Maastohiihto

Ruotsin huippuhiihtäjä kuoli 7 vuotta sitten – vanhempien taistelu päättyi nyt pettymykseen: ”Häntä ei otettu vakavasti”

Julkaistu:

Maastohiihto
Jenny Olssonin vanhemmat kokevat lääkäreiden laiminlyöneen tyttärensä hoidon.
23-vuotias Jenny Olsson oli vuonna 2003 yksi Ruotsin lupaavimpia naishiihtäjiä. Hänen viitossijansa Val di Fiemmen MM-kisojen 15 kilometrillä antoi toivoa Ruotsille, jonka menestyvät naishiihtäjät olivat tuolloin vähissä.

Kaksi vuotta myöhemmin hän sairastui syöpään.

Olssonilla oli ns. intraduktaalinen rintasyöpä eli DCIS, joka kuitenkin onnistuttiin poistamaan leikkauksella. Olsson ei kuitenkaan enää löytänyt motivaatiota hiihtämiseen ja päätti lopettaa uransa.

Vuonna 2010 Olsson oli juuri mennyt naimisiin ja saanut pojan, kun hän sai kuuli järkyttävän diagnoosin: syöpä oli levinnyt lantioon, maksaan ja keuhkoihin. Kaksi vuotta myöhemmin Olsson menehtyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olssonin kuolema kosketti laajasti Ruotsin urheiluyhteisöä. Joukkuekaveri Anna Olsson (ent. Dahlberg) muistelee kirjassaan Våga väljä efter spår, millainen järkytys asia oli.

– Se viikko jätti mustan aukon elämääni. Makasin sohvalla päiväkausia ja itkin, hän kirjoitti.

– Tiedän, että hän taisteli ja pysyi positiivisena. Se ei kuitenkaan lopulta riittänyt. Olen silti iloinen kaikista yhteisistä muistoistamme. Olen iloinen että sain tuntea Jennyn. Hän opetti minulle, ettei koskaan pidä luovuttaa.

Vanhemmat tekivät valituksen

Kuoleman jälkeen Olssonin äiti Karin luki tyttärensä sairauskertomuksen. Kävi ilmi, että Jenny oli vuodesta 2008 valittanut jatkuvasti kipuja rinnassa ja kainaloissa.

– Häntä ei kuunneltu. Lääkärin laiminlöivät asiaa alusta asti, Karin Olsson väitti Expressenille.

Vanhemmat tekivät valituksen Ruotsin hoidon tarkastuslaitokseen (IVO). Heidän mukaansa useat lääkärit olivat sanoneet Jennylle, että DCIS ei yleensä leviä. Siksi hänelle tehtiin vain mammografia rintoihin, eikä tutkittu niitä vartalonosia, joissa hän valitti kipua.

– 1–2 prosentissa tapauksista tuon tyyppinen syöpä leviää. Meistä on uskomatonta, että Jennyä ei otettu vakavasti, Karin Olsson sanoi.

IVO tutki tapauksen ja antoi asiasta päätöksen hiljattain. Sen mukaan lääkäreiden toiminnassa ei havaittu puutteita, ja siksi tapauksen tutkimus päätetään.

Jennyn vanhemmat eivät hyväksy päätöstä mutta ovat päättäneet mennä eteenpäin.

– Tässä tuntee itsensä voimattomaksi, mutta emme voi jäädä miettimään sitä, Karin Olsson sanoi.

Jenny Olsson edusti Ruotsia hiihdon MM-kisoissa vuosina 2001, 2003 ja 2005. Hän oli myös mukana Salt Lake Cityn talviolympialaisissa 2002.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt