa.

Rion avajaisissa paidattomana ja öljyttynä esiintynyt tongalainen päätti Rion jälkeen pyrkiä Pyeongchangiin maastohiihdossa.

Harjoittelun hän on tehnyt pääosin rullasuksilla, sillä hänen on vaikea päästä lumelle nykyisessä kotimaassaan Australiassa. Mies nähtiin myös Lahden MM-kisoissa, jossa hänen sijoituksensa oli sprintissä 152:s.

Hänen oli saavutettava tietty tulos ainakin viisissä kansallisen tason hiihtokisoissa täyttääkseen olympialaisten ehdot. Taufatofua on kisannut viime ajat yhden suksiparin kanssa ympäri Eurooppaa, sillä takaraja FIS-pisteiden keräämiseen on sunnuntaina.

Taufatofuan tielle osui monia takaiskuja. Yhdessä kisassa hänen suksensa rikkoutui, ja oli epävarmaa, pystyykö hän jatkamaan unelmansa jahtaamista. Viimeisin ongelma tuli viisi päivää sitten, kun tongalainen ei ehtinyt lennolleen Kroatiaan.

– Matkasin viiden maan halki viimeisen 24 tunnin aikana, jotta pääsisin kisaamaan kroatiaan. Istuin taksissa kuusi tuntia ja ajoin Armenian läpi Georgiaan keskellä yötä.

– Ehdin portille 15 minuuttia ennen lentoni lähtöä, mutta se oli suljettu.

Taufatofua myönsi tuolloin tappionsa ja kertoi suunnittelevansa jo seuraavaa projektia, mutta uusi mahdollisuus tuli vielä eteen.

Hän selvitti tiensä Islantiin, jossa hän kisasi viimeisenä mahdollisena hetkenä lauantaina. Kisan jälkeen urheilija oli yhtä hymyä.

– Olemme tehneet sen! Kaikki kisat tähän asti ovat tuntuneet pahalta, mutta tänään tuntui todella hyvältä, hän kertoi Facebook-videolla.

– Nyt haluan vain juhlia. Tänne tuleminen kesti kolme päivää, koska jouduimme ajamaan lumimyrskyssä.

Tongan hiihtoliitto vahvisti lauantaina, että Taufatofua tosiaan taisteli itsensä olympialaisiin.

– Teimme sen, liitto julisti Instagramissa.

Taufatofuasta tulee näin historian toinen tongalainen talviolympialaisissa. Ensimmäinen oli Bruno Banani, joka sijoittui sijalle 33 ohjaskelkkailussa Sotshissa 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?