Maastohiihto

Raahen Rautahiihdoista kohti olympiaviestiä – oliko päävalmentaja Reijo Jylhän kehotus enteellinen?

Julkaistu:

maastohiihto
Riitta-Liisa Roposen nousu selkäleikkauksen jälkeen hiihtävään arvokisakokoonpanoon on kova temppu.
Riitta-Liisa Roponen, 39, on kilpaillut tällä kaudella kansainvälisellä tasolla erittäin säästeliäästi, ja tulokset ovat jääneet heikommiksi kuin urheilija tavoitteli. Mutta Suomen naishiihtäjienkin kärki on niin kapea, että viimeistään lauantain SM-kulta varmisti Roposelle sekä olympiavalinnan että paikan hiihtävässä kokoonpanossa. Tämä ei tarinaa vain pinnallisesti tuntevista ehkä kuulosta isolta ihmeeltä, mutta Roponen makasi vajaa vuosi sitten kirurginlaverilla, jolla häneltä vapautettiin alaselästä erittäin kivulias hermopinne. Haaveet MM-kotikisoista vaihtuivat pitkäpiimäiseen kuntoutukseen ja pysyviin harjoitusrajoitteisiin.

Erittäin moni 38-vuotias, yli 15 vuotta maailmancupia kiertänyt ja perheen perustanut urheilija olisi siinä kohtaa antanut olla. Roposen nousu ”edes” tähän tilanteeseen on kova temppu, vaikka uran 14:ttä ja sunnuntaina kukaties jo 15:ttä henkilökohtaista SM-kultaa edesauttoivat Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen ja sunnuntaina myös Laura Monosen poisjäännit.

Anne Kyllösen alavireestä on todennäköisesti kaikki olennainen ja epäolennainen sanottu. Vaatii sunnuntaina rajun, tällä hetkellä tekemättömältä näyttävän suorituksen yhdistelmäkilpailussa, jotta hänen nimensä löytyy ensi viikonloppuna maailmancupiin Planicaan matkaavasta kokoonpanosta.

Kuudennesta kiintiöpaikasta kamppailevat Kyllönen ja Johanna Matintalo, joka odottanee jonkinlaista palkintoa upeasta voitostaan Skandinavia-cupissa viime viikonloppuna. Kyllösen olemus lauantaina oli rento, aivan toisenlainen kuin Tour de Skillä. Joko pyyhe on tämän kauden osalta lentänyt kehään tai naisessa asuu yhä aito usko asioiden etenemisestä oikeaan suuntaan. Ihmeitä ei kestävyysurheilussa tapahdu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ikuiset spekulaatiot Suomen naisten viestikokoonpanosta alkavat käydä hiljalleen kuumempina varmojen eli Pärmäkosken ja Niskasen ympärillä. Roponen on hiihtänyt arvokisaviestejä peräti kahden Reijo Jylhän päävalmentajakauden aikana. Jos aviomies-valmentaja Toni Roposeen on uskomista, päävalmentaja valmistelee jo luottonaistaan 3. osuuteen olympiaviestissä.

Konsultoituaan Jylhää Roponen hiihti vuodenvaihteen kieppeillä kansalliset 5 kilometrin kilpailut Haapavedellä ja Raahessa. Kummassakin kilpailussa Roponen sai helpoilla radoilla luukuttaa sydämensä kyllyydestä vauhtia, jonka pitää olympiaviestiin vielä hieman koventua – samalla kun ratakin kovenee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt