Ammattikuvaaja kritisoi hiihtomaajoukkueen kohukuvia – olympiakomitea otti ne pois somesta: ”Epäonnistuimme” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ammattikuvaaja kritisoi hiihtomaajoukkueen kohukuvia – olympiakomitea otti ne pois somesta: ”Epäonnistuimme”

Hiihtomaajoukkueen potretit saivat täystyrmäyksen.

21.12.2017 17:20

Olympiakomitea julkaisi keskiviikkona Instagram-tilillään potretteja Suomen maajoukkuehiihtäjistä.

Mukana olivat muun muassa Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Iivo Niskanen. Kuvien heikko laatu kuitenkin nostatti kritiikkivyöryn.

– Mites jos vaikka olisi ihan ammattivalokuvaajaa käyttänyt? Olisiko budjetti kaatunut? yhdessä kommentissa kyseltiin.

Kuvia myös verrattiin hiihtomaajoukkueen olympiaedustusasuihin, jotka teilattiin täysin esittelyn jälkeen.

Murskakritiikki teki tehtävänsä, sillä kuvat poistettiin tililtä torstaina.

Valokuvaaja Sakari Majantien mukaan kuvista näkyy, että niiden ottamisessa on ollut kiire.

– Joku on vain räiskäissyt nämä jossain, eikä valotusta ole mietitty yhtään. En oikein edes tiedä, missä nämä on otettu. Jollekin on vain annettu tehtävä, että ota sinä kuvat, Majantie naureskelee Ilta-Sanomille.

Valon lisäksi kuvissa häiritsee myös urheilijoiden kasvojen väri.

– Naama punoittaa ja näyttää, että aika meikittä ollaan oltu.

– Tuo on aika tyypillistä nykyään. Kuvan laadulla ei ole väliä. Riittää, että on kuva. Aika vaikea siihen on urheilijoidenkaan mitään sanoa, Majantie tylyttää.

Hänellä on antaa hyvä esimerkki siitä, millaisia urheilijoiden kuvien pitäisi olla.

– Olen nähnyt Eurosportilla alppihiihtäjien pikkukuvia. Nehän on tosi laadukkaita ja kauniita.

– Ei se mitään ydinfysiikkaa ole, eikä vaadi järisyttävää systeemiä. On pikku satsaus, kun tuskin tuo joukkue kovin suureksi kasvaa. Kunnon valaisulaitteet ja meikkaaja, muutama ammattilainen asialle. Nämä on kuitenkin hyvännäköisiä ihmisiä.

Hiihtäjien yksinkertaista sinistä yläosaa haukuttiin muun muassa ”kalsaripaidaksi”. Majantie on samoilla linjoilla.

– Jos vedetään collari päälle, niin onhan se ankea. Ei siitä mitään olympiafiilistä tule. Olisi edes villatakki tai toppatakki päällä. Siitä tulisi oikeanlainen fiilis.

Majantien mukaan photoshopilla kuvista voisi saada edes siedettävän näköisiä. Käsittely ei kuitenkaan pysty kokonaan pelastamaan niitä.

– Monesti on turhaa, jos alkuperäinen kuva on jo huono. Ei siitä timanttia saa kuitenkaan.

Suomen olympiakomitean viestintäpäällikkö Mika Noronen myöntää, että kuvien julkaisu oli vikatikki.

– Epäonnistuimme. Someosastollemme tapahtui virhe, kun se julkaisi muutaman sellaisen kuvan, jotka eivät ole virallisia pr-kuvia. Kuvat eivät olleet laadullisesti riittävän hyviä. Asiat on käyty läpi ja tapahtuneesta on otettu opiksi. Kyllä se vähän harmittaa, että kuvia ei saa koskaan pois verkosta, hän sanoi torstaina iltapäivällä.

Suomen olympiakomitea valitsi ensimmäiset urheilijat vuoden 2018 talviolympialaisiin tiistaina. Instagramiin pääsi keskiviikkona kuvia, jotka ovat ruutukaappauksia virallisiin edustusasuihin sonnustautuneista urheilijoista.

Kansainvälisen olympiakomitean sääntöjen mukaan olympiaurheilijoiden pitää esiintyä tällaisissa yhteyksissä virallisissa asuissa. Heidän taustallaan saa olla vain kansallisia symboleja tai elementtejä.

– Olemme kuvanneet 80 prosenttia urheilijoista ja meillä on ollut tarkoitukseen 2–3 tilaisuutta, mutta kaikki eivät ole päässeet esimerkiksi maailmancup-kiireiden vuoksi. Jokaisen kuvaaminen erikseen eri puolella Suomea olisi turhan suuri operaatio. Jos näin toimittaisiin, olisi aihellista kysyä, että eikö nekin rahat kannattaisi käyttää valmentamiseen.

– Olympialaisten pitkällä listalla on noin 250 urheilijaa. Meidän ei ole helppo ennakoida jokaista osallistujaa etukäteen. Varsinkin jääkiekkomaajoukkueiden kohdalla se on kovin hankalaa. Jokaisesta urheilijasta on kuitenkin tarkoitus ottaa laadukas virallinen kuva ennen olympialaisia.

Olympiakomitean viestintäosasto ryhtyi poistamaan kuvia ne ottaneen valokuvaajan pyynnöstä. Se lisäsi torstaina iltapäivällä Instagramiin saman kuvaajan erilaisen otoksen Ristomatti Hakolasta.

– En ihan ymmärrä, että esiin nostetaan julkaisemistamme kuvista vain muutama ja annetaan ymmärtää, että koko kuvasato on siinä. Äänekäs vähemmistö on noussut esiin, kuten somessa usein on tapana. En kuitenkaan jaksa uskoa, että olisimme pilanneet kenenkään päivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?