Maastohiihto

SM-kultaa voittanut Anssi Pentsinen järjesti suuren yllätyksen – näin hän kommentoi erikoista tilannettaan: ”En olisi uskonut”

Julkaistu:

maastohiihto
Anssi Pentsinen, 31, saavutti ensimmäisen henkilökohtaisen SM-kultansa.
Jos joku olisi vuosi sitten veikannut, että 16,5 kilometrin (v) väliaikalähtökilpailun Suomen mestarin nimi on Anssi Pentsinen, arviota ei olisi otettu vakavasti, vaikka sekä Iivo Niskasen että Ristomatti Hakolan poissaolo olisi tiedetty. Tämä oli kuitenkin tilanne lauantaina iltapäivällä Vantaan Hakunilassa.

Suomea arvokisoissa jo kuudesti sprinttihiihtäjänä edustanut Pentsinen oli jo ennen SM-kisoja varmistanut olympiavalintansa – yleishiihtäjänä. Leipälajissa hänen edellään ovat ainakin ennen ensi viikonlopun Planican maailmancupia Hakola, Niskanen ja Martti Jylhä. Viimeinen paikka ratkaistaan todennäköisesti Pentsisen ja Lauri Vuorisen välillä.

Mutta vaikka Pentsinen ei sprinttiin pääsisikään, lauantaina ensimmäisen henkilökohtaisen SM-kultansa voittaneelle helsinkiläiselle on kisoissa töitä luvassa, todennäköisesti jopa 4x10 kilometrin viestin 3. osuudella, jos muilta suomalaisilta, lähinnä Perttu Hyväriseltä, ei ihmeitä nähdä.

– Se kiinnostaa kovasti. Parisprintti kiinnostaa myös, mutta kiinnostaisi vielä enemmän, jos se hiihdettäisiin perinteisellä.

Kevääseen 2011 saakka sekä sprintti- että yleishiihtäjän urasta haaveillut Pentsinen on viime vuodet satsannut sprinttiin, mutta viime kesän harjoittelu kehitti rotevan miehen kestävyysominaisuudet ennennäkemättömälle tasolle. Kyse ei ollut mutu-tieteestä, sillä Pentsistä on jo yli kolme vuotta valmentanut Kilpa- ja huippu-urheilukeskuksen fysiologi, hiihdon maajoukkuetoiminnassa tiiviisti mukana oleva Jussi Mikkola.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En olisi pari vuotta sitten uskonut, että olisin tässä tilanteessa. Viime syksynä uskalsin jo hieman tähän suuntaan puhua, Pentsinen sanoi hopea- ja pronssimitalistien eli Matti Heikkisen ja Perttu Hyvärisen välissä.

Pentsinen myönsi ajoittain leipääntyneensäkin sprinttihiihtoon, kun sekä hyväksi että keskinkertaiseksi koettu tuloskunto tuotti samoja sijoituksia maisemiin 15–20.

Jämsästä kotoisin oleva, Jyväskylässä insinööriksi opiskellut Pentsinen asuu Helsingin Länsi-Pasilassa vaimonsa, Yle Urheilun toimittajan Laura Arffmanin kanssa. Mies viihtyy kirkkaissakin valoissa, mutta rutiinien kehittymisessä vei aikansa.

– Keskuspuisto on ihan takapihalla, mahtava paikka. Sinne pääsee lenkille helposti. Keskustassa vierailen harvoin. Muita treenipaikkoja haeskelin aluksi jonkin verran, tiukkaa nousuahan Helsingin seudulta saakin haeskella. Hiihtämässä käyn eniten Petikossa. Sprinttimaajoukkueesta myös Martti Jylhä muutti Helsinkiin, ja treenaamme kimpassa jonkin verran leiritysten ulkopuolellakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt