Terttu, Teresa

Maastohiihto

Ennusmerkit ovat timanttiset – Iivo Niskanen lähtee kultasuosikkina olympialaisten kuninkuusmatkalle

Julkaistu:

KOMMENTTI
Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhällä on olympialaisten henkilökohtaisten matkojen mitalisaumakysymyksiin vastaukset olemassa, kirjoittaa Marko Lempinen.
Tämän viikonlopun Vantaan SM-kisat paljastavat totuuden Suomen maajoukkueen kollektiivisesta tasosta. Hiekka jossittelun tiimalasissa on ehtymässä.

Onko Anne Kyllönen kuntonsa puolesta yhä täysin kujalla? Pääseekö Lari Lehtonen vieläkään mihinkään? Ketkä ovat vahvoilla neljänsiksi hiihtäjiksi helmikuisten Etelä-Korean olympialaisten viestijoukkueisiin?

Vastauksia näihin kysymyksiin odottaa ennen kaikkea päävalmentaja Reijo Jylhä, joka on kuluvan kauden aikana joutunut yllättymään maajoukkueen tasollisesta polarisoitumisesta. Miehissä ja naisissa kärki kimaltaa, mutta kokonaistaso on jäänyt pettymykseksi, kestävyysmatkoilla jopa heikoksi.

Siitä Jylhä voi olla huojentunut, että olympialaisten henkilökohtaisten matkojen mitalisaumakysymyksiin hänellä on jo vastaukset olemassa. Kutkuttavat vastaukset.

Ykköstähdistä Matti Heikkinen oli viime viikonloppuna vasta 32:s Skandinavia-cupin 15 kilometrillä. Viime vuoden MM-kolmosen romahduksessa oli kuitenkin kyse vain ohivedosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisäpiiritietojen mukaan Heikkinen on tällä viikolla tehtyjen mattotestien perusteella fyysisesti elämänsä kunnossa puhumattakaan viimevuotisten Lahden MM-kisojen ykkössankarista, johon tässä kirjoituksessa keskitytään.

Iivo Niskasen kohdalla ennusmerkit ovat nimittäin timanttiset. Niskanen lähtee ilman yllättävää sairastumista tai loukkaantumista kultasuosikkina olympialaisten 50 kilometrin perinteiselle.

Väkevä nousunäyttö

Niskanen ei ole tällä kaudella ollut kuin kerran maailmancupin palkintopallilla. Olympialaisten kannalta maailmancupin sijoituksilla ei ole kuitenkaan merkitystä.

Niskanen on hiihtänyt kisat perustasollaan. Ero omaan maksimikuntoon, jonka hän on valmentajansa Olli Ohtosen kanssa tähdännyt helmikuulle, on ollut selvä.

Toki myös maailman muut huiput valmistautuvat olympialaisiin samalla ajatuksella, mutta suomalaisveturilla on eri arvioiden mukaan jäänyt vielä muitakin enemmän varastoon.

Uudenvuodenaattona Sveitsin Lenzerheidessa Niskanen pettyi raskaasti, kun hän jäi Tour de Skin 15 kilometrin perinteisellä seitsemänneksi ja hävisi voittaja Dario Colognalle noin 23 sekuntia.

– Yllättävän voimaton olo oli koko päivän, Niskanen sanoi Ylen haastattelussa.

Maailmanmestarin kroppa ei ollut ehtinyt sopeutua Lenzerheiden oloihin. Lenzerheide sijaitsee lähes 1 500 metriä merenpinnan yläpuolella, mikä aiheuttaa urheilijoille aina omat haasteensa – varsinkin Niskaselle, joka oli noussut merenpinnan tasolta korkealle nelisen päivää aikaisemmin.

Pettymyksen taakse kätkeytyi kuitenkin koko asian varsinainen pihvi: kaikista ongelmista huolimatta Niskanen oli tuon kisan nopein mies nousuissa!

Kyse on äärimmäisen vahvasta signaalista, sillä kestävyysurheilun pitkillä matkoilla juuri vahvimmat nousijat ovat – ilman luisto-ongelmia – lähes poikkeuksetta tuloslistojen kärjessä. Sveitsissä Niskasen luistokaan ei ollut paras mahdollinen.

Tulee vääjäämättä mieleen Mika Myllylä, yksi kaikkien aikojen suurimmista. Kun hiihdettiin tai juostiin tasaisella, hän ei ollut edes Suomen paras, mutta kun alettiin kivuta ylämäkeen, muut hämmästelivät haavi auki hänen väsymätöntä runttaustaan.

Ihmisenä Niskasen läpivalaisu tuntuu usein mahdottomalta, mutta kestävyysurheilijana hänen analysointinsa on helppoa. Mattotestien tulokset riittävät vallan hyvin.

Sundby uuvahti

Olympialaisten viisikymppiä hiihdetään yhteislähtönä. Massastartti ei suosi Niskasta mutta ei myöskään estä mitään. Tämän suomalainen todisti viime keväänä Holmenkollenin viidelläkympillä, jossa hän sijoittui kakkoseksi Norjan Martin Johnsrud Sundbyn peesissä.

Kaksikko oli yhteislähtöstartissa omaa luokkaansa. Lopussa norjalainen oli vajaat kymmenen sekuntia suomalaisen edellä, ansaitusti. Nyt tilanne on muuttunut.

Sundby oli ennen kesää 2016, jolloin hänen astmalääkkeestä aiheutunut dopingkärynsä paljastui, kenties maailman ylivoimaisin kestävyysurheilija, mutta sittemmin hänen tasonsa on laskenut – hitaasti mutta ratkaisevasti.

Enää Sundby ei jätä Niskasta ladulla. Tuleva uusintataistelukin ratkaistaan muualla kuin loppusuoralla, viimeistään loppupään nousuissa. Se on nyt suomalaisen etu.

Viidelläkympillä on tietysti myös muita kovia suosikkeja – kuten Cologna (Sveitsi) ja Aleksei Poltoranin (Kazakstan) paria kovaa venäläistä unohtamatta.

Kuitenkin mitä enemmän nousuja hiihdetään, sitä varmemmin Niskasen vahvuudet hyydyttävät näidenkin kavereiden menohalut.

Suomalaisen mieshiihdon edellinen olympiakulta on 20 vuoden takaa Naganon 30 kilometriltä. Niskasessa on nyt aistittavissa samanlaista kullan kimallusta kuin Myllylässä tuolloin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sarjamurhaaja pakeni lain kouraa yli kolme vuosikymmentä – Tällaista elämää epäilty ”Yövaanija” vietti

  2. 2

   Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

  3. 3

   Ruotsinlaivalle muuttamaan joutunut Björn sai kodin – pääsi takaisin hotelliin asumaan

  4. 4

   Yhdysvaltain pelätyimpiin kuuluvaksi sarjamurhaajaksi, ”Yövaanijaksi”, epäilty mies on entinen poliisi

  5. 5

   Oppilaan ihmetys: Prinssi Danielille annettiin outo kuva espoolaiskoulusta – luokkaan koottiin kuntopyörä, kaapit liimattiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

  2. 2

   Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

  3. 3

   Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

  4. 4

   Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

  5. 5

   Legendaarinen teinimopo palaa kesällä Suomeen – satapiikkisenä!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  5. 5

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  6. Näytä lisää