”Ei mikään ylpeyden aihe” – Riitta-Liisa Roposelta viileä kommentti kuumaan olympiakysymykseen

Julkaistu:

SM-hiihdot
Riitta-Liisa Roposen 14. SM-kulta lauantaina vei veteraanin askeleen lähemmäs arvokisojen viestipaikkaa, jälleen kerran.
Lahjahevosta ei katsota suuhun! 39-vuotias Riitta-Liisa Roponen käytti lauantaina kylmästi hyväkseen Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen poisjäännit ja kuittasi Vantaan Hakunilassa mielimatkansa 10 kilometrin (v) väliaikalähdön SM-kullan.

Henkilökohtainen mestaruus oli Roposelle jo peräti 14:s.

Vaikka olympiapaikkoja ja olympiakisoissa hiihdettäviä matkoja ei jaeta Vantaalla, vuodesta 2002 saakka kaikkiin Suomen arvokisakokoonpanoihin kuulunut veteraani varmisti lauantaina paikkansa Planican ensi viikonlopun maailmancupiin. Sen jälkeen hiihdetään maailmancupia ennen olympiakisoja vielä Seefeldissä, jossa naisten 10 kilometrin (v) yhteislähtö on varsin mielenkiintoinen.

Lauantain hopeamitalisti Laura Mononen hävisi Roposelle 11 sekuntia, ja erittäin todennäköisesti jompikumpi hiihtää 3. osuuden olympiaviestissä. Lopullisesti kisa ratkeaa olympiakisoissa 10 kilometrin (v) väliaikalähtökilpailussa, jonka hiihtänevät suomalaisista Roponen, Mononen, Niskanen ja Pärmäkoski.

Kun Ilta-Sanomat kysyi Roposelta ajatuksia siitä, että Suomen olympiaviestiä vienee kaksi nelikymppistä naista, koska Aino-Kaisa Saarinenkin on varsin vahvoilla, veteraani vakavoitui.

– Ei se kyllä mikään varsinainen ylpeilyn aihe ole, jos meitä nelikymppisiä naisia olisi siinä kaksi. En olisi ikinä ensimmäisissä olympiakisoissani 2002 uskonut, että olisin vielä 2018 menossa olympiakisoihin saati että kilpailisin vielä silloin paikasta Suomen viestijoukkueessa.

”Kiva, jos nuoremmat ikäluokat tulisivat härnäämään”

Roponen on seitsemänkertainen viestien arvokisamitalisti, joka on lähes poikkeuksetta tehnyt osuuksillaan takuuvarmaa työtä. Monosen toistaiseksi ainoa arvokisaviesti tuotti viime talvena Lahdessa MM-pronssin.

Iäkkäitä ja urallaan perheen perustaneita menestyjiä löytyy toki muitakin, kuten norjalainen Hilde G. Pedersen, joka 40-vuotiaana voitti kaksi viestikultaa Oberstdorfin MM-kisoissa 2005 ja vuotta myöhemmin henkilökohtaisen olympiamitalin Torinossa.

– Sanoisin, että kiva, jos nuoremmat ikäluokat tulisivat härnäämään, Roponen totesi.

Sunnuntaina hän on voittajasuosikki myös yhdistelmäkilpailussa, sillä Pärmäkosken ja Niskasen lisäksi sivuun jää Mononen. Saarinen hiihtää sunnuntaina.

Olympiakisoissa Roponen haluaa hiihtää 10 kilometrin ja viestin lisäksi juuri viimeistä kertaa ohjelmassa olevan yhdistelmäkilpailun. Hänen aviomiehensä ja valmentajansa Toni Roponen kiirehti lauantaina Hakunilasta Eurosportin studioon kommentoimaan Dresdenin maailmancupin parisprinttiä, jossa suomalaisia ei ollut mukana.

– Sille matkalle löytyy varmasti kovempia menijöitä kuin minä, rouva Roponen pohti.

Toni Roponen uskoo, että sopiva kilpailu- ja harjoitussuunnitelma ennen olympiakisoja leikkaa kympin loppuajasta vielä 45-50 sekunnin verran.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt