Dopingpaljastajalta pysäyttäviä väitteitä Venäjän hiihtotähdestä – Jelena Välbe: ”Olen valmis valheenpaljastustestiin”

Julkaistu:

Maastohiihto
Venäjän dopingskandaali paisuu. Maan hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe pitää yhä kiinni kovista mielipiteistään.
Venäjän hiihtourheilussa eletään parhaillaan erityisen synkkää aikaa. Lukuisia tähtihiihtäjiä on asetettu elinikäiseen olympiapannaan, ja useita tuloksia on mitätöity.

Syynä on Venäjällä paljastunut jättimäinen dopinghuijaus, joka tähtäsi tutkijoiden mukaan menestykseen Sotshin talviolympialaisissa 2014.

Dopingsaagan tuorein käänne nähtiin alkuviikosta, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti, ettei Etelä-Korean olympialaisissa nähdä Venäjän maajoukkuetta.

Kisoihin kelpuutettavat venäläisurheilijat voivat kilpailla vain neutraalilla statuksella eli ilman maansa kansallistunnuksia.

– Tämä oli tragedia, mutta toisaalta tiesimme, ettei päätös toisi meille hyviä uutisia, Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe kertoi torstaina puhelimitse Ilta-Sanomille.

Rodtshenkovilta uusia väitteitä

Välbe saapui torstaina Davosiin, jossa kilpaillaan viikonloppuna hiihdon maailmancupissa. Tiistaina hän oli venäläisen tv-kanavan kutsumana Lausannessa, jossa KOK julkisti tunteita herättäneen ratkaisunsa.

Päätös olympiapannasta perustuu Yhdysvaltoihin paenneen Grigori Rodtshenkovin paljastuksiin. Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja oli yksi dopingohjelman pääarkkitehdeista.

Wadan ja KOK:n nimittämät tutkijat ovat vahvistaneet Rodtshenkovin väitteet tosiksi.


Rodtshenkov kertoi hiljattain norjalaislehti VG:lle Venäjän ampumahiihto- ja hiihtoliiton olleen aktiivisesti mukana dopingohjelman suunnittelussa. Rodtshenkovin mukaan hän puhui useasti Venäjän ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Aleksandr Kravtsovin kanssa ”Sotshin suunnitelmasta”.

– En muista puhuneeni suunnitelmasta Välben kanssa. Mutta hän oli paikalla (Moskovan lähellä sijaitsevassa) harjoituskaupunki Odintsovossa vuonna 2004, kun keskustelimme hiihtäjien hormonien käytöstä, Rodtshenkov sanoi.

Legkov myrskyn keskellä

Välbe kiistää dopingprofessorin väitteet jyrkästi.

– Hän keksii näitä asioita päästään. En ole koskaan tavannut häntä Odintsovossa tai missään muuallakaan. Olen nähnyt hänet vain urheiluministeriön järjestämissä kokouksissa, kun hän on puhunut testauksesta.


– Olen ylipäänsä ollut Odintsovossa 2–3 kertaa, silloinkin kylässä (entisen huippuhiihtäjän) Larisa Lazutinan luona.

Rodtshenkov kertoi myös, että Venäjän hiihdon suuri nimi Aleksandr Legkov oli dopingohjelmaa juonineen Irina Rodionovan ”erityisprojekti”. Urheiluministeriön alaisuudessa työskentelevä Rodionova vastasi Rodtshenkovin mukaan kiellettyjen aineiden jakelusta hiihtäjille ja halusi ottaa Legkovin siipiensä suojaan.

Rodtshenkovin mukaan johtoportaassa huomattiin, että hänen kehittelemänsä ”dopingcocktail” puri Legkoviin erityisen hyvin. Rodtshenkovin mukaan hän vaihtoi sittemmin Legkovin dopingnäytteen puhtaaseen.


Sotshissa 50 kilometrin olympiakultaa voittanut Legkov on nyt elinikäisessä olympiakiellossa ja hänen tuloksensa kotikisoissa on mitätöity.

Välbe puolustaa urheilijaansa kiivaasti.

– Rodtshenkovin kertoma juttu naurattaa minua. Legkov ei ole koskaan edes nähnyt Rodionovaa silmästä silmään.

– Rodionovan tunsi vain erittäin pieni piiri ihmisiä. Minulla oli hänen kanssaan usein konflikteja, mutta ne liittyivät pelkästään työhön. 80 prosenttia urheilijoistamme ei ollut nähnyt edes Rodtshenkovia elävässä elämässä.

Välbe pysyy Mutkon puolella

Välbe ei myöskään hyväksy väitteitä, joiden mukaan dopingohjelmaa johdettiin Venäjän urheiluministeriöstä. KOK on sulkenut entisen urheiluministerin Vitali Mutkon ja entisen varaurheiluministerin Juri Nagornyhin loppuiäksi olympialaisista.

– En salaa sitä, että olen yhteydessä Mutkoon. Hän on mielestäni yksi parhaista urheiluministereistä. Minua harmittavat valheet, joiden kohteeksi hän on johtunut.

Olet siis sitä mieltä, että KOK ja Rodtshenkov valehtelevat sanoessaan, että Mutko johti dopingohjelmaa?

– Mielestäni KOK:n tutkijoiden väitteet eivät ole loogisia. Olympialiike ei ole enää urheilua vaan politiikkaa.


– Mutko, Nagornyh tai presidentti eivät sanoneet meille kertaakaan, että meidän pitää voittaa Sotshissa hinnalla millä hyvänsä.

Venäjän hiihtoliitto on tehnyt Legkovin tuomiosta valituksen urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin. Liitto aikoo valittaa pian myös muiden dopingista syytettyjen hiihtäjien tuomioista.

Oikeustaistelusta on tulossa pitkä. Välbe sanoo haluavansa kohdata CASin kuulemisessa Rodtshenkovin edes videoyhteyden välityksellä.

– Olen valmis menemään hänen kanssaan valheenpaljastustestiin. Katsotaan sitten, kumpi meistä puhuu totta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt